Ömer Dinçer soruları yanıtladı: En iyileri, en başarılıları öğretmen yapmalıyız

MEB'in teşkilat kanunu değişti. Yarıyıl özür atamalarının kaldırılmasına öğretmenler tepkili. Peki Sayın Bakan bu eleştirilere ne dedi? KPSS puanına göre öğretmen atamaları yılda kaç kez yapılacak? 55 bin öğretmen ataması tartışmasdı nedir? Öğrencileri hangi yenilikler bekliyor? Tüm bu soruları Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer TRT Haber'e değerlendirdi...

Ömer Dinçer soruları yanıtladı: En iyileri, en başarılıları öğretmen yapmalıyız

Türkiye eğitimde yeni bir döneme başlıyor… Peki, 2011-2012 Eğitim yılının stratejisi nasıl belirlendi? Öğrencileri hangi yenilikler bekliyor? Teknoloji okullarda nasıl kullanılacak? Eğitimde öğretmen açığı nasıl kapanacak? Atanamayan öğretmen adaylarına müjde var mı? Tüm bu soruları Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer TRT Haber'e değerlendirdi...

Nasıl Bir Milli Eğitim Hayal Ediyorsunuz?

Çocuklarımızı soru soran sorgulayan bir kişi olarak yetişebilecek bir müfredata ihtiyacımız var. Dünyadaki gelişmelere ayak uyduran öğrenciler hayal ediyoruz.

Öğretmenlerimiz için de kendini dünyanın gelişimine ayak uyduran kişiler olmasını istiyoruz. Eğitimde eksiklerimiz olabilir. Ancak bu eksikliklerin öğretmenler tarafından doldurulabilir. Biz bu ülkede en iyileri öğretmen yapmalıyız diye düşünüyorum.;


Eğitim Teknolojisi Noktasında Hangi Noktadayız?

Mali kaynakların idareli kullanılması esastır. Mali kaynakların nereye harcanacağı için bir plan çıkarıldı. Derslik ihtiyaçlarımız çok fazla olduğu için başka projelere kaynak ayırmak çok ön plana gelmedi. Ama artık farklı yatırımları da düşünecek duruma geldik. Akıllı tahtalar için ikinci dönem itibariyle bazı illerde ve bazı sınıflarda çalışmalar tamamlanacak.

Öğretmen Mesailerine Yeni Düzenleme Geliyor mu?

Öğretmenlerle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Ancak dedikodular dolaşıyor. Benim ağzımdan çıkmayan bir söze inanmasınlar.

55 Bin Atama Olacaktı, 40 Binde Kaldı Yine Alım Olacak mı?

150 bin civarında öğretmene ihtiyaç var. Bu bütçeye 4 - 4,5 milyar TL yük getiriyor. Hükümetin tahsis edeceği kaynaklarla yetinmek zorundayız. 55 bin Milli Eğitim Bakanlığının talebiydi. Hükümet toplu olarak memurları belirlerken milli eğitime 40 bin öğretmen verildi. Bunlar dışında ek kadro alamadık.

Mezunların fazlalığıyla ilgili bir çalışmanın olup olmadığı sorusuna Bakan Dinçer, "Dışarıdaki kişilerin farklı sektörlerde iş bulmak için gayret sarf etmeli. Özellikle Fen-Edebiyat mezunları kendileri için alternatifleri olduğunu bilmeleri lazım."

Bu sene öğretmenlik başvurusu yapacaklara hangi alanlarda ihtiyaç olduğu duyurulmuş ve tercihler ilk defa yardımcı olunmuştur.

Transfer Düşünüyor musunuz?

Biz dışarıdan ve eğitim alanından olmayan kişileri atayacağız diye bir karar almadık. Bu yanlış anlaşıldı. Devletin içerisinden daha başarılı ve profesyonel olanların Milli Eğitim'e çekilmesi planlanıyor.

Ayrıca yine öğretmen olmayan hiç kimse ek ücreti almayacak. Ancak fazla mesai ve tazminat hakları varsa bunlardan yararlanacaklar. Müdürlük sınavı gibi bir planımız yok. Müdürlük sadece ek göstergelerini arttıran görev olmaktan çıkıyor. Ateşten gömlek olacak. Başarılar ortaya konulan hedeflerle belirlenecek.

Güneydoğu İle İlgili Projeleriniz Nelerdir?

Tunceli’de kocasını seyreden bir öğretmenimiz şehit edildi. Terör örgütü kendilerine değer verilmediğini söylüyorlar. O şehit öğretmen bunlar için oraya gitmişti. Biz öğretmenlerimizle ve Milli Eğitim camiamızla onların makus tarihini yenmek için çalışacağız. Özel proje şunları yapacağız bunları yapacağız değil o bölgedeki çocuklarımıza sahip çıkacağız. Bundan daha büyük proje olmaz kanaatindeyim.



 

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet şen
ahmet şen - 13 yıl Önce

bir kereye mahsus olmak üzere öğretmenlik emeklilik yaşını 55 e düşürürseler emekliği dolup beleş maaş alan alan binlerce öğretmen var bunlar hiç bir şey yapmıyorlar tüm işlerini genç öğretmenlere yaptırıyorlar.birde 4.5 sınıflare tüm derslere branş öğretmenler girmeli bazı branşlara branş öğretmeni derslerine girdığında sınıf öğretmeni beleşten ders ücreti alıyorlar.bunlara düzenleme getirilsin sonra öğretmen atamaları yapılsın

profesor
profesor - 13 yıl Önce

arkadaşım sen ileri zekalımısın bilip bilmeden konuşuyorsun30 saat derse giren branş öğretmeni 20 saat ekders alırken yine full 30 saat giren 1,2,3. sınıf öğretmenleri 15 saat ekders alıyor.hangisinin işi daha zor?

SIRADAKİ HABER