Yeni Müdür Yardımcılığı Sınavı İddiası.

MEB Müdür Yardımcılığı sınavı düzenlemesi.

 Yeni Müdür Yardımcılığı Sınavı İddiası.
Eğitim İş Sendikası , MEB tarafındaneğitim kurumlarına müdür yardımcılığı görevlendirmeleri için yapılan Müdüryardımcılığı sınavı  konularını düzenleyen 15.Maddede   Atatürk ilke ve İnkilapları konusunun olmamasından ötürü  ilgili maddenin yürütmesinin durdulurması için  açtığı davada Danıştay kararını vererek 15.Maddenin Yürütmesini durdurma yönünde karar vermişti. 
 
Danıştayın vermiş olduğu bu karar sonra Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK) itiraz etmiştir.
 
Ayrıca Danıştayın 15. Madde konusunda  vermiş olduğu karar oy birliği ile alındığından ötürü İDDK'dan sınava girenler adına olumlu bir karar çıkacağını söylemek zor görünüyor.
 
MEB:Danıştay İDDK'nın Kararını Bekleyeceğiz
 
Bu gelişmelerden sonra, MEB valiliklere bir yazı göndererek Müdür Yardımcılığı sınavı ile ilgili yargı nihai kararını verinceye kadar atama yapmayacağını, bekleyeceğini açıklamıştı.
 
MEB'e Müdür Yardımcılığı Tepkisi
 
MEB'in yargı kararını bekleyeceğiz açıklaması, Müdür Yardımcılığı sınavına girerek büyük emek harcayan ve sınavı kazanan eğitimcilerin tepkisine neden olmuştu. 
 
Bu tepkiler karşısında MEB çevrelerinde sürekli yargı kararı ve hukuk çerçevesi yönünde işlem yapılacağı yönünde açıklamalar yapılmaya devam edilmişti.
 
Yönetmelik Değişikliği Haberleri
 
Dün akşam Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve CHP Milletvekili tarafından kamuoyuna duyurulan Müdür yardımcılığı ile ilgili yönetmelik değişikliği haberleri konuyu tekrar gündeme getirdi.
 
Müdür yardımcılığı sınavı mağdurları "Şimdi ne olacak?" sorusunu sormaya başladılar. 
 
Yeni Yönetmelikte Müdür Yardımcılığı Konusunda Hangi Hususlar Var?
 
MEB ve Sendika çevrelerinden aldığımız bilgiler; MEB Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde bazı küçük teknik düzenlemelerin yapılacağı, en önemli değişikliğin ise Müdüryardımcılığı sınavı konularını düzenleyen 15.Maddeye Atatürk ilke ve İnkilapları konusunun eklenmesi ile Danıştay kararının uygulanması şeklinde olacağı yönündedir.
 
Kısaca söylemek gerekirse; bundan sonra yapılacak müdür yardımcılığı sınavlarında Atatürk İlke ve İnkılapları sorularının olacağıdır.
 
Mevcut Sınav Puanlarına Göre Atama Yapılacak Mı?
 
Zaten herkesin merakla beklediği konu da bu. 
 
Bizim yapmış olduğumuz görüşmelerden edindiğimiz izlenim; 20 Mart 2016 tarihinde yapılan  ve 18 Nisan 2016 tarihinde sonuçları açıklanan Müdür Yardımcılığı sınavı puanlarına göre bir atama işleminin, Danıştay İDDK'nın nihai kararı sonuçlanmadan yapılmayacağı yönündedir. 
 
Her ne kadar sınavı kazanan adaylar haklı olarak bir an evvel atama yapılmasını beklese de; bu şekilde yapılacak atamalar sonrasında Danıştay nezdinde tek bir kişinin açacağı bireysel bir davanın iptal ile sonuçlanma riski ortadadır. Nitekim yakın geçmişte benzer bir sorun yaşanmıştı.
 
Zaten çok yakın zamanda MEB'de en üst düzeyden Danıştay Kararı sonuçlanmadan mevcut Müdür yardımcılığı sınavı puanlarına göre bir atama yapılamayacağı dile getirilmişti. 
 
Yeni Müdür Yardımcılığı Sınavı İddiası
 
Bazı çevrelerde ise; MEB'in yapacağı yukarıda ifade edilen sınav konusu düzenlemesi sonrasında yakın bir zamanda (Eylül Ayı olabilir) Yeni bir müdür yardımcılığı sınavının yapılacağı ifade edilmektedir. Atamaların bu sınava göre yapılacağı, yaşanan süreç içerisinde İDKK'dan eski sınavla ilgili iptal söz konusu olmazsa bu sınav puanının da geçerli olacağı söylenmektedir. 
 
4 Yıllık Görev Süresi Konusu
 
Danıştay tarafından iptal edilen bir diğer önemli konu da; Görevde bulunan müdür yardımcılarının 4 yıllık görev süresi sonunda bir 4 yıl daha görev süresinin uzatılması konusuydu. 
 
Bu konu yasal bir düzenleme gerektirdiğinden; en azından şu an için bir değişiklik söz konusu değil. 
 
Bunlar sadece gündemde olan ve sizler için derlediğimiz bilgiler. 
 
Nihai sonucu hep birlikte yaşayıp göreceğiz. 
 
Teoman Yalçın
 
turkiyeegitim.
Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER