Ulaştırma Hizmetleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılacak

Büyük ölçekli sektör temsilcileriyle en az 10 yıl iş birliğinde bulunacak olan tematik lisenin adı ise "Ulaştırma Hizmetleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" olacak.

Ulaştırma Hizmetleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılacak

Mesleki ve teknik eğitime yönelik farkındalığın artırılması, sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ve gençlerin istihdamının kolaylaştırılması amacıyla belirli bir alanda eğitim vermek üzere tematik mesleki ve teknik anadolu liselerinin eğitim öğretime kazandırılması çalışmaları kapsamında tematik liseler 2017 yılından itibaren hayata geçmeye başlamıştı. 

2017-2018 eğitim öğretim yılında, bir meslek alanında faaliyet gösterecek ve bulunduğu ilde alana ilişkin çalışan büyük ölçekli sektör temsilcileriyle en az 10 yıl iş birliğinde bulunacak Tükiye genelinde 16 tematik lise ile uygulama başlamıştı. 

Mersin'in Mezitli ilçesinde, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren eğitim verecek olan yeni bir tematik lise açılacak. Açılacak olan tematik lisenin adı ise "Ulaştırma Hizmetleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" olacak. Ancak kendi binası tamamlanıncaya kadar Mezitli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasında hizmet verecek.

Anadolu teknik programı Ulaştırma Hizmetleri alanı Lojistik dalında eğitim verecek olan tematik lisenin yabancı dili İngilizce olacak. Okulun donatım ihtiyacı ise Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünce karşılanacak.


Tematik liselere kaydolmak isteyen öğrenciler, okul yönetim kurulunca özel yeteneği de içeren değerlendirme sınavına alınıyor. Öğrencinin alanın gerektirdiği bilgi, beceri ve yeteneğe sahip olup olmadığını belirlemek için okul yönetim kurulu tarafından özel yetenek, mülakat, mülakat ve beden yeterliliği, genel yetenek test bataryası, mesleki beceri performans testi yöntemlerinden bir ya da birkaçının uygulandığı tematik liselerde değerlendirme 500 puan üzerinden yapılıyor. Değerlendirme puanının yüzde 30´u ile TEOG puanının yüzde 70´inin toplamından oluşacak puana göre öğrenciler liselere yerleştiriliyor.

Bu liseler, meslek alanı ile ilgili orta ve büyük ölçekli işletmeler ile bunların temsilcisi kurum ve kuruluşlarla en az 10 yıl süreli iş birliği protokolleri yapıyor. Protokoller, öğrencilerin işletmede beceri eğitimi ve stajı, mezuniyet sonrası istihdamı, öğretmenlerin mesleki gelişimleri, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi gibi konuları içeriyor.

Daha önce açılan tematik liseler:

- Motorlu araç teknolojileri, Adana Seyhan Şehit Bora Süelkan Motorlu Araçlar Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Adana Seyhan)

- Kimya teknolojisi, Mehmet Rüştü Uzel Kimya Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Ankara Yenimahalle)

- Uçak bakım, Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bakanlık (Antalya Aksu)

- Mobilya ve iç mekan tasarımı, Hacı Sevim Yıldız Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Bursa İnegöl)

- Elektrik-elektronik teknolojisi, Erzurum Yakutiye Elektrik-Elektronik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Erzurum Yakutiye)

- Denizcilik, Çeşme Ulusoy Denizcilik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İzmir Çeşme)

- Makine teknolojisi, Huğlu Makine Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Konya Beyşehir)

- Motorlu araçlar teknolojisi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Motorlu Araçlar Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sakarya Arifiye)

- Biyomedikal cihaz teknolojileri, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Samsun Tekkeköy)

- Bilişim teknolojileri, Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sivas Merkez)

- Plastik teknolojisi, Küçükçekmece PAGEV Plastik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İstanbul Küçükçekmece)

- Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi, TASEV Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İstanbul Küçükçekmece)

- Kuyumculuk teknolojisi, Küçükçekmece Kuyumculuk Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İstanbul Küçükçekmece)

- Metal teknolojisi, Pendik Halil Kaya Gedik Metal Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İstanbul Pendik)

- Seramik ve cam teknolojisi, Pendik Nuh Kuşçulu Seramik ve Cam Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İstanbul Pendik)

- Tekstil, Zeytinburnu TRİSAD Tekstil Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İstanbul Zeytinburnu)

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2018, 05:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER