OKULÖNCESİ VE SINIFÇILARIN DİPLOMALARI İPTAL!

Anaokulu ve sınıf öğretmenliği diplomaları KHK ile iptal edildi. Şu an pek az kimse farkında ama ne olduğu anlaşılınca acısı hissedilecek ve feryadı pek yakında bir çok öğretmen ve öğretmen adayından gelecek.

OKULÖNCESİ VE SINIFÇILARIN DİPLOMALARI İPTAL!
 

Öğretmen yetiştiren fakültelerin diplomaları 2006’da kaldırılmış, yerine sertifikalı mezuniyet gelmişti. Fakülte öğrencileri bunu biliyordu Ancak bunun ne demek olduğunu bilmiyorlardı.

Şimdi de, görev başındaki öğretmenlerin diplomaları KHK ile fiilen geçersiz sayıldı. Çünkü sınıfları ellerinden alınıyor. O diplomayla girdikleri sınıflar yakında yok olacak. Bakın nasıl?

Anaokulları ve İlköğretim okulları “Temel Eğitim Okulları” adı altında birleştirildi. Artık İlköğetim okulu yok, Temel Eğitim okulu var.

İlköğretimin anaokulu 5-6 yaş iken Temel Eğitimin anaokulu 5-6-7-8-9 yaşları içine alıyor. 1+4 yıl Anaokulu, bu getiriliyor. Dairesi açılan bölüm bu!

Ne öğretir bu 5 yıllık Anaokulu?

Okuma yazmaya hazırlık ve okuma yazma öğretir.

Peki bizde bunun öğretmeni var mı, hayır yok!

Bunun öğretmenini yetiştiren fakülte var mı, hayır yok!

Ne yapacak MEB şimdi?

MYK’da hazırlanan Yaşam Boyu Öğrenme dairesini kurdu, orada sertifika kursları açacak. Sertifikalı Öğretmenlik için de ilk adımı atıyor!

Sınıf öğretmeni olarak yetişmiş olan, tayin etmediği öğretmen adaylarına ne diyecek bakanlık?

Diplomalarınız geçmiyor, çünkü o diplomayla gireceğiniz okullar artık yok! 5 yıllık Anaokulu öğretmeni olmak isterseniz, size Yaşam Boyu Öğrenme dairesinde açacağımız kurslarda sertifika verebiliriz” diyecek.

Eğer, İkinci Kademe (şimdiki 4-5.sınıf) öğretmeni olmak isterseniz, artık sınıf öğretmeni değil branş öğretmeni olacaksınız. Yine diplomanız geçmez! Bu sefer de sadece bu sınıflar için branş öğretmeni olabilirsiniz, ancak bunun sertifikasını almalısınız! Haydi kurslara, pamuk eller cebe…

Peki, mevcut okullardaki sınıf öğretmenleri ne olacak?

Onların da diplomaları iptal oldu, sınıfları yok artık!

MEB onlara hizmet içi kurslar açıyor, onun için artık yaz tatilleri yok!

Kurslar iki seviyeli olacaktır, seçim öğretmenin.

A-Anaokulu (1+4) öğretmeni olmak için

B- 4-5. sınıf temel derslerinden birinin öğretmeni olmak için

Bu kurslara alınacak öğretmenler, henüz emekliliği gelmemiş olanlardır. Emekliliği gelmiş olanlar bu değersizleştirmeyi görüp de dayanamaz, bir an önce emekli olmak isterler. Ki, deneyimli ve dolu öğretmeni burada tutmamak onların istediğidir.

Öğretmenliğin, Amerika’daki gibi en itibarsız meslek haline getirilmesine hiçbir deneyimli öğretmen razı olamaz. Zaten 2005’den beri dağıtılan uyduruk ders kitaplarına itibar etmeyip onlar kendi doğru bildiklerini öğretiyorlardı. Şimdi onlara onur plaketi vereceklerine, KHK ile en ağır ceza veriliyor, diplomaları ve sınıfları ellerinden alınıyor.

Yakında Temel Eğitim Okullarını bir KHK ile valiliklerin özel idarelerine, sonra belediyelere vereceklerini biliyoruz. Bunu saklamıyorlar zaten.

O zaman, bütün diplomalara, bütün sertifikalara rağmen, bütün hizmet içi kurslara, bu zahmetlere rağmen, sözleşmenizi yerel yönetim yapacaksa…

Kaybedecek başka neyiniz kaldı?

Sevgili, mesleği elinden alınan sınıf ve anaokulu öğretmenleri…

Sevgili, ataması yapılmayan sınıf ve anaokulu öğretmenleri…

Sevgili, ataması yapılmayan bütün branş öğretmenleri…

Sevgili, fakülteleri kapanacak olan sınıf ve anaokulu öğretmenliği bölümleri…

Sevgili, evlatları perişan edilen ve bu perişanlığı birlikte çeken aileler…

Sizi bekleyen bu hazin sonu, Dünya Ticaret Örgütünün emirleri doğrultusunda hazırlayan;

Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK, İçerisinde on Amerikalı var),

- Yeni görevi sizi küresel ekonominin emir eri yapmak olan MEB’na,

- Sizi piyasaya devredip kendini kapatacak olan YÖK’e,

- Sizi bu hale getirenlere engel olmayan seçtiğiniz milletvekillerine,

- Ya da size gerçekleri yazmadıkları için köşe yazarlarına, kendine aydınım diyenlere…

Söyleyecek bir çift sözünüz yok mu?

Lütfen, yapacak bir şeyiniz, söylenecek bir sözünüz olsun artık!

Mahiye Morgül




Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
naim naim
naim naim - 12 yıl Önce

çok saçma. kurgulamayın böyle şeyler

Mahiye Morgül
Mahiye Morgül - 12 yıl Önce

Sevgili Naim bey, Köy Enstitülerini kaldıran güç kaldırıyor fakülte diplomalarımızı...Sertifikalı kurslarla Yaşam Boyu Öğrenme getiriyor.Mesleki Yeterlik Kurumu için bkz.www.myk.gov.tr" ve 5544 Sayılı kanun "Mesleki Yeterlik Kurumu" yazarak girin bakın.MEB'in yeni tarifinde AMAÇ yerine GÖREV var, okudunuz. Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetiliyoruz artık.Görevini belirleyip eline vermişler; "Küresel ekonomik sistemin gerektirdiği eğitim programlarını uygulamak..."Ne anladınız bundan?Küresel efendilerimiz diyor ki, siz doktor mühendis yetiştirmeyin, biz size verelim... BASEL 3 Protokolü 2003 tarihli, diyor ki 2012 de yürürlüğe girecek,"Hizmet dolaşımı anlaşmasıdır. Yabancı bir şirket Türkiye'de hizmet satın aldığı zaman elemanalrını da birlikte getirir."Şimdi tekrar aç bak MYK 5544 sayılı yasayı... Diyor ki, "dışarıdan paket hizmet satın alınır."Bu yasayla İngilizce öğretmeni ANAOKULU için DADI öğretmen getiriyor, ona maaş garantisi sana sözleşme...Lütfen biraz da Küresel sömürü çarkını merak edin, GATS sözleşmesiyle Tansu Çiller Dünya Ticaret Örgütüne ne taahhüt verdi? Şu anda eğitim ve sağlığın sektöre devredilmesi bu anlaşmayladır.TOEIC yazın girin internete, bakın YÖK denklik verdi bu şirkete, KPDS ve ÜDS sınavları yapıyor bu özel yabancı şirketi. Sınav piyasasına devrediyor YÖK asli görevini, kendini lağvetmesine az kaldı, siz kalksın diye ayrıca çabalamayın boşuna, işi bitti, yap işlet devret... devretti çekilecek.Mahiye MorgülEğitim Küresel Piyasaya Teslim kit.yazarı.www.mahiye.comMüzik ve Drama eğitimcisi, Müzikolog, eğitimci Yazar, Bir de Antik Karadeniz Araştırmacısıyım.

zeliha akman
zeliha akman - 12 yıl Önce

bunu yazan yazdıklarına inandı mı çok merak ediyorum öyle olsa bile dediği sistem gelse bile mevcut öğretmen devam edecek görevine kurs ta alınır verilen hiçbir hak diplomada dahil ne olursa olsun iptal edilemez...

Murat MERT
Murat MERT - 12 yıl Önce

Elinize gözünüze yüreğinize sağlık Mahiye hocam. Halimizi güzel arz etmişsiniz ama anlayacak idrak edecek vatandaş nerede?

tuna koç
tuna koç - 12 yıl Önce

böyle bir saçmalık olur mu? Bi kere temel eğitimin hangi yaş grubunu için ladığını bile bilmiyor bu yazıyı kaleme alan. Yeni KHK'de Temel Eğitim enel Müdürlüğü içinde Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları ifadeleri aynen korunmuş durumda. Bunun anlamı, bu alanlarda hiç bir karışıklık olmayacağıdır. Acemice yazıları yayınlayıp da insanların aklını karıştırmayın lütfen.

Metin ÇEVİK
Metin ÇEVİK - 12 yıl Önce

KHK nin tarih ve sayısı nedir?

SIRADAKİ HABER