SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA İSYANI

25 Bin Sosyal Bilgiler Öğretmeni Atama Bekliyor

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA İSYANI
Şuan itibariyle Atanamayan 18.080 ve 2013 Mezunlarıyla Beraber Sayıları 23 Bini Aşacak Olan Sosyal Bilgiler Öğretmenleri Adına Sesleniyoruz Sizlere

 

Açılış Geçmişi Pek de Eskiye Dayanmayan Bu Bölüme Bakıldığında:2011’deki İlk Atamalarda Sadece 245 Kişi Atandı. Şuan İtibariyle Boştaki Öğretmen Sayısı Bakımından İlk Sırada.Her Sene En çok Mezun veren Bölümler Arasında İlk Sıralarda. Buna Rağmen Üniversiteye Öğrenci Alımı Bakımından Yine İlk Sıralarda

Bu Veriler Analiz Edildiğinde Önemsizleştiren Bir Bölüm Görmekteyiz.
Oysa Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, İçerisinde Barındırdığı Birikim Olarak Tüm Branşlar İçerisinde En Önemli Bölümdür. Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinin Özü, Adından da Anlaşılacağı Üzere, Çeşitli Pozitif ve Sosyal Bilimlerden (Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık, Türkçe..vb gibi) parça parça alarak Oluşmuş ve Bu Sosyal Bilgileri Öğrencilere Kavratarak, Günlük Yaşamda Karşılaşacakları problemlerin Çözümü Noktasında Kullanabilecekleri ve Yararlanabilecekleri Pratik Bilgiler Haline Getirme Eğitimidir. Özetle, Bir Sosyal Bilgiler Öğretmeni Aynı Zamanda Bir Tarih Öğretmeni, Bir Coğrafya Öğretmeni, Bir Türkçe Öğretmeni Ve Bir Vatandaşlık Öğretmeni Demektir. Nitekim 5-6-7-8. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabının İçeri İncelendiğinde Ders Kitabının, Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık ve Türkçe Ders Konuları Üzerine Yapılandırıldığı Görülecektir.

Peki, Bu Kadar Stratejik Öneme Sahip Bir Bölüm, Niçin Bu Kadar Değersizleştirildi? Aslında Çok Basit: PLANSIZLIK...!Bugün Türkiye’nin En Stratejik Kenti Sorulduğunda şüphesiz akla gelebilecek ilk Yanıt İstanbul Olacaktır. Fakat gerekli önlemler alınmadığı için bugün İstanbul gibi Önemli bir Kent bile çarpık kentleşmenin eşiğinde...! İşte tedbirsizliğe bağlı olarak, Aynı Çarpıklık Maalesef Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinin de Değersizleşmesine yol açtı.

Hep Sorun Sorun Sorun mu? Hayır..! Sorunla Beraber Çözüm Önerilerimiz de Hazır:
1- “Arabanın ön tekeri nereden geçerse arka tekeri de oradan geçer” Öncelikle Üniversiteye Girişte Bu Bölüme “Binler” Alıp, Mezun Olduklarında Kpss Puan üstünlüğüne Göre “Yüzler” Atamak Sadece Buzdolabının Altından Çıkan Karıncaları Ezmeye Benzer. Bu Strateji Sorunu Çözme Değil, Üstünü Örtme İşidir. Kaldı ki, Buzdolabının Altına Eğilip, Oradaki Ekmek Kırıntılarını Temizlemedikçe Bu Karıncalar Çıkmaya Devam edecektir… Bu Anlamda Yapılması Gereken İlk iş, Madem Bu Bölümde Bu Kadar Atanamayan Mezun Var, O Zaman Üniversiteye Giriş İçin Sosyal Bilgiler Bölümünün Puanları Çok Yüksek Tutulmalıdır. Aksi Takdirde Bugün 18 bin açıkta mezunu Olan bu bölümün, Her yıl Ortalama 5 bin mezun verdiğini göz önüne alırsanız gelecek 4 yıl içerisinde muazzam rakamlara ulaşan işsizler ordusu görülecektir.”Çürük Tahta Çivi Tutmaz” Derler. Bu Bağlamda, Mezun Olup İşsiz Kalacaklarına, İş İşten Geçmeden, Daha Bu Bölüme Adım Atmadan Genç Beyinler, Sayın Milli Eğitim Bakanımızın Dediği Gibi Kendi Yeteneklerine Göre Başka Alanlara Yönelirler… Olması Gereken de budur.
 
2.4+4+4 Sistemiye İlkokul ve ortaokul ayrılmasıyla özelilke ortaokul derslerinden olan Türkçe,İlköğretim Matematik ve Fen ve Teknoloji ders programlarında güncelemeye gidilmiş ve bu derlserin daha iyi öğretilmesi için ders sayılarında artışa gidilmişken ortaokulun ana derslerinden olan Sosyal Bilgiler dersinde herhangi bir güncelenme yapılmadığı gibi İnkılap Tarihi ders sayısı azaltılarak zaten mevcut ders saatiyle yetişeyen müfredat adete arap atı misali öğrenciye bir şey öğretilmeden hızlı bir şekilde bitirilmesi istenmiştir.Oysaki bir milleti millet yapan ortak tarihi ve kültürüdür eğer Sosyal Bilgiler gereken değeri görmezse gençlerimiz tarhini ancak televizyonlardaki papuler ve gerçek dışı olan dizilerden yalan yanlış bir şekilde öğrenmek zorunda kalacaktıt.Bu yüzden Talim Terbiye Kurulunun acilen İlköğretim Sosyal Bilgiler Programında güncelemeye gitmesi ve ve Sosyal Bilgiler dersinin hak ettği ve mevut kazanımları öğrenciye tam olarak kazanırabillmesi için 5+6+7+8 sınıf Sosyal Bilgiler ve İnkılap Tarihi ders saatinde (2)’şer saat artışa gitmelidir. Bu sayede hem öğrenciler tarihini ve kültürünü daha iyi öğrenecek hemde Sosyal Bilgiler öğretmenleri hak ettikleri atama kontenjanlarına kavuşacaktır.(Bugun ülkemzde öğrenciler 147 saat daha az Sosyal Bilgiler Dersi alıyor.2 saatlik artış bu ayıbı azda olsa örtecektir.)


3-Ortaokularda uygulanmaya başlanan seçmeli dersler listesinde yer alan Sosyal Bilimler bölümünde yer alan derslere Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin girmesi sağlanmalıdır.Zira Sosyal bilimler alanında yer alan dersler Sosyal Bilgiler Öğret üniversite mufredatında gördüğü ve bu yıl uygulanacak olan öğretmenlik alan sınavında yapacağı alanlar olup bu derslerin Sosyal bilgiler Öğrtgirtmesi sağlanmalıdır.Bu sayede hem öğrenciler alanın uzmanı olan öğretmenlerden eğitim alacak hemde Sosyal Bilgiler Öğrt atama ve yer değiştrime sorunu bir nebze de olsa çare olacaktır.

4-Yeni programda Sosyal bilgiler öğretmenliğinin uzmanlık alanı olan ve Sosyal bilgiler öğretmenliği alan sınavında sosyal bilgiler öğretmenlerinin karşısına gelecek olan Vatandaşlık Eğitimi veDemokrasi dersinin tekrar Sosyal Bilgiler Öğretmenlerine verilmesi.

 

Bakınız, Şuan İtibariyle 18 Bin Sosyal Bilgiler Öğretmeni Atama Bekliyor. Artı, Bu Sayıya 2 Ay Sonra Mezun Olacak 5 Bin Civarı Sosyal Bilgiler Öğretmenlerini de Dâhil Ederseniz Toplamda 23 Bin Civarı Sosyal Bilgiler Öğretmeniyle ve Aileleriyle Karşı Karşıyasınız Demektir.
Biz Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sizden İsteği Şudur:Acilen Ders sayından 2 şer saatlik artış ve ortaokularda uygulanacak olan Sosyal bilimler alnında yer alan seçmeli derslere Sosyal bilgiler Öğretmenlerinin girmesini sağlamaktır.Sizden zor yada imkansızı itemıyoruz diğer derslere uygulanan sitemi istyoruz çoçuklarımız bir İngilizce kadar da olsa kendi kültürünü öğrenebillmesi için.


Sayın Yetkililer,
Sevgili Aydınlar,
Lütfen Sesimizi Duyun..!

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Yıldız tuzum
Yıldız tuzum - 11 yıl Önce

Canı gonulden tebrok edıyorum. Zaten cok gec kalınmıstı bransımıza sahıp cıkalım gercekten de bıze hak ettıgımız deger verılsın yeter. Hak ettıgımız deger verılse bız sı,mdı bu durumda olmazdık

merve güneş
merve güneş - 11 yıl Önce

çok mantklı bir yere değinimiş

SIRADAKİ HABER