UMARIM BU KEZ DAĞ FARE DOĞURMAZ!

652 sayılı yasa çıktığından beri şube müdürlerinin aklı, ek ödeme gösterge rakamına takıldı. Ek ders ücretlerini, Eylül ayının 14 üne kadar ek ders ücret çizelgelerinde gösterdiler.

UMARIM BU KEZ DAĞ FARE DOĞURMAZ!
14 ünden sonrası için ne olacağı merak ile bekleniyor. Son altı-yedi yıldır, mali açıdan şube müdürleri aleyhine gelişen olumsuz tablo, nispeten düzelebilir umudunu taşımaktadırlar. Bu umudun gerçeğe dönüşüp dönüşmediğinin hep birlikte göreceğiz.
Şube Müdürleri;  Kasım 2010 ayında başlayıp, Şubat 2011 ayında sona eren ek ders ücreti taslağı hikâyesini unutmadılar. Günlerce memur internet sitelerini meşgul eden taslak daha sonra Maliye Bakanlığının tozlu rafları arasına kaldırıldı. Şimdi ki durum farklı olsa da umut, aynı umut!  Mali haklarda az da olsa iyileştirme bekleniyor. “Umarım bu kez dağ fare doğurmaz!”
“Temenni sözcüklerini yazmaktan bıktım”
Gelecek iki hafta içerisinde şube müdürlerinin mali ve özlük hakları ile ilgili önemli değişiklikler olacak. Hep birlikte bu değişimi yaşayacağız. Umarım, temenni ederim,  inşallah, maşallah bu değişim doğru yönde olur, yapılan değişiklikler iyileştirme şeklinde bu kadrolara yansır. Yukarıdaki dilek sözcüklerini yazmaktan, artık bıktım. Mali haklar ile ilgili Bakanlıkta çalışma yapılıyor. Bu konuda kimse doğru dürüst bilgi sahibi değil. Çalışmanın nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Sadece tahmin yürütüyoruz. Yanılmayı çok umut etmek ile birlikte, ek ödeme gösterge rakamının şube müdürleri için %150, il eğitim denetmenleri için ise %170 olacağının kuvvetle muhtemel olduğu söylentileri var. Sadece söylenti!
Şube müdürleri ek ders ücreti istemiyor. Yıllarıdır bunu dillendiriyordu. Bunun gerçekleştiriliyor olmasından,  ilgili tüm yöneticilerin memnun olduğunu biliyorum. Öğretmenler ve diğer çalışanlar, bu kadrolara ödenen ek ders ücretini sürekli eleştiriyorlardı. Artık bu eleştiri olmayacak. Ama ek ders ücreti adı altında ödenen ücretten daha fazlasını ek ödeme olarak, alacaklarını da ümit etmektedirler. Çünkü ortada bir adaletsizlik var. Bir nebze olsun bu adaletsizlik, bu yolla giderilebilir.
“Mali haklarda ast üst ilişkisine dikkat edilmelidir”
 UEYDER’ in geçen günlerde internet sitelerinde bir açıklaması vardı. Katılmamak mümkün değil. Ek ödeme gösterge rakamı, ilçede ki müdürlerin maaşlarına bakıp belirlenmemelidir. Ast üst ilişkisine bakılmalıdır. İş yüküne bakılmalıdır. Kurum hiyerarşisi gözönünde bulundurulmalıdır. Bütün ilçe müdürlerinin maaşlarını eşitlemek doğru değildir. Yetki ve sorumluluk oranında mali haklar verilmelidir. Okul müdürü ile şube müdürü maaşı arasında maaş farkı olmalıdır. Kurum hiyerarşisini düşünmeden, bu rakamların belirlenmesi, bozulan çalışma barışını düzeltmeyecektir.
Ek ödeme gösterge rakamının %150 olarak belirlenmesi,  şube müdürlerinin aldıkları toplam maaşlarına sadece 60–80 TL fark olarak yansıyacaktır. Yani şube müdürü toplam 2700TL civarında(eşi çalışmayan, iki çocuklu,1/4) aylık maaşa sahip olacaktır. Okul müdürlerinin maaşlarının yine gerisinde kalacaktır. Ben bu rakamları yazmaktan da bıktım. Tekrar tekrar yazıyoruz. Bu karşılaştırmayı birileri daha çok mali haklara sahip diğerlerinin ki daha az olsun, mantığı ile yazmıyorum. Bir adaletsizliği ortaya koymak istiyorum. Okul müdürleri lütfen alınganlık yapmasın!
 “Şefler de mağdur”
Benzer problemi, birlikte görev yaptığımız şefler de yaşamaktadırlar. Üstü oldukları memurlar kadar maaşı olan şeflerin, ek ödeme gösterge rakamı %150 den aşağı olmamalıdır. Şef ile memur maaşları arasında fark olmalıdır. Aynı mali haklara sahip şef kadrolarına memurlar atanmak istemiyorlar. Sorumluluğu yükseltip, mali hakların yerinde sayması bu kadroların da statüsünü azaltmaktadır. Adalet sağlanacak ise tüm yöneticilerin mali hakları dengeli olmalıdır.
“Üvey evlat muamelesi yapılmasına son verilmelidir”
Şube müdürleri artık üvey evlat muamelesi görmek istemiyor… İkinci üçüncü planda olmak istemiyor. Bırakın gidin cümlesini duymaktan da bıktık. Sizi zorla mı şube müdürlüğüne atadılar, beğenmiyorsanız ayrılın öğretmenliğe dönün mantığı yanlış… Mali ve özlük haklar makamlara verilir. Makamların statüsü yerle bir oluyor. Kurum içerisinde huzur bozuluyor. Şube müdürlerine verilen yetki ve sorumluluğun, bedeli bu değildir. Yakın zamanda yer değiştirme yönetmeliği de yayınlanacak. Bu mali haklar ile rotasyon uygulamak adaletsizliği dolayısıyla haksızlığı daha da arttıracaktır.
Tekrar etmek istiyorum; diğer kurum müdürleri ile kıyaslandığında bile %150 rakamı tatmin edici bir rakam değildir. Mal müdürleri  %178 oranında tazminat almaktadırlar. Ölçüt alınan ilçe müdürü de hiç olmaz ise iş yükü bakımından ilçe milli eğitim müdürüne yakın olsun. %175 in altında belirlenecek her türlü rakam şube müdürlerinin sorununu gidermeyecektir. Bırakın diğer okul müdürleri ile kıyaslama yapmayı diğer kurum müdürler ile de karşılaştırıldığında şube müdürü aleyhine fark olacaktır.
Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER