Skandal doğru çıktı; sınav iptal edildi

ÖSYM’nin gerçekleştirdiği Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı’nda soru skandalı yaşandı. Kitapçıktaki 100 sorudan 75’inin geçen yılki sınavla aynı olduğu ortaya çıktı. Ve sınav, YÖK Başkanı Özcan'ın açıklamasından sonra iptal edildi.

Skandal doğru çıktı; sınav iptal edildi

Ölçme ve Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) şifreli kitapçık, hatalı soru kitapçığı basımı ve yanlış puan hesaplama skandallarına bir yenisini daha ekledi.

ÖSYM’nin 29 Mayıs’ta yaptığı Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı’nın Tıp doktorluğu 2. aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75’inin geçen yıl 16 Mayıs’ta yapılan sınavla aynı olduğu ortaya çıktı.

Hürriyet'in haberine göre, soruların numaraları ile cevap seçeneklerinin bile aynı olduğu belirlendi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yetkilileri, sınavın iptal edilebileceğini söyledi. ÖSYM’nin bu skandalını, Türkiye’de çalışma hakkı elde etmek için sınava giren Rus doktor fark etti. Doktor, sınava hazırlanırken geçen yılın sorularına da çalıştığı için sınavdaki soruların aynı olduğunu sezdi. Doktor, sınavdan sonra ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanan soruları 2010 yılındaki sorularla karşılaştırdı.
 

TIP SORULARI TIPATIP AYNI
Doktor ve emekli öğretmen eşinin yaptığı tespitlere göre 100 sorunun 75’i, 2010 yılındaki sınavın tıpatıp aynısıydı ve soruların yerleri bile değiştirilmemişti. ÖSYM kayıtlarına göre 29 Mayıs’ta yapılan 2’nci aşama sınavına 600 kişi başvurdu, bunlardan 572’si sınava girdi. Sınavda 50 ve üzeri puan alan 327 kişi başarılı oldu.

YÖK, HÜRRİYET’TEN ÖĞRENDİ
Skandalı yeni öğrenen YÖK yetkilileri, sınavın iptal edilebileceğini belirterek, “Sınavı biz taşeron olarak ÖSYM’ye yaptırıyoruz. Soruları onlar hazırlıyor, sınavı da onlar yapıyor. Eğer böyle bir skandal varsa, sınavı derhal iptal ettiririz. Böyle bir skandala göz yumamayız” dediler. ÖSYM yetkilileri Hürriyet’in sorularını yanıtsız bıraktı.

ÖZCAN: SINAV İPTAL EDİLMELİ
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'dan konuya ilişkin açıklama geldi.

Sabah haberi okuyunca ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'den bilgi aldığını belirten Özcan, ''Söylenen doğru. Soruların yüzde 70'i ortaktı. Bu olmaması gereken bir durum. Bunun için derhal sınavın iptal edilmesi ve tekrarlanması gerekir. Şimdilik söyleyebileceğim bundan ibarettir. Başka bir bilgi gerçekten yoktur'' dedi.

ÖSYM'DE NELER OLUYOR?
''ÖSYM'de neler oluyor? Çok fazla sınavda çok ciddi şaibeler, hatta şaibenin ötesini geçti. Sizin de saptadığınız bir sorun söz konusu'' sözleri üzerine Özcan, ''Onlarla konuşmadan size daha detaylı bilgi veremem. Önce bilgileneyim, ondan sonra size öğrendiklerimi aktarırım. İptalini karar vermişler, biz de iptal edilmesini talep ederiz. Ancak kendi kararlarıyla'' diye konuştu.        

Özcan, ''Sizden sanıyorum 'Taşeron olarak da ÖSYM ile çalışıyoruz' şeklinde bir açıklama gelmişti. ÖSYM, sizin adınıza düzenliyor bazı sınavları. Bu yöntem devam mı edecek?'' sorusuna ''Şimdilik devam edecek. Başka bir yeni formül bulunana kadar böyle gitmek durumundayız'' karşılığını verdi.       

Endişelerini nasıl gidereceği sorulan Özcan, ''Diyalogla, konuşarak. Hataların yapılmamasını sağlayarak, tekrarını önleyerek. Bu türden önlemler tecrübeyle olacağa benziyor. İnşallah yakın zamanda bu tür kazalarla, yanlışlıklarla karşılaşmayız'' dedi.        

Özcan, ''Yapısal bir değişikliğe ihtiyaç var mı?'' sorusuna, ''Şimdi onu söyleyemem. Biliyorsunuz yeni bir yapısal değişiklikten çıktılar. Yeni bir kanunları, teşkilatları var. Bundan sonra yeni bir yapılanmadan bahsetmek abes olur'' şeklinde cevapladı.

SINAV YENİLENECEK
ÖSYM'den yapılan açıklamada, 572 adayın katıldığı 2011-STS 2. Aşama Sınavında sorulan soruların geçmiş yıllarda yapılan sınavlardaki bazı soruların tekrarı niteliğinde olduğu anlaşıldığından, ÖSYM Yönetim Kurulunca sınavın yenilenmesine karar verildiği bildirildi.        

2011-STS 2. Aşama Sınavı, 3 Temmuz 2011 Pazar günü Ankara'da yapılacak. Adaylardan yeniden başvuru alınmayacak ve sınav ücreti talep edilmeyecek.        

Adaylar sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesi'ni, ''TC Kimlik Numarası/Y.U Numarası'' ve ''şifreleri'' ile 24 Haziran 2011 tarihinden itibaren ÖSYM'nin ''http://ais.osym.gov.tr'' internet adresinden edinecek.       



 

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER