VELİLERİN 5.5'YAŞ KABUSU

Zorunlu kayıt uygulaması birçok ailede de “Çocuğum için erken” endişesine yol açtı.

VELİLERİN 5.5'YAŞ KABUSU

VELİLERİN 5.5’YAŞ KABUSU

Zorunlu kayıt uygulaması birçok ailede de “Çocuğum için erken” endişesine yol açtı.

Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, “Ailelerden çocuklarının ana okuluna alınması talebi var. 1. sınıfa kayıt yaptıran velilerle ortak mutabakat ile çocuklarını ana sınıfına geçirebilmeliyiz. Bu esnek düzenleme konusunda Milli Eğitim’in yönetmeliğindeki düzenleme önemli olacak”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni eğitim-öğretim yılında 66 aylık (5,5 yaş) çocukların ilkokul 1. sınıfa alma kararının ardından çocuklarının okula başlama yaşının erken olduğunu düşünen veliler, çocuklarını ilkokul 1. sınıfa gönderme yerine ana sınıfına göndermenin formülünü arıyor. Özel okullara başvurmaya başlayan veliler, “Çocuğumu 1. sınıfa değil ana sınıfına alır mısınız?” diye sormaya başladı. Ancak “e-okul” sisteminde 66 ayı dolduranların otomatik kaydı yapılacağından bu soruya ret yanıtı alan velilerin, “1 yıl göndermem, cezamı da öderim” görüşünde oldukları ortaya çıktı. Bakanlığın hazırlık çalışmalarını yaptığı yönetmelikte esneklik yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu.

MEB, 9 Mayıs’ta yayımladığı genelgeyle 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı için 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt işlemleri e-okul sistemi üzerinden merkezi olarak yapılacağı duyuruldu. 60-66 ay arasındaki çocukların ise velisinin yazılı isteği ile gelişim yönünden hazır olduğu anlaşılanların ilkokula devamları sağlanması karara bağlandı. Ancak 66 ay (5,5 yaş) için zorunlu kayıt uygulaması birçok ailede de “Çocuğum için erken” endişesine yol açtı.

‘Ana sınıfına alın’

Birçok velinin bölgesindeki devlet okullarına çocuklarının 66-72 ay arasında olduğunu belirtip, “Ana sınıfına alamaz mısınız?” başvurusu yaptıkları öğrenildi. Bu başvurulardan olumsuz yanıt alan velilerin özel okullara başvurdukları öğrenildi. Özel okullardaki yapının daha esnek olduğunu düşünen veliler, özel okullara başvurarak, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 aylık çocuklarının 1. sınıf için erken olduğunu düşünüp, “Çocuğum için daha erken siz ana sınıfına alın” başvurusu yapmaya başladı. Ancak özel okullarda kayıtlarının e-okul üzerinden yapıldığını belirtip bu durumun söz konusu olmadığı yanıtını verdi.

Uyum olmazsa ana okuluna

MEB’e de bu yönde ALO 147 hattı ve bilgi edinme birimi üzerinden çok talep gelmesi üzerine bakanlığın çalışması kapsamında 66 ayı dolduran çocuklar 1. sınıfa başladıktan sonra 1-2 ay içerisinde uyum sağlayamazsa öğretmenin raporu ve velinin de yazılı taahhüt ile ana sınıfına geçirilebilecek. E-okul kaydı da ana sınıfı olarak görülecek.

Özellere talep patlaması

VATAN’a konuşan Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, kendilerine ailelerden çok sayıda ana sınıfına alınması talebi geldiğini doğrulayarak, “E-okul üzerinden kayıt yapıldığından ana sınıfına kayıt yapmak mümkün değil ama ailelerin talebi bu yönde. Birçok aile çocuğu ana sınıfı okumadan 1. sınıfa geçsin istemiyor. Bakanlığın çıkaracağı yönetmelikte bir esneklik yapılacağı duyumları var. Biz de bu konuda çıkacak yönetmeliği bekleyeceğiz” dedi. Gülan, yönetmelikle düzenleme yapılırsa suistimal edilmemesi için de önlem alınması gerektiğini belirterek, “Esneklik yapılması gerekir. Esneklik hem devlet hem de özel okullar tarafından suistimal edilmemeli. Gözlemlerin ardından çocukların sınıfa uyumu, olgunluğuna bakılarak 1. sınıfa başlayamayacak çocuklar velilerin öğretmenlerin onayı ile ortak bir karar ana sınıfına geçirilmesi gerekir. Bu yönde ciddi bir talep de söz konusu. Velilerin de öğretmenlerin iyi niyetli yaklaşımıyla sorun çözülebilir” dedi.

‘Günlüğü 15 liradan öderim’

Ankara’daki özel okulların yöneticileri ile bazı veliler de 66-72 aylık çocukların kaydına ilişkin esnekliğin gerekliliğini ifade etti. Özel okullara başvuran çok sayıda velinin, “Ana sınıfına siz de almıyorsanız ben de bir yıl cezamı öderim okula göndermem” görüşünde oldukları öğrenildi. Bakanlık, çocuklarını okula göndermeyen ailelere günlük 15 TL ceza uygulanacağını açıkladı. Velilere 1 yıl okla göndermemeleri durumunda 2700 TL’lik bir fatura çıkacak. MEB’in ilkokula kayıtları ise Haziran ayında başlayacak. Bakanlığın kayıtlar başlamadan yönetmeliği de çıkarması bekleniyor. Genelgeyle düzenlenen uygulamaya göre 60-66 aylık çocuklar velilerin isteği ile 66-72 aylık çocuklar da zorunlu olarak ilkokul 1. sınıfa kaydı yapılacak ( Vatan Gazetesi)
 

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
samiye olcay
samiye olcay - 12 yıl Önce

5.5 yaş çok erken para cezasının olmaması gerekmekte eğitim çocuk için çok önemli

SIRADAKİ HABER