Altın fiyatları yükseldi, döviz kuru düştü... Dolar ve altın haftayı nasıl kapattı?

Fed'in yıl içinde 7 faiz artırımı mesajının ardından, yatırımcıların daha agresif parasal sıkılaşma döngüsüne girebileceği beklentilerinden dolayı düşen altın, ABD'nin savaş açıklamalarından destek buldu. Dolar ise ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından geriledi.

Altın fiyatları yükseldi, döviz kuru düştü... Dolar ve altın haftayı nasıl kapattı?

Bu hafta küresel piyasalarda Rusya-Ukrayna gerilimi takip edilirken, yurt içi piyasalarda ise Londra'da yatırımcılarla görüşmeler yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den gelen mesajlar izlendi.

DOLARDA SON DURUM

ABD'de Ocak ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı. Ülkede Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 7,5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon göstergeleri de sınırlı da olsa beklentileri aştı. Açıklamaların ardından dolar/TL kuru düşüşe geçti.

Dolar/TL kuru haftayı düşüşle 13.50 TL'den kapattı.

Euro/TL'de ise son fiyatlanma 15.33 lira oldu.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Jeopolitik risklerden dolayı yatırımcıların güvenli liman talebinin artmasıyla bir süredir yükselişte olan altın fiyatları, Fed'in daha agresif faiz artırımı mesajları vermesinin ve ABD enflasyonunun beklentiyi aşmasının ardından düşüşe geçmişti. Altın, ABD'nin dün akşam yaptığı savaş açıklamalarının ardından küresel piyasalarda yükselişe geçti.

ONS ALTINDA SON DURUM

Dün 1.827 dolar seviyesinde fiyatlanan ons altın, dün akşam küresel piyasalarda 1.861 dolara kadar tırmandı.

GRAM ALTININ FİYATI

Gram altın fiyatları hafta başından bu yana en yüksek 800 TL seviyesini görmüştü. Son kapanışını 793 TL seviyesinden yapan gram altın, küresel piyasalarda 808 TL civarından fiyatlanıyor.

Çeyrek altın: 1.334,00 TL

Cumhuriyet altını: 5.315,00 TL

Yarım altın: 2.667,00 TL

"YÜKSEK ENFLASYON ALTINI DESTEKLEYEBİLİR"

Geçtiğimiz perşembe günü açıklanan ABD'nin enflasyon rakamları beklentinin üstünde gerçekleşmişti. Philip Nova Kıdemli Emtia Stratejisti Avtar Sandu, beklenenden yüksek gelen ABD enflasyonunun altını destekleyeceğini fakat faiz artırımlarının faizsiz bir varlık olan altın için fırsat maliyetini artıracağını söylemişti.

KARAR GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER