ORTAOKULA HAZIRLIK SINIFI ÖNERİSİ

Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim yasasının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte başından beri birçok tartışmaya neden olan yasa ile ilgili önerilere yenileri eklenmeye başladı.

ORTAOKULA HAZIRLIK SINIFI ÖNERİSİ
ORTAOKULA HAZIRLIK SINIFI ÖNERİSİ

Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim yasasının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte başından beri birçok tartışmaya neden olan yasa ile ilgili önerilere yenileri eklenmeye başladı.

Geçtiğimiz hafta Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği tarafından 4+4+4 yasası ile ilgili olarak 60 özel okul yöneticisiyle bir toplantı düzenlendi. Toplantı sonucunda ise Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan önerilerini açıkladı. Öneriler arasında en dikkat çeken madde ise "İkinci dört yılın başında (ortaokul öncesi) hazırlık sınıfı açılmalı" oldu. Hurriyetegitim.com'a önerinin içeriğini açıklayan Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan, bu madde ile yabancı dil ağırlıklı bir eğitimi kast ettiklerini söyledi. Özel okulların bu önerisini ise eğitimcilere ve sendika başkanlarına sorduk. Genellikle bu öneriye sıcak bakmakla birlikte pedagojik altyapısının iyi planlanması gerektiğini söylediler. Bu öneri hayata geçerse ve yabancı dil eğitimi temeline dayanırsa öğrencilere olumlu katkılarda bulunacağını düşünen de var, tereddüt eden de. Eğitimcilerin ve sendika başkanlarının görüşleri ise şöyle:

“ÖĞRENCİLERİN İŞTAHINI KABARTIR”

Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk: Teklifleri verirken öğretmen dengesi de gözetilmeli. 5'inci sınıflara sınıf öğretmeni giriyor. Tamamen sınıf öğretmenlerinden alırlarsa 50 binden fazla norm fazlası olur. 5'inci sınıftan önce hazırlık sınfı olmasına MEB bir karar verilmeli. İkinci dört yılın sonunda bir hazırlık sınıfı olabilir. Sayın Milli Eğitim Bakanı daha önce açıkladı ve 5'inci sınıflara sınıf öğretmenlerinin gireceğini söyledi. Böyle olursa o bütünlüğü bozmamak lazım, 5 ile 6 arasına hazırlık sınıfı koymak lazım. Bir hazırlık sınıfı olmalı. Çünkü biz yıllardır çocuklarımıza iyi bir yabancı dil öğretememekten şikayet ediyoruz, böyle bir hazırlık sınıfı yabancı dil eğitimi için çocukların iştahını kabartabilir.

“PEDAGOJİK ALTYAPISI HAZIRLANMALI”

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Gök: Yeni yasada zaten bir karışıklık var. Bunlar çok ciddi işler. Aynen hükümetin bir acele yangından mal kaçırır gibi bu yasayı çıkarmasına benzer bir şekilde bir hazırlık sınıfı önerilmesi gibi durumları gayri ciddi buluyorum. Bilimsel hazırlık mı olmalı yoksa yabacı dil ağırlıklı mı? Bunlar tartışılmalı ve pedagojik altyapısı hazırlanmalı.

“ÇOCUK MÜFREDATTAN KOPMAMALI”

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Oktay: Yabancı dil eğitimi olursa, olumsuz bir durum değil. Ama bu tür uygulamalar eskiden de yapılıyordu. Öğrenci bir yıl boyunca sadece dil eğitimi alıyordu. Ancak, o zaman da müfredattan kopuyor öğrenci. Şimdi 4'üncü sınıftan mezun olan öğrenci ortaokula 5'inci sınıftan devam edecek. Eğer araya bir yıl yabancı dil hazırlık girerse ve sadece yabancı dil okutulursa öğrenci müfredattan kopar. Ama diğer temel dersler de devam ederse bir sorun olmayabilir. Yani çocuk müfredattan kopmamalı.
Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER