YURT DIŞI BURSLU EĞİTİMDE YENİ DÜZENLEME

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 87 yıllık "Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun"un günün koşullarına göre güncellenmesinin zorunlu olduğunu belirterek, "1929 şartlarında çıkarılan bir kanunla iyi idare etmişiz. Geniş yelpazede alınacak tedbirlerle yurtdışı burslu eğitimin niteliğini arttırmalıyız" dedi.

YURT DIŞI BURSLU EĞİTİMDE YENİ DÜZENLEME

Bakan Avcı, MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğünün Başkent Öğretmenevi'nde düzenlediği "MEB Yurt Dışı Burs Programı Çalıştayı"nın kapanışında yaptığı konuşmada, devlet bursuyla yurt dışında eğitime gidecek öğrencilerle ilgili önemli düzenlemeler yaptıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Bakan Avcı, “1929 yılında 'Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun'un çıkarıldığı dönemde üniversitelerin henüz kurulmadığını, üniversite reformunun ise 1933'te yapıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:

SAVAŞ YORGUNU BİR ÜLKEDEN GÖZ KAMAŞTIRICI BATI'YA
"O dönemin talebeleri çok yoksul, savaş yorgunu bir ülkeden, gözlerini kamaştıran bir batıya gidiyorlar. Psikolojiler de buna göre biçimleniyor. Yeni bir devlet kurulmuş, yeni bir ulus inşa projesi yürürlüğe konmuş, buna ilişkin birtakım düzenlemeler yapılıyor. Alfabe değişeli bir yıl olmuş. Şapkayı ya giymişiz, ya giymemişiz, galiba giymişiz. Doğrusu,1929 şartlarında çıkarılan bir kanunla iyi idare etmişiz. Ama artık bunu günümüz şartlarında eğitim öğretim görecek öğrencilerimiz için güncellememiz gerektiği çok açık”.

DAHA YAPACAK ÇOK İŞ VAR
Yurt dışına öğrenci gönderme programının hem nitelik hem nicelik olarak değiştirilmesinin zorunluluk arz ettiğini vurgulan Bakan Avcı, öğrenci seçme aşamasından başlayıp, dönüşte kimin, nerede, nasıl vazifelendirileceğine uzanan geniş bir yelpazede alınacak tedbirlerle niteliğin arttırılabileceğini, tüm çalışmalara rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

87 YILLIK YASA TÜRKİYE'NİN STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARINI OLUŞTURDU
MEB Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili de 1416 Sayılı Kanunun 87 yıl önce çıktığını ve bu süre içerisinden birçok öğrencinin bu kanundan yararlanarak Türkiye'nin stratejik insan kaynaklarını oluşturduğunu söyledi. Çalıştayın yurt dışına gidecek öğrencilerin seçilmesinden geri dönüşlerine kadar bütün süreçleri iyileştirmeyi hedeflediğini belirten Bilgili, 1416 Sayılı Kanun ile gidip gelen ve bu alanda tecrübesi olan kişilerin de çalıştaya katkıda bulunduğunu belirtti. Bilgili, seçme ve yerleştirme, dil öğrenimi, yüksek lisans ve doktora öğrenim süreci, geri dönüşlerinde istihdam ve bunun takibi masası olarak dört masa halinde çalıştıklarını ifade ederek, sorunların bütün boyutlarıyla müzakere edildiğini, önemli kararlar aldıklarını ve komisyon çalışmalarının ardından strateji belgesinin ortaya çıktığını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER