Riskin Olmadığı Kademelerde Okulları Açacağız

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, okulların açılmasına dair, Bize 'şu kademelerde riskin olmadığı söz konusudur' denildiğinde biz o kademelerde açarız.

Riskin Olmadığı Kademelerde Okulları Açacağız

Bakan Selçuk, Gümüşoluk İlkokulu'nda, eğitim kurumlarında hijyen şartlarının geliştirilmesi ve enfeksiyon önleme tedbirleri kapsamında "Okulum Temiz Belgesi" takdim törenden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Okulların öncelikle hangi kademelerde açılıp açılmayacağına dair bir soru üzerine Selçuk, bu konuda kesin kanaati hiçbir zaman ortaya koymadıklarını söyledi.

Riskin Olmadığı Kademelerde Okulları Açacağız

Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla sürekli irtibat halinde olduklarının altını çizen Selçuk, Bunu zamanı geldiğinde ifade edeceğiz. Bize 'şu kademelerde riskin olmadığı söz konusudur' denildiğinde biz o kademelerde açarız.

Sınıflardaki seyreltilmiş modele dair bilgi istenmesi üzerine Selçuk, Burada ilkesel olarak çocuklarımızın mesafelerine uygun bir şekilde ve öğretmenlerimizin herhangi bir şekilde sıkıntı yaşamayacağı şekilde, müfredatın öğretim programları içeriğinin öngörülen zaman dilimlerine sığacağı şekilde bir seyreltmeden söz ediyoruz.

Yani mekansal ve müfredat olarak bir seyreltmeden söz ediyoruz. Burada çocuklarımız açısından da bir seyreltme söz konusu. Bunun oranı, miktarı, zamanlaması nasıl olacak, bütün bunlarla ilgili durumu zaman gösterecek.

Uzaktan eğitim konusunda özel okullar ile devlet okulları arasındaki fırsat eşitliğine dair makasın açıldığı yönünde görüşlerin bulunduğunun belirtilmesi üzerine Selçuk, şunları söyledi:

Dünyada video konferans sistemleriyle canlı ders verebilen ilk üç ülkenin içerisindeyiz. Dolayısıyla yaptığımız işin milyonlarca öğrencimiz açısından başarıyla ortaya konulduğu bir durum var.

Erişemediğimiz öğrenciler olduğunu da biliyoruz. Bunun farkındayız ve bununla ilgili çalışmaların içindeyiz. Fırsat eşitliğinden ziyade fırsat adaleti kavramını öne çıkarıyoruz.

Çünkü bizim her çocuğumuza ulaşmakla alakalı bir sorumluluğumuz var. Bazı koşullardan dolayı erişim sorunu yaşayan çocuklarımıza nasıl erişiriz? Örneğin bir grup çocuğumuza milyonlarca kitap dağıttık, bu erişimde onlara bazı avantajlar sağlamak için.

Televizyon, internet konusunda avantaj sağlamak. Çocuklarımızın büyük bir oranda şu anda erişimle alakalı, altyapıyla bir sorun yok. Bir takım ekonomik sorunlardan dolayı bazı altyapı eksikliğinin olduğu bölgeler var Türkiye'de. Bazı yaylalar, mezralar var mesela. Onlarla ilgili de alınması gereken tedbirleri alıyoruz.

Temassız Oyunlar kitapçığı tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacak

Okullarda teneffüslerde temassız oynanacak oyunlarla alakalı da açıklamalarda bulunan Bakan Ziya Selçuk, Türk coğrafyasında tarihsel olarak hangi oyunların oynandığı, günümüzün oyunları, dünyadaki evrensel olarak öğrenmeye katkı sağlayan oyunlar gibi konularda binlerce oyunun listesini çıkardıklarını anlattı.

Bu oyunların içinden de yakın temas gerektirmeyenler konusunda bir seçim yaptıklarını dile getiren Selçuk, müfredatın içeriği ile doğrudan ya da dolaylı olabilecek oyunları seçip "Temassız Oyunlar" isimli bir kitapçık hazırladıklarını bildirdi.

Selçuk, bu kitapçığı bütün Türkiye'ye yaygınlaştıracaklarını söyledi.

Okulların açılmasına dair il bazlı bir çalışmanın olup olmayacağı soru üzerine Bakan Selçuk, zamanı geldiğinde bu konuyla alakalı bilgi vereceklerini belirtti.

Ailede kronik rahatsızlığı bulunanlar için düzenleme
 
Ailede yaşlı birey ya da kronik rahatsızlığın bulunması durumunda, çocuklara okula gitmeyip evden uzaktan eğitim almaları konusunda bir alternatif sunulup sunulmayacağı sorusuna Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şu cevabı verdi:

Bununla alakalı hukukçularımız çalışıyor. Mücbir sebeplerin olduğu durumlarda, afet durumlarında mevcut mevzuat farklı biçimlerde hukukçular tarafından değerlendirilebilir.

Biz bu çalışmanın sonlanmasını bekliyoruz. Bu konuda esnek bir bakış açımız var hukukun gereği olarak. Ayrıca daha sonra açıklayacağımız, tüm velilerimizin, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin, servis görevlilerinin hepsinin HES kodu vasıtasıyla bir yazılım üzerinden denetlenebilmesi ve okul müdürünün cep telefonuna bunun iletilmesiyle ilgili bir alt yapıyı hazırladık, bitirdik. Sağlık Bakanlığı ile beraber çalışıyoruz. Bunun ayrıntılarını, önümüzdeki haftalarda paylaşacağız.

Müktesep hakları görmezden gelmeyiz

Gelecek yıl YKS'ye girecek öğrencilere yönelik seyreltilmiş müfredatın nasıl olacağı yönündeki bir soru üzerine Selçuk, şu değerlendirmede bulundu:

Prensip olarak hep vurguladığımız bir şey var. Biz çocuklarımızı mağdur etmeyiz. Onların avantajına bakarız. Müktesep hakları hiçbir zaman görmezden gelmeyiz.

Bu mesele, sadece Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarının işi de değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde yapılan toplantılarda alakalı bütün kamu kuruluşları, bakanlıklar bir ortak değerlendirme ortaya koyuyorlar ve neticesinde kararlar veriliyor.

Burada bazı ana kararlara ihtiyacımız var. Bu ana kararlar ortaya çıktığında, ki yakın zamanda bunun olabileceğini tahmin ediyoruz, biz çocuklarımızın hangi konulardan sorumlu olacağı konusunda net açıklama yaparız.

Nasıl geçen dönemdeki sınava giren çocuklarla alakalı beklentinin ötesinde bir iyileştirme yaptık, bu çocuklarımız için de gerekeni yaparız. Onlar normal derslerine devam etsinler. Bütün konular, onlar için şu anda hazır olarak var.

Velilerin haklı taleplerinin dikkate alınması şart

Bakan Selçuk, bir basın mensubunun "Uzaktan eğitim sürecinde özel etüt merkezleri gelişim kursu gibi adlar altında derslere yüz yüze başlayacaklar. Onlarla alakalı karar alınabilir mi?

Uzaktan eğitim sürecinde, veliler özel okul ücretlerini ödedi. Yeni dönemde de uzaktan eğitim süreci uzun süre devam ederse ücretlerle ilgili bir düzenleme yapılır mı?" sorusuna, "Uzaktan eğitim konusunda temaslarımız ve yapılan görüşmeler neticesinde özel okulların bahsettiğiniz konuda birtakım kararlar ortaya koymasını çok yakın zamanda bekliyoruz. Çünkü bu konuda velilerimizin haklı taleplerinin dikkate alınması şart." karşılığını verdi.

Ailelere mesajının olup olmadığı sorulan Selçuk, "Bizim görevimiz okulları açmak ve eğitim sürecini gerçekleştirmek. Bir ülkenin çocuklarının eğitiminden daha kritik olan elbet bazı hususlar var.

Sağlık koşullarına dikkat etmek kaydıyla okulların bir an önce açılması için her cephede çalışıyoruz. Öğretmenlerimiz çalışıyorlar, il müdürlerimiz, okul müdürlerimiz çalışıyorlar. Bunun açılması noktasında gereken tedbirleri alıyoruz ama bütün toplumdan da beklentimiz var. Okulları birlikte açacağız dememizin temel sebebi de bu."

Basın mensupları, Bakan Selçuk'un açıklamalarını, sosyal mesafe kurallarına göre "Orman Sınıfı" adıyla okulun bahçesine kurulmuş sınıfta, üzerinde maske, dezenfektan ve hijyen rehberlerinin bulunduğu sıralarda oturarak dinledi.

Açıklamalardan sonra tahtaya "Okulları birlikçe açacağız" etiketini yazan Bakan Ziya Selçuk, "İşin özeti bu. Okulları birlikte açacağız ve bir an önce çocuklarımızın eğitime ve öğretmenlerine kavuşmaları için çalışmaları sürdüreceğiz ve buna kararlıyız."

Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2020, 15:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER