OKULLAR AÇILDI ALERJİYE DİKKAT !

Okullar Açıldı, Alerjiyle Mücadele Başladı

OKULLAR AÇILDI ALERJİYE DİKKAT !

66 aylık çocukların okula başlama yaşının çok tartışıldığı günümüzde, fiziki alanların yetersizliği, öğretmenlerin davranışları, diğer çocuklarla ilişkileri gündemini korurken, Prof. Dr. Yonca Tabak, 66 Aylık alerjik çocukların durumuna dikkat çekiyor.

 

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; 66 aylık çocukların özellikle alerjik olanlarının hastalanmaya yatkın olduğunu, alerjik çocukların birçoğunun sık solunum yolu problemleri yaşadığını hatırlatıyor. Özellikle virüslerin neden olduğu soğuk algınlığının, okula ilk defa başlayan çocuklarda çok sık rastlanmasının, çocuğu alerjik olmayan aileleri bile bunalttığına dikkat çekiyor. Çocuğun burun zarında virüs tutucu hücreleri barındıran alerjik nezlesi olan çocuklara, üst solunum yolu virüsleri çok daha sık bulaşıyor. Alerjik çocuğun, ödem ve buna bağlı burun tıkanıklığını sürekli yaşaması üzerine bir de nezle virüsüne yakalanması, nefes almasını imkânsız hale getirebiliyor. Prof. Dr. Tabak, rahat duyamayan, sağlıklı nefes alamayan burnu tıkalı olan çocuğun okul başarısının düşeceğini vurguluyor.

 

Üst Solunun Yolu Enfeksiyonları

Prof. Dr. Yonca Tabak; alerjik nezleden sonra, üst solunum yolu enfeksiyonunun problem yarattığı bir diğer hastalığında alerjik astım bronşit olduğunu belirtiyor. Alerjik bronşitin en yoğun yaşandığı dönemin ilk 6 yaş olduğunu söyleyen Tabak; bu dönemde sık enfeksiyona maruz kalmanın alerjik bronşit /astım ataklarını arttırdığını daha fazla antibiyotik kullanıldığını ve okul günü kaybına neden olduğunu dile getiriyor.

 

Stres

Prof. Dr. Yonca Tabak; kendinden büyük çocuklarla bir arada okumak zorunda kalan bu yaş grubu çocukların stres yaratacağı ve bunun ciddi sorunlara sebep olacağını belirtiyor. Stresin mide asit salgısını artıran bir durum yarattığını, alerjik astımı olan çocuklarda mide reflüsünün strese bağlı artacağına, bunun astımı alevlendireceğine değiniyor. Astımın reflüyü, reflünün ise astımı kötüleştireceğini ve bu kısır döngünün psikolojik sorun ortadan kaldırılmadan geçmeyeceğini dile getiriyor.

 

Tedavi İçin;

Prof. Dr. Tabak, bu dönem çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme ve aşılarla okula hazırlanmasını önemle tavsiye ediyor. Okula başlayan 66 Aylık Alerjik çocuklar için önerilerini şöyle sıralıyor;

 

1-   Sınıfların havadar olması sağlanmalıdır.

2-   Çocukların beslenme öncesi mutlaka su ve sabunla ellerinin yıkanması sağlanmalıdır.

3-   Sınıf temizliğinde astım ataklarına neden olabilecek çamaşır suyu gibi kimyasal temizlik maddeleri kullanılmamalıdır.

4-   Sınıf temizlendikten sonra sınıfın havası temizlenene kadar çocuklar içeri alınmamalıdır.

5-   Sınıf içinde kolonya ya da oda spreyi gibi kokular kullanılmamalıdır. 

6-   Reflüye neden olabilecek kakao içeren çikolata gibi gıdalar ödül olarak kullanılmamalıdır.

7-   Beslenmede kakaolu süt, yağda kızartma ya da paketli ürün tercih edilmemelidir.

8-   Kendinden büyük sınıf arkadaşları ile sorun yaşayan çocuklar için psikolojik destek sağlanmalıdır.

9-   Çocukların bağışıklık sistemini destekleyen aşılardan yararlanılmalıdır.

10-  Balık yağı ve D vitamini desteği sağlanmalıdır.

Prof. Dr. Yonca Tabak

www.egitimajansi.com

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER