ŞUBE MÜDÜRLERİ ÜVEY EVLAT!

Ek ödeme gösterge rakamları tam anlamıyla hayal kırıklığı yarattı. Beklentileri karşılamaktan çok uzak olduğu gibi aynı görev ve unvan ile çalışanların arasına kara kedi girmesine de neden olacaktır.

ŞUBE MÜDÜRLERİ ÜVEY EVLAT!
Ek ödeme gösterge tablosunu ilk gördüğümde aklıma; “bir işi birine karıştır diye versen ancak bu kadar karıştırır” diye düşündüm. Hem diyeceksiniz eşit işe eşit ücret! Hem de böyle bir ayırıma gideceksiniz. Bu doğru değildir. Ast üst ilişkisi açısından şube müdürlerinin maaşlarına baktığınızda durumun vahameti daha da büyük! Ortada bir gözden çıkarılma var ise bu açıkça söylenmelidir. Eğer şube müdürü kadrosu yöneticilik kademesinden sayılmayacak ise ya da gereksiz görünüyor ise bunun gereği yapılmalı, şube müdürlerinin okul müdürlüğüne geçişin önü açılmalıdır. Hiçbir yönetim kadrosunun statüsü bu şekilde yerle bir edilmemelidir.

Şube müdürlüğü kadrosu taşra teşkilatının belkemiğidir. Müdürlük makamı temsil makamıdır. İl/ilçe müdürleri işin temsil tarafındadır. Taşrada il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde işi götüren sorumluluğu alan şube müdürleridir. Teftişte sorumluluğu paylaşan ve hesabı veren de şube müdürleridir. Kaldı ki şube müdürlüğü aynı zamanda daha üst yöneticiliklere basamak olan yöneticilik kademesidir. Bundan Maliye Bakanlığının haberi olmayabilir! Milli Eğitim Bakanlığında ki şube müdürü görev tanımı ile diğer bakanlıklarda görev yapan şube müdürlerinin yetki ve görevleri farklıdır. Taşrada bakanlığımızın işleyişinde,  şube müdürlerini önemli bir yeri vardır. Bu kadrolardan vazgeçmek yanlıştırrrrrr. Bu kadroları gereken statüye yükseltmemek,  işleyişe zarar verecektir.

Şube müdürleri üvey evlat muamelesi görmekten bıktılar. Sürekli maaşları ile gündeme gelmekten de rahatsızlar. Maalesef böyle gelmiş böyle gidecek gibi görünüyor. Kimseyi dinlemeden, STK ların görüşlerine itibar etmeden uygulamaya konulan rakamlar,  adaleti sağlamaktan uzaktır. Üç büyük sendikada rakamları yargıya taşıyacağını açıkladı. Oysa MEB ve Maliye Bakanlığı rakamları belirlerken bizzat STK ları da işin içerisine dahil edebilirdi. Siz ne söylerseniz söyleyin ben bildiğimi okurum mantığı,  Ülkemize yakışmıyor. Hani katılımcı demokrasiye geçecektik! STK lar önemli idi! Sendikaların görüşleri alındı yine bildiğini okumak bana Süleyman Demirel’in şu sözünü hatırlattı. Demokrasi güzel. Herkes konuşuyor ama ben sonunda yine bildiğimi yapıyorum. Yaşasın demokrasi sözünü hatırlattı.  Ama şu unutulmasın, Ülke aynı Ülke değil çalışanlar daha bilinçli, yapılan bu tür haksız uygulamalar, haksızlıkları yapanların yanına kar kalmamıştır,  kalmayacaktır da!

Şube müdürlerine, il şube müdürlerine, ilçe milli eğitim müdürlerine farklı ek ödeme gösterge rakamları uygulayarak ayrım yapılmıştır. Bu gösterge rakamlarını belirleyenler il de şube müdürü ne iş yapar il müdür yardımcısı ne iş yapar biliyorlar mı? Bence bilmiyorlardır. Özle hizmet tazminatı diye bir tazminat var. Maliye yetkililerine sesleniyorum. O rakamlar sizde var! Rakamlara bir bakın, pardon bakmayın görün! Ne yaptığınızın farkına varacaksınız.

Sonra bir görevde kadrolu çalışmak mı daha değerli olmalı yoksa geçici görevlendirilmek mi? 652 sayılı KHK de,  375 sk. göre ek ödeme alanlara yeniden ek ödeme yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Ama bunun tersine işler yapılıyor. Tabi ki geçici görevlendirilenlerin de mali hakları geriye gitmemelidir. Ek ders ücretlerinden daha az bir rakam belirlenmemelidir. Burası doğru! Buna kimse itiraz edemez. Hem görevlendireceksin hem de maaşını azaltacaksın. Böyle bir şey olamaz. Ama kadrolu şube müdürde geçici görevlendirme şube müdüründen daha fazla mali haklara sahip olmalıdır. Bunu hukukta öyle söyler,  vicdan da! Şube müdürlerine, ilçe müdürlerine, müdür yardımcılarına şu tabloya bakıldığında  %155 ten daha fazla  bir ek ödeme oranı belirlenmeli idi, diye düşünüyorum.

Ek ödeme gösterge rakamlarının,  2011 yılı ek ders ücretleri ortalaması ile karşılaştırmasını sitemizden yayınladık. Şube müdürlerine daha önceki ek ders ücreti ortalamasının da altında bir rakama denk gelen ek ödeme verilmiştir.  Bu hesabı yapanlar nasıl bunu bilmezler. Beklenti bu değildi. Ast üst ilişkisi içerisinde okul müdürleri maaşlarına eşitliği sağlayacak bir rakam açıklanır diye bekleniyordu. Ama şimdi konuştuğumuz konu şube müdürleri arasında ayrım yapıldığı ile ilgilidir. Açıklanan ek ödeme rakamlarına bakın! Okul yöneticilerinin bir kısmından maaşlar yine aşağıda kalmıştır. Ek ödeme gösterge rakamları düzenlenirken kurum hıyerarşisi, kurumun işleyişi, çalışma barışı, eşitlik gibi konular düşünülmemiştir. Eline hesap makinesini alıp hesap yapmak sadece veznedarlıktır. Maliye bakanlığını yönetmek ile veznedarlık arasında bir fark olmalıdır! Maliye Bakanlığı verilen tazminatın, zamların,  cümle maaşın sosyal boyutunu da düşünmelidir.

Şube müdürleri üvey evlat muamelesi görmekten artık bıktı. Gösterge rakamları açıklandıktan sonra şube müdürleri bunu daha fazla hissetmeye başladı. Yetmiyormuş gibi şimdi birde şube müdürleri kategorize yapıldı. Eskiden ast üst ilişkisinde sıkıntımız var diyorduk, bunun üzerine bu ayrım tuz biber oldu. Konuyu Derneğimiz yargıya taşıyacak. Sendikaları da bu konuda kararlı görmekteyim. Bu haksız uygulama karşısında susacak sendikanın da aklına şaşarım! 


Davut Çalışkan


Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet CAN
Mehmet CAN - 12 yıl Önce

Kendinizi Kaf Dağı'nda görüyordunuz.Bildiğiniz bir şey de yok hani. Kendinizi ağıra satmaya çalışmayın lütfen. Sizin statünüzle aynı olan diğer müdürlere görev bileverdirtmediniz yıllarca. Sizin yüzünüzden Tesis Müdürleri neredeyse yok olma tehlikesiylekarşı karşıya kaldı. Nereye imza atacağnınızı bile memurlara sorarsınız birde utanmadan fazla para istersiniz yazıklar olsun sizlere.

SIRADAKİ HABER