ROTASYON SORUNUNA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Eğitim ve ataması yapılmamış yarım milyona yakın öğretmen adayı üzerine kafa yormamız gerekirken rotasyon dayatmasıyla uğraşıyoruz. Rotasyon hayata geçince üniversitelerimiz ve diğer eğitim kurumlarımız çağ mı atlayacak?

ROTASYON SORUNUNA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Rotasyon duyurusu nihayet yayınlandı. Bakanlık, rotasyon meselesini yılan hikâyesine çevirmişti. Aylardır rotasyonla ilgili net bir tavır ortaya konulamadı. İlk önce 8 yıldı, sonra 12’ ye çıktı, bir ara kalkacak dendi. Öğretmenlere cep telefonu mesajı bile gönderdiler. Bunda siyasî anlamda güç kaybından tutun da sendikaların muhalefetine kadar birçok unsur etkili oldu. Kendi yandaşları bile rotasyondan rahatsız! Kamuoyuna tepeden inmecesine dayatılan rotasyon, her uygulama gibi ölü doğmuş bir girişimdi. Yine eğitimin sorunları eğitimcilere ve demokratik toplum örgütlerine danışılmadan çözülmeye çalışıldı. Millî eğitim gibi bir iş kolunda eğer rotasyonluk sorun varsa bunu sendikalarla ortak akıl oluşturmadan çözmeye yeltenirseniz hiç kimseyi susturamazsınız. Düşünebiliyor musunuz: Uygulama 850 bin öğretmeni temsil eden 32 sendika var ama rotasyon için bir kişinin kolundan tutup da ‘‘Ya arkadaş bu rotasyonu nasıl yapalım, nasıl uygulayalım?’’ demiyorlar.
 
Ülkemizin nasıl bir eğitim politikası var merak ediyorum. Eğer bilen ya da tüm uygulamalara göre ortak bir tutumu görebilen varsa lütfen bu yazının altına yorum yazsın. 15 milyon öğrenci, 850 bin öğretmen, 70 bin kurum; Allah’ a emanet gidiyoruz. Bizim en iyi üniversitelerimiz bile dünyadaki üniversite sıralamalarına giremiyor. Eğitim ve ataması yapılmamış yarım milyona yakın öğretmen adayı üzerine kafa yormamız gerekirken rotasyon dayatmasıyla uğraşıyoruz. Rotasyon hayata geçince üniversitelerimiz ve diğer eğitim kurumlarımız çağ mı atlayacak?
 
a-)4+4+4 sistemi ile Türk millî eğitimin ruhunu deştiler.
 
b-)Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği ile insanımızı güç merkezlerine göre hareket etmek zorunda bıraktılar.
 
c-)Aday öğretmenlere getirilen mülâkat sistemi ile meslektaşlarımızı korkuya sürüklediler.
 
d-)Şimdi de rotasyon uygulamasıyla tüm eğitim camiasını temelden sarsmaya çalışıyorlar. Ancak başaramayacaklar. Daha önce söyledim, şimdi de söylüyor ve yazıyorum, rotasyon; millî eğitimde hiçbir sorunu çözmeyecek, çözemeyecek. Bu bakanlık 1921’de kurulmuş, 94 yıldır kimse akıl edememiş de şimdi mi akıl edilmiş? Burada kasıt olduğu gün gibi ortada! Sevgili meslektaşım, değerli öğretmenim; gel bu oyuna aldanma! Rotasyonla sizlere altın tepside zehir sunuyorlar, farkında değilsiniz.
 
Rotasyonun çözüm değil bilakis bir oyun olduğunu isterseniz gelin beraber masaya yatıralım. İlk önce şu hususta mutabık olduğumuzu belirtmek istiyorum: Bu yazıyı okuyan veya tüm meslektaşlarımın çok iyi okullarda görev yapmasını ben de en kalbî duygularımla istiyorum. Rotasyon aleyhinde görüş belirttiğim için zannedilmesin ki ilçenizdeki en iyi okullarda görev yapmanızı istemiyorum! Ben diyorum ki: Çok daha iyi bir kurumda görev yapmanın tek yolu rotasyon değildir. Rotasyonla gözünüzü boyuyor, ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar. Eğer ortada sorun ve milyonlarca muhatabı varsa herhalde bir kişinin de aklına çözüm önerisi gelir. Bu sene 15 yılını, diğer yıllarda azalarak 12 yılını dolduran öğretmenlerin okullarının değiştirilmesinin pedagojik anlamda bir açıklaması olabilir mi? Şimdi soruyorum:
 
1-)Bugün 12 yılını dolduranı yer değiştiren irade; yarın 3 yılını, 5 yılını dolduranı neden yer değiştirmesin?
 
2-)Bugün il içi rotasyon yapan, yarın iller arası sürgün uygulamasına neden geçmesin?
 
3-)2012’ den bu yana öğrenim özründen yer değiştirme hakkı vermeyen, özür grubu nakillerinde istenilen performansı yakalayamayan bakanlık; bugün sizi neden ilçenin en iyi okuluna göndersin? Var mı cevabı? Lütfen arkadaşlar, rotasyonun satır aralarını okumaya çalışalım, perde arkasını görelim!
 
Madem rotasyonda hadi diyelim ki samimisiniz, peki neden il içi ve il dışı yer değiştirme döneminden sonra rotasyon duyurusu yayınlandı? Hani benim öğretmen arkadaşımı ilçedeki en iyi okula gönderecektiniz? Varoştaki öğretmenim yine kandırıldı! Rotasyonla yer değiştirecek olan öğretmen arkadaşımızın puanı zaten çok yüksek, gideceği okul da ilçenin veya o bölgenin en iyi diğer okulu. Yani rotasyonla yer değiştirecek öğretmenler, bizim iyi olarak tabir ettiğimiz okullardaki kadroları al gülüm ver gülüm yapacaklar. İlçenin en iyi okuluna bizim varoşta çalışan, hizmet puanı düşük öğretmen arkadaşımız yine tayin olamayacak.
 
13 sene önce her yıl ortalama 25-30.000 arası öğretmen emekli oluyordu. Geçen süreçte ne değişti de bu rakam 5-10.000 arasına geriledi? Öğretmenler, mesleklerini mi çok sevmeye başladılar yoksa emeklilik şartları günden güne kötüleşiyor mu? Rotasyonla çözmek istediğiniz bir sorun varsa ilk önce buradan başlayacaksınız. Emeklilik şartlarını iyileştirmeden isterseniz 3 yıllık öğretmene de rotasyon getirin arpa boyu ilerleme kaydedemezsiniz.
 
Benim bu ülkenin kuş uçmaz kervan geçmez bölgesindeki öğretmen arkadaşıma daha merkezî bir okul imkânını, o merkezi okulda çakılı kalan öğretmenin emeklilik şartlarını iyileştirerek sunabilirsiniz; 12 yılını doldurduğu için sürgüne tabi tutarak değil! Bırakın OECD ülkelerini şu anda batan Yunanistan’ da bile emekli maaşları 7000 yuronun üzerinde… Bizim insanımızın onlardan neyi eksik? Devletine 65 yaşına kadar hizmet etmiş memurumuza neden daha fazla emekli maaşı veremeyelim? Bence insanımız bunu fazlasıyla hak ediyor!
 
Şimdi diyeceksiniz ki millî eğitim hiç kimsenin babasının malı değil! Bir okulda 15-20 sene görev yapmak ne derece doğru? Sorunlar yeter ki çözülmek istensin, hiç kimse bir okulda 15-20 sene görev yapmaz, yapmak zorunda kalmaz! Ülkemizde ne yazık ki eğitimin sorunları siyasî kaygılarla çözülmek isteniyor! Sadece millî eğitim değil bu ülke de hiç kimsenin babasının malı değildir! Devlet kurumu her şeyden önce milleti için vardır!
 
Şu an millî eğitim kadrolarında 60 binden fazla ders ücretli öğretmen çalışıyor. Devlet eliyle emek sömürüsü yaratılıyor! Neden? Var mı açıklaması? 60 bin ders ücretli öğretmen demek ayda yaklaşık 30 bin kadrolu öğretmen ataması demektir. Çok merkezî bölgeler de dâhil olmak üzere yurdun dört bir tarafına 60 bin kadro dağılmış vaziyette. 60 bin ders ücretli öğretmene bir ayda ödenen maaşla yaklaşık 30 bin yeni kadro açılabilir. Bir yerlere tayin olmak için rotasyona bel bağlamak zorunda kalınmaz.
 
Ülkemizde okullaşma oranının yüksek olduğunu düşünen var mı? İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü’ nün resmi vep sayfasında yer alan rakamlara göre İstanbul’ da ilkokul + ortaokullarda sınıf ortalaması 44, liselerde ise 41… Bu rakamlar bana şunu anlatıyor: İstanbul’ da her okuldan bir tane daha okul çıkartılabilir. İstanbul yerelinde hizmet veren okul sayısı 5792’ ymiş, bu rakam 10 binin üzerine çıkartılmalıdır. Dolayısıyla çok iyi veya farklı bir okula gitmek için rotasyonu umut gibi görmek zorunda değiliz! Mücadelemizi sizlere açıkladığım çözüm önerileri üzerinde yoğunlaştırmalıyız. Rotasyon, millî eğitim ve öğretmenler üzerinde uygulamaya konulan planın parçalarından biri… Bu işin sonu iş güvencesinin gasbıdır. Rotasyonla ilgili yazılarımdan ayrıntısını okuyabilirsiniz.
 
 
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER