Tartışmalı yasa eğitimciye iş bıraktırdı

Tartışmalı yasa eğitimciye iş bıraktırdı: Siyasal eksen kaydırmalı bir uygulama

Tartışmalı yasa eğitimciye iş bıraktırdı

Tartışılan Öğretmenlik Meslek Yasası ve kariyer basamakları sınavına karşı 14 eğitim sendikası birleşti. Binlerce eğitimcinin katılım sağladığı eylemler 81 ilde eş zamanlı başladı. 1 günlük iş bırakma eylemi yapan eğitimciler özlük hakları için sahalara çıktı. Peki 14 eğitim sendikası ne istiyor? Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Nejla Kurul ve Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu Karar Gazetesi’ne konuştu.

Eğitime 1 günlük 'yasa' molası veren eğitimciler 2 Kasım tarihinde iş bırakma eylemi yaptı. 81 ilde öğrenciler için zil çalmadı. 14 eğitim sendikası önderliğinde sahalara inen öğretmenler, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı tek ses oldu. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Nejla Kurul, Öğretmenlik Meslek Yasası’nın siyasi eksenli kaydırmalı bir yasa olduğunu ve 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek olan kariyer basamakları sınavının kadrolu öğretmenleri 3 parçaya ayırma planı olduğunu ifade etti.

“KADROLU ÖĞRETMENLERİ 3 PARÇAYA AYIRMA PLANI”

Kurul, hayata geçirilen yasanın ve yapılacak olan kariyer basamakları sınavının kadrolu öğretmenleri 3’e ayıracağını belirterek, “Bu kanun Anayasa’ya, uluslararası sözleşmelere aykırı bir biçimde hazırlanmış, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran bir kanun. Öğretmen öğretmendir. Öğretmen uzman olduğu konuyu öğrencilerine aktarır. Bu yasa kadrolu öğretmenleri 3 parçaya ayırmayı planlıyor.” dedi.

“ÖĞRETMENLER ARASINDA AYRIMCILIK YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Kariyer basamakları sınavının öğretmen maaşlarının bir sınava bağlamaya çalıştığını ifade eden Kurul “Öğretmenler arasında bir hiyerarşi bir eşitsizlik ve ayrımcılık yaratmaya çalışıyorlar. Ücretli öğretmene nasıl asgari ücretin altında bir ücret ödeniyorsa bu sınavla kadrolu öğretmeneler de ayrışmış olacak.” ifadelerini kullandı.

“SİYASAL EKSEN KAYIRMALI BİR UYGULAMA”

Yapılan mülakatların işe alımlarında ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Kurul, şunları kaydetti:

“Liyakat dışı, siyasal eksen kayırmalı bir uygulamaya yol açıyor. Sınav odaklı bir sistem var. Bunların öğrenciler ve velilere yansıması olacak. Milli Eğitim Bakanlığı bir algı yöneterek yeterli öğretmenin uzman ve başöğretmen olduğunu öne sürüyor ve düz öğretmenlerin dersine giren öğrencilerin ayrışmasına neden olacak”

“BİN LİRALIK EK ÖDEME İÇİN SINAV YAPACAKLAR”

Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu ise 1 günlük iş bırakma eylemi, tartışmalı Öğretmenlik Meslek Yasası ve kariyer basamakları sınavına ilişkin, “Öğretmenlerin ekonomik sorunları arttı. Ve verecekleri ek ödemeyi de sınavla yapacaklar. Yani sınavı kazananın bin lira alacağı sınavı kazanamayanın almayacağı bir sınav getiriyorlar. Biz ne başöğretmen olmak istiyoruz ne uzman öğretmen. Öğretmenlik bir kariyer mesleğidir. Bunların yerine öğretmenleri ekonomik olarak iyileştirilmeli, bunu da yıl esasına göre yapılmalı. Biz artık ulaşım paramızı bile ödeyemiyoruz. “ dedi.

“SINAV İPTAL EDİLMEZSE DAHA SERT İKAZLARIMIZ OLACAK”

19 Kasım tarihinde gerçekleşecek olan kariyer sınavının iptal edilmemesi durumunda ve geri adım atılmaması halinde, Kuruoğlu “Öğretmenlerin itibarını ayaklar altına alacak sınavdan vazgeçilmez ise bundan sonra daha sert ikazlarımız olacak” uyarısında bulundu.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER