ŞUBE MÜDÜRLERİNE ROTASYON GELİYOR

Okul müdürleri ve müfettişler rotasyon uygulamasına tabi olurken müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarına da rotasyon geldi. Şimdi sırada şube müdürleri var. Davut ÇALIŞKANın yazısı.

ŞUBE MÜDÜRLERİNE ROTASYON GELİYOR
 

“Okul müdürleri ve müfettişler rotasyon uygulamasına tabi olurken müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarına da rotasyon geldi. Şimdi sırada şube müdürleri var. Şube müdürlerine rotasyon uygulaması başlatılması için Bakanlığımızın çalışma başlattığı duyumlarını almaktayız. Rotasyondan önce yapılması gerekenleri sıraladım…”

Okul müdürleri için uygulanan rotasyonun, bu sene ikincisi için iller duyuruya çıkmaya başladı. Gerçi işlemler her ne kadar ertelendi ise de rotasyon uygulamasından vazgeçilmeyecektir. Yönetmelik revize edilerek taslağı yayınlandı. Resmi gazetede de birkaç gün içerisinde yayınlanacaktır.  Müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarına da rotasyon geldi. Eğitim müfettişlerinin rotasyon işlemi ise tamamlandı. İlk defa eğitim müfettişleri bu yoğunlukta yer değiştirdiler. Sırada şube müdürü ve üst görevde bulunanlar için bu uygulamanın başlatılması kalıyor. Yani, il/ilçe milli eğitim şube müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve merkez teşkilatı şube müdürlerine de rotasyonun gelmesi kaçınılmaz oldu. İstesek de,  bazı şube müdürleri istemese de rotasyon uygulaması yapılacak. Bundan kaçış yok.

Bakanlığımızın, bu konuda çalışmalar yaptığı ile ilgili duyumlar almaktayız. Kısa zaman içerisinde sendikalar ile görüşülüp bir çalışma başlatılacağını düşünüyorum. Bu seneye yetişir mi diye sorarsanız, yetişmez derim. UEYDER olarak bizde bu konu ile ilgili görüş ve önerilerimizi,  Bakanlığımız ile paylaşmak istiyoruz. Bu kadrolarda çalışan bizlerin buna müdahil olması lazım. Kendi sorunlarının çözümüne müdahil olmayanlar, MEB’in sorunlarını çözmeye talip olamazlar.

Rotasyon konusunda şahsi düşüncelerimi ben daha önce bu köşeden yazdım. “Azrail kapımızı çalmadan ya da 65 yaşını doldurmadan yer değişikliğinin yapılmasıdır.”  Hiçbir makam kimsenin babasının malı değildir. Bu görevde ki herkes bunun bilincindedir. Ama bu vesile ile yeni mağduriyetlere de mahal verilmemelidir. Zaten mali ve özlük hakları, astlarından aşağıda olan şube müdürleri,  adeta sürgün mantığı ile bir rotasyona tabii tutulmamalıdır. Eğitim müfettişleri için hazırlanan yönetmeliğin bir benzeri bu görevdekiler için hazırlanabilir. Ancak bu şekilde yapılacak bir yer değişikliği sancısız olur.

“Önce, Mali haklarda iyileştirme yapılmalıdır”

Mali haklar bakımından iyileştirme yapılmadan,  yapılacak rotasyon uygulaması bu görevde çalışanları mağdur edecektir. Ek göstergenin, makam ve görev tazminatı da eklenerek 3600 e çıkarılması gerekmektedir. Bu yolla emekli olmak isteyen müdürlerin önü açılmalıdır. Ayrıca kadrolu şube müdüründen daha fazla geçici görevlendirme ile görev yapan şube müdürleri var. Rotasyon uygulamasında büyük bir sorun teşkil edecektir. Bun kadrolarının boş gösterilmesi lazımdır. Bunun nasıl yapılacağını hep birlikte göreceğiz. Başka bir sorun ise şube müdürleri normlarıdır.  1990 lı yıllarda tespit edilen, il/ilçelerin şube müdürü norm kadroları güncellenmelidir. Büyük yerleşim yerlerine yeni şube müdürü kadroları tahsis edilmelidir. Ayrıca kadrosuz geçici görevlendirme uygulamasına son verilmelidir.

Bir başka sıkıntı da geçen yıldan beri büyük illerde yapılan yer değişiklikleridir. Rotasyon uygulamasından muaf olmak için yapıldığı izlenimi edinmemizi sağlayan bu yer değişiklikleri, rotasyondan muaf mı kalacaktır?  Bu kadrolar rotasyonu tabi olacak mı? Nasıl olacak? Bunlar hep soru işareti…

Ayrıca Maliye Bakanlığında bekleyen ve yılan hikâyesine dönen ek ders ücreti taslağı kabul edilmeli, şube müdürlerinin haftalık ek ders saati 40’a çıkarılmalıdır. Burada da söyleyecek çok söz var. Dilimiz de tüy bitti; bizlere makam tazminatı verilmelidir. Ek ders ücreti verilmemelidir. Ama ek ders ücretinde ısrar edilecek ise bu haftalık 40 saat olmalıdır.

“Merkez teşkilatı şube müdürleri”

Şube müdürlerine rotasyonda en önemli sorunlardan bir tanesi de merkez teşkilatında görev yapan şube müdürleridir. Bu kadrolar nasıl il/ilçelere dağıtılacaktır. Ya da merkez teşkilatı ile ilgili farklı bir uygulama mı yapılacaktır? Tüm merkez teşkilatı kadroları uzman kadrosuna geçirilip rotasyondan muaf mı tutulacaklardır? Böyle bir durum büyük bir haksızlığa neden olur.

Velhasıl şube müdürleri için rotasyon uygulaması yapmak, Bakanlığın diğer kadrolarına oranla daha zor olacaktır, diye düşünüyorum. Bakanlığımızın bu zorluğun altından kalkacağına inanıyorum. Yeter ki bu uygulamanın arkasında güçlü bir irade olsun…

 

Davut ÇALIŞKAN

Eğitim Yöneticisi




Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
halil taş
halil taş - 13 yıl Önce

davut bey galiba şube müdürüsünüz. acaba kaç saat derse giriyorsunuz halen 40 saat ücret istiyorsunuz. ekders istiyorsanız öğretmenliğe döneb ilirsiniz.

MUZDARİP
MUZDARİP - 13 yıl Önce

Yıllardır koltuğundan kalkmayıp, oturanlar...Koltuğunu soğutmaya kıyamayan şube md leri.Az bir yerinizden kalkın artık.Geç de olsa çok iyi bir uygulama.

Mustafa YARDIMCI
Mustafa YARDIMCI - 13 yıl Önce

Şube Müdürü ve diğer üst yöneticiler 3 yıldan fazla aynı yerde kalmamalıdır. Ben 14 yıldır aynım. Benim de Ort yerde görev yapıyorua Anadolu'ya gitme hakkım olmalıdır. Yaşasın ROTASYON

Mustafa YARDIMCI
Mustafa YARDIMCI - 13 yıl Önce

Önceki yorumumun imla kuralları bozularak yayınlandığı için özgünüm. Su durduğu yerde kokar. Rotasyon idareciler için kurtuluştur. Ticaretle uğraşan idareciler rotasyonu sevmez. Rotasyon uygulansın ki, ticaretle uğraşan idareciler yerini çalışanlara bıraksın. Yaşasın ROTASYON. Saygılar.

SIRADAKİ HABER