SBS'DE 718 ADAYIN PUANI YANLIŞ HESAPLANDI. MEB ÖZÜR DİLEDİ

Yabancı dil sınavanı giren öğrencilerin velileri test sonuçlarının yanlış değerlendirildiğini iddia etti.

SBS'DE 718 ADAYIN PUANI YANLIŞ HESAPLANDI. MEB  ÖZÜR DİLEDİ
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl son kez yaptığı SBS, Almanca ve Fransızca'daki yanlış puanlama skandalıyla son buldu. İstanbul ve İzmir'de 718 adayın puanı yanlış hesaplandı. MEB, Almanca ve Fransızca'dan sınava giren öğrencilerin kağıtlarını yeniden incelemeye almak zorunda kaldı. düzeltilen puanlama ve sıralama listesi bugün ya da yarın yeniden yayınlanacak.
Son SBS dün gece yarısı açıklanırken sınav skandalla son buldu. Fransızca ve Almanca'dan çocukları sınava giren aileler, soruların yanlış cevap anahtarıyla değerlendirildiğini ileri sürerek gece yarısından itibaren MEB'e başvurmaya başladı. Aileler MEB'e "Anadili Almanca ancak 17 sorudan 12'si yanlış görünüyor", "sınav soınra yanlışı yoktu şimdi 9 yanlış görünüyor" şikayetlerinde bulundu.
 
 
718 ÖĞRENCİDE HATA...
 
SBS sonuçlarının açıklanmasından sonra Almanca, Fransızca ve İngilizce sorularının hesaplanmalarında bir yanlışlık olduğu şikayetleri üzerine Bakanlık inceleme başlattı. Almanca ve Fransızca'dan sınava giren öğrencilerin kağıtları yeniden incelemeye alınırken, tek tek cevap kağıtları ve kitapçıklar da incelendi ve hata tespit edildi. Yaklaşık 718 öğrencinin puanı yanlış hesaplandı. Almanca ve Fransızca çözen öğrencilerin kağıtları "İngilizce çözmüş gibi" değerlendirilip ingilizce cevap anahtarıyla okununca puanları da yanlış hesaplandı. Yabancı dilde var olan 17 sorudan tamamını doğru yapmayı bekleyen çok sayıda öğrenci adeta şok yaşadı. Öğrencilerin tamamına yakınının İstanbul ve İzmir'deki okullardan olduğu da öğrenildi.
 
SIRALAMA DEĞİŞECEK
 
Bakanlık dün gece yarısı sıralama da yayınlarken yeniden puanlama ile 718 öğrencinin sıralamasının değişeceği ancak bu öğrencilerin 1 milyona yakın adayın girdiği sınavda orta sıralamayı değiştireceği de ifade edildi. Bakanlık yetkilileri ilk 100'deki sıralamanın değişmeyeceğini ileri sürdü. 
 
MEB'DEN AÇIKLAMA GELDİ: ÖZÜR DİLİYORUZ 
 
12 Temmuz 2013 tarihinde açıklanan Seviye Belirleme Sınavı sonuçları ile ilgili olarak yapılan inceleme neticesinde sınavda Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın puanlarının hesaplanmasında, farklı bir cevap anahtarı ile değerlendirmekten kaynaklanan yanlışlık olduğu görülmüştür.
 
12 Temmuz gecesi saat 00.00 itibariyle ilan edilen sonuçlardaki yanlışlık fark edilir edilmez sınav sonuçlarında hata olan bu öğrencilerimizin sınav kâğıtları doğru cevap anahtarı ile birkaç saat içinde yeniden değerlendirilerek hesaplanmıştır. Yeniden hesaplanan bu sonuçlar 12 Temmuz 2013 günü saat 17.00 itibariyle yayınlanmıştır. Bu vesile ile herhangi bir adayın mağduriyet yaşamaması için gerekli bütün tedbirler alınmıştır. Yeni sonuçlar neticesinde hiçbir öğrencimizin herhangi bir mağduriyeti söz konusu değildir.
Yapılan bu yanlışlık nedeniyle bütün öğrenci, veli ve ilgili herkesten Bakanlık olarak özür dileriz. 
 
Konu ile ilgili olarak her ne gerekçeyle olursa olsun ihmali ya da kusuru bulunan bütün yetkililer hakkında gerekli inceleme ve araştırma başlatılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. SBS sonuçları hakkında MEB’den flaş karar.

 

SBS yani Seviye Belirleme Sınavı sonuçları açıklandı kıyamet koptu. İşte SBS sonuçları ve hatalı sorular.

SBS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

SBS 2013 sonuçları için şikayetler oldu ve MEB inceleme başlattı.

SBS sonuçlarına etki eden Almanca, Fransızca ve İngilizce sorularının hesaplanmalarında bir yanlışlık olduğu şikayetleri üzerine Milli Eğitim Bakanlığı inceleme başlattı.

Bakanlık SBS soruları ve sonuçları incelemelerini tamamlayıp öğleden sonra SBS sonuçlarını tekrar açıklayacağını duyurdu.

  110 öğrenci tüm sorulara doğru cevap verdi
SBS'ye 1 milyon 112 bin 604 öğrenci girerken, 201 puan ve üzeri puan  alarak tercih yapabilecek öğrenci sayısı 1 milyon 49 bin 293 olarak belirlendi.
Sınavda çıkan tüm soruları ise 110 öğrenci doğru yaptı. Ortaöğretim  Yerleştirme Puanı 500 olan öğrenci sayısı 16 oldu.
Tercihler 15-21 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Adayların  tercihlerini yaparkan Bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak kılavuza göre  tercihlerini dikkatli yapmaları gerekiyor.
SBS sonuçlarına göre 16 öğrenci, 500'er tam puan alarak birinciliği  paylaştı. Özel Şehzade Mehmet Ortaokulu'ndan Zehra Betül Şen, Özel Çağfen  Ortaokul'ndan Eylül Tiftikçi, Özel Çağdaş Ortaokulu'ndan Eda Ertav, Özel  Cevizlibağ Doğa Ortaokulu'ndan İrem Tellioğlu, Özel Meram Diltaş Ortaokulu'ndan  Emir Hıfsı Öztaprak, Özel Oğuzkaan Ortaokulu'ndan Çağlan Turgut, Özel Diyarbakır  Bahçeşehir Ortaokulu'ndan Tarık Berdan Köroğlu, Özel Bilfen Çamlıca  Ortaokulu'ndan Arda Tibet Kaya, Özel Cevizlibağ Doğa Ortaokulu'ndan Büşra Erol,  Özel Yıldırım İzmirlioğlu Ortaokulu'ndan İhsan Uyan, Tavşanlı Özel Yıldız  Ortaokulu'ndan Mustafa Yılmaz, Özel Bilfen Çamlıca Ortaokulu'ndan Bora Demiral,  Özel Bilfen Çamlıca Ortaokulu'ndan Gökhan Yavuz Bayram, Özel Bilfen Çamlıca  Ortaokulu'ndan Ayşe Esin Gezer, Vakıfbank İlkokulu'ndan Lara Özden, Özel  Gaziantep Koleji Vakfı Ortaokulu'ndan Burak Kaan Başar birinci oldu.

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER