YÖK Başkanı, üniversite mezunu kadınların 'yıllık 57 bin TL' geliriyle övündü

TÜİK verilerine göre 2022'nin ilk 10 ayında kadın işsizliği ve istihdam oranları aynı kaldı. Ancak YÖK Başkanı, üniversite mezunu kadınların istihdam oranında artış gerçekleştiğini buna paralel olarak kazançlarının da yükseldiğini savundu. Bu durumdan memnun olduğunu belirten YÖK Başkanı Özvar, "Üniversite mezunu kadınların yıllık geliri 57 bin lira, lise ve dengi mezunların ise 33 bin lira." dedi.

YÖK Başkanı, üniversite mezunu kadınların 'yıllık 57 bin TL' geliriyle övündü

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre işsizlik ekim ayında yüzde 10,2 olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 534 bin kişi olarak belirlendi. Yine TÜİK'in 2021 Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri'ne göre lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı yüzde 71,1 olarak gerçekleşirken ortalama iş bulma süresi ise 13,6 ay olarak kayıtlara geçti.

Verilere göre, kadınların yılın ilk 10 ayında işsizlik oranları ve iş gücüne katılım oranları sabit kalırken Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yaptığı açıklamada, Türkiye’de her ile üniversite açılmasına bağlı olarak özellikle kadın öğrencilerin yükseköğretime daha kolay erişebildiğini ifade ederek, yükseköğretim mezuniyetinin kadınların işgücüne katılımını ve gelirini de artırdığını vurguladı.

Türkiye’de açılan üniversite sayısının artmasının, öğrencilerin eğitime erişimi konusunda olumlu sonuçlar doğurduğunu belirten YÖK Başkanı Özvar, 2021-2022 öğretim yılı itibarıyla 18-22 yaş aralığında yükseköğretime erişim oranlarının erkeklerde yüzde 40,3, kadınlarda yüzde 49,2 olarak gerçekleştiğini anlatarak kadınların yükseköğretime erişim hakkını erkek öğrencilerden daha fazla kullandığına ve mezun olma yüzdesi bakımından da öne geçerek istihdamda avantajlı konuma geçtiklerine dikkati çekti.

'ÜNİVERSİTE MEZUNLARI AVANTAJLI'

Kadınların yükseköğretime katılımı ve istihdamına yönelik olarak konuşan YÖK Başkanı Özvar, "Hem Türkiye hem de OECD ülkelerine bakıldığında, yükseköğretim mezunu olanların istihdam ve gelir bakımından lise ve dengi okullardan mezun olanlara oranla çok daha avantajlı durumda olduklarını görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işgücü istatistiklerine göre, 2022 yılının 3. çeyreği itibarıyla yükseköğretim mezunlarında işgücüne katılım oranının yüzde 77 olarak gerçekleştiğini, bu oranın lise mezunlarında yüzde 56, mesleki veya teknik lise mezunlarında ise yüzde 67 olduğunu kaydeden Özvar, şöyle devam etti:

“Veriler, yükseköğretim mezunlarının işgücüne katılım oranının, genel lise mezunlarının iş gücüne katılım oranından 21 puan, mesleki veya teknik lise mezunlarından ise 10 puan daha fazla olduğunu gösteriyor. Yükseköğretim mezunlarının istihdam oranı yüzde 67 iken, lise mezunlarının istihdam oranı yüzde 50 ve mesleki lise mezunlarının istihdam oranı ise yüzde 60’tır. Bu istatistiğe göre yükseköğretim mezunlarının istihdam oranının genel lise mezunlarından 17 puan, mesleki ve teknik lise mezunlarından 7 puan fazla olduğunu söyleyebiliriz. Üniversite mezunlarının işgücüne katılım oranı artıyor."

'ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ GELİRİ YILLIK 57 BİN LİRA'

YÖK Başkanı Özvar, TÜİK’in 2021 yılı için hazırladığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda lise ve dengi okul mezunlarının yıllık ortalama geliri 47 bin TL iken, yükseköğretim mezunlarının yıllık ortalama gelirinin 68 bin TL olarak açıklandığını hatırlatarak, "Veriler yükseköğretim mezunlarının lise ve dengi okul mezunlarından daha fazla kazandığını doğruluyor. Yükseköğretim mezunlarının ortalama yıllık geliri, lise ve dengi okul mezunlarının yıllık ortalama gelirinden 1,45 kat daha fazla" şeklinde konuştu.

Öte yandan lise ve dengi okul mezunu kadınlar yıllık ortalama 33 bin TL gelir elde ederken, yükseköğretim mezunu kadınların gelir ortalamasının 57 bin TL olduğuna dikkati çeken Özvar, "Buna göre yükseköğretim mezunu kadınlar, lise ve dengi okul mezunu kadınlardan 1,7 kat daha fazla gelir elde ediyor" ifadelerini kullandı.

YÖK Başkanı Özvar, “Yükseköğretimin bilhassa kadınların mezuniyet oranlarında, işgücüne katılımda ve gelirlerinde büyük bir etkisi olduğunu görüyoruz. Yükseköğretim mezunu kadınların yıllık ortalama gelirinin, lise ve dengi okullardan mezun olan kadınların yıllık ortalama gelirinin 1,7 katı kadar olmasını memnuniyetle karşılıyorum" açıklamasında bulundu.

KARAR GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER