ÖĞRETMENLİK ARTIK İTİBARLI DEĞİL Mİ ?

Dünyanın en eski ve en itibarlı mesleklerinden biri de kesinlikle öğretmenliktir

ÖĞRETMENLİK ARTIK İTİBARLI DEĞİL Mİ ?
Dünyanın en eski ve en itibarlı mesleklerinden biri de kesinlikle öğretmenliktir.
Hangi ülkeye giderseniz gidin, hangi yaş grubuna sorarsanız sorun, itibar sıralamasının en üst sırasında onlar yer alır.
Peki öğretmenler kendilerini bu skalanın neresinde görüyorlar?
Öylesine yıpranmış, yorulmuş ve horlanmışlar ki keyifleri hiç yerinde değil.
Her ne kadar mesleklerini canı gönülden seviyor olsalar da toplumun kendilerine yeterince itibar gösterdiğine inanmıyorlar...
Kesinlikle yanılmıyorlar.
Çünkü, anne babalar ve devletler için de çocuklardan daha önemli bir varlık olmamasına rağmen, yeri geldiğinde en fazla horlanan hep onlar oluyor.
Benzeri bir soru gençlere sorulsa ve “Size yeterince değer verildiğine inanıyor musunuz?” denilse, eminim ki sonuç hiç de farklı çıkmayacaktır...

Seviyorlar ama!..
İşte size çok çarpıcı bir araştırma:
Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan 2013 Öğretim ve Öğrenim Araştırması’na (TALIS) göre, öğretmenler mesleklerini sevmelerine karşın, yeteri kadar destek ve itibar gördüklerini düşünmüyor.
OECD’nin 34 ülkeden, 107 bin öğretmen üzerinde gerçekleştirdiği ve Türkiye’nin yer almadığı araştırmaya göre, eğitimcilerin çoğunluğu mesleklerini sevmelerine karşın yeterince destek ve itibar görmediklerini söylüyor.
OECD raporu, 10 öğretmenden 9’unun mesleki tatmin sağladığını ve 8’inin ise tekrar seçme imkânı olsa yine öğretmenliği tercih edeceğini ortaya koydu. Ancak öğretmenlerin sadece üçte biri kadarı öğretmenliğin toplumda saygı gören bir meslek olduğu kanaatini taşıyor.
Mesleğin saygı gördüğünü düşünen öğretmenler genelde Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) raporunda iyi göstergelere sahip ülkelerden çıkıyor. Singapur ve Güney Kore’de 3 öğretmenden 2’si toplumda mesleğine değer verildiğini düşünüyor. Hırvatistan ve Slovakya’da ise 10 öğretmenden ancak 1’i mesleğinin toplumda saygınlık taşıdığını hissediyor.

Kadın mesleği oluyor
Öğretmenlerin yüzde 68’ini kadınlar oluştururken, eğitim kurumlarının yüzde 51’inde erkek yönetici bulunuyor. Öğretmenler 34 ülke genelinde 43 yaş ortalamasına sahip. Ortalama meslek tecrübesi ise 16 yıla karşılık geliyor.  
Çalışma saatlerinde ise ülkeler arasında önemli farklar bulunuyor. Araştırma yapılan ülkelerdeki öğretmenler haftada ortalama 38 saat çalışıyor. Şili ve İtalya’da öğretmenler haftada 29 saat çalışırken, Japonya’da 54 saat hizmet veriyor. Öğretmenler mesai saatlerinin çoğunu öğretim faaliyetine ayırıyor. Haftada ortalama 19 saat öğretim faaliyetiyle meşgul oluyorlar. Norveç’te bir öğretmen haftalık ortalama 15 saat öğretim yaparken, ABD’deki bir eğitimci 27 saati bu faaliyetle geçiriyor. Çalışma saatlerinin yüksek olduğu Japonya’da ise öğretmenler sadece 18 saatini öğretim çalışmalarına ayırıyor.
Dünyadaki tablo bu ve hemen her alanda bizdeki durum, onlardan daha iyi değil!..
Özetin özeti: Ne olur, değerli olduklarını öğretmenlerimize çok daha fazla hissettirelim.

Abbas GÜÇLÜ/ Milliyet

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
muharrem demircan
muharrem demircan - 10 yıl Önce

Bu yazıyı kaleme alan dostuma teşekkur ediyorum.Öğretmenlik mesleğinin önemine güzel vurgu yapmış.Bu mesleğin önemini kavraya bilmek için önce düşüncelerde devrim yapılmalı.Her meslek güzeldir,ancak öğretmenlik mesleği çok daha farklıdır.Hayata yürüyen her insan,öğretmenlerin elinde şekilleniyor,topluma,insanlığa faydalı bir birey olarak yetiştirilmesine çalışılıyor.Okullar birer fabrika gibidir.Buralardaki ham madde insan,öğretmenler de bu ham maddeye şekil veren onu şekillendiren birer insan mühendisleridir,maharetli,hünerli insanlardır,öyle olmaları gerekir.Bir fabrikada üretilen ürün hatalı ise,dürüst bir mal sahibi ürününü piyasadan derhal geri çekebilir,yerine kaliteli bir ürün üretmeye çalışır.Ancak birer fabrika misali bu okullarda yetiştirilen çocuklar,gençler üzerinde hatalar yapıldığı zaman onları piyasadan geri çekme mümkün olmayacağına göre bir toplum ahlaken çürümeye,çökmeye başlar,toplumu yeniden düzeltmek için yıllar harcanır...Öyle ise işin ciddiyetini iyi anlamak gerekir.Bu mesleği daha saygın hale getirmek için falanca işe yeni girdi,öğretmenlerden daha iyi maaş alıyor dedirtmemek gerekir...Toplumu aydınlatmaya çalışan bu deniz fenerlerini alkışlıyorum,kutluyorum,sevgi,saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

osman
osman - 10 yıl Önce

Bize anlatıldığı gibi olmayan bir milletmişiz meğerse,yolda bile yürümeyi bilmeyen,hoşgörülü,saygılı olmayan bir millet ve yüce Rabbim'in son dinine mensup bir millet ve buradan itibar çıkarmak isteniyor,haydi rastgele.(çok küçük bir kısım ise gerçekten çok kibar,kültürlü,asaletli vs.onlara imreniyoruz,işte onlar bu dini ve bu milleti temsil ediyorlar.Onlara sonsuz saygılar.)

SIRADAKİ HABER