Artan kiralar emeklileri huzurevlerine mahkum etti: Başvurular patladı

Ülke genelinde artan konut kiraları emeklileri de vurdu. Emekli aylıklarıyla zar zor geçinen yaşlı kesimin birçoğu ya kırsala göç ediyor ya da huzurevlerine başvuru yapıyor. Başvuruların arttığı devlete ait huzurevlerinde yeterli yer yokken özel huzurevlerinin de birçoğu yine artan kiralardan kapanıyor. TÜRYAK Başkanı Fügen Mavi, "O kadar büyük bir sıra var ki… Şu an emekliyim. Huzurevine gitmek istesem benim bile yerleşme şansım yok" dedi.

Artan kiralar emeklileri huzurevlerine mahkum etti: Başvurular patladı

Artan konut kiraları öğrenciyi vurgu, asgari ücretliyi vurdu şimdi de emekliler zorluk yaşıyor. Özel Huzurevleri Dinlenme ve Bakım Evleri Derneği (HUZDER) Başkanı Ekrem Azaklı artan kira fiyatları sonrası devlete ait huzurevlerine başvurularda yoğun bir artış yaşandığını söyledi. Yaşlılık Konseyi Derneği (TÜRYAK) Başkanı Fügen Mavi ise, özel huzurevinde kalanların artan fiyatlardan dolayı devlete ait huzurevlerine başvuru yapmaya başladığını anlattı.

HUZUREVLERİ YETERSİZ

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, devlete ait kurumlarda sıra ancak ölüm halinde gelirken var olan huzurevleri yaşlı nüfusunun oldukça altında.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkedeki 65 yaş üzeri nüfus 2021’de 8,2 milyon kişi iken, 2022’de 8,4 milyona çıktı. Bu yaş aralığının toplam nüfusun yüzde 9,7’sini oluştururken bu oran yüzde 9,9’a yükseldi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın güncel verilerine göre ise, bakanlığa bağlı yalnızca 164 huzurevi var. Bu 164 huzurevi ise toplam 17 bin 64 kapasiteli ve ancak 12 bin 800 kişiye hizmet verilebiliyor.

Bakanlık dışında diğer kamu kurumlarına ait 20 huzur evi ise 2 bin 889 kapasiteli. Buralarda ise toplam 1735 yaşlının bakımı gerçekleştiriliyor.

Toplamda bakıldığında ise, devlete ait huzurevlerinde 14 bin 535, özel huzurevlerinde 11 bin 467 olmak üzere toplam 26 bin 2 kişiye hizmet veriliyor.

DEVLET KURUMLARINDA SIRA ÇOK UZUN

Bakanlık, bu yıl sonuna kadar 1720 kapasiteli 18 yeni ve 600 kapasiteli yenilenen 5 huzurevi ile toplam 2 bin 320 kapasiteli 23 huzurevinin hizmete açılmasını hedefliyor. Ancak mevcut huzurevi sayısı da yeni yapılan kurumlarla ulaşılacak sayılar da artmaya devam eden yaşlı nüfusunun talebini karşılayacak oranın oldukça altında.

Mevcut talebe yetmeyen kamuya ait huzurevlerinin sayısı, artan kiralar nedeniyle talepte ekstra bir artışa yol açınca, sırada bekleyenlerin sayısını da arttı.

Fügen Mavi huzurevi sırasını şu sözlerle özetledi: “O kadar büyük bir sıra var ki… Ben bu mesleğe 45 yılımı verdim. Yurt dışındaki sistemi ülke ülke yerinde gözlemledim ama Türkiye’de bir adım bile ileriye gidemedik. Şu an emekliyim. Huzurevine gitmek istesem benim bile yerleşme şansım yok. Sayı az, sıra çok”

ÖZEL HUZUREVLERİ CEP YAKIYOR

Geçen yıl 35 bin TL olan özel huzurevi aylık ücretinin bu yıl 52 bin TL’ye çıktığı bilgisini veren HUZDER Başkanı Ekrem Azaklı, bu ücretin içine barınma, yeme içme, temizlik ve doktor ücretlerinin de dahil olduğunu; yaşanan fiyat artışının ise maliyet artışı kaynaklı olduğunu söyledi.

Çoğunlukla ameliyat olan ve bakım ihtiyacından dolayı acil olarak bir bakım evine yerleşmek zorunda kalan yaşlılar nedeniyle özel huzurevlerinin talep gördüğünü belirten Azaklı, özellerde sıra bekleme sorununun olmamasının da bu talepte etkili olduğunu ifade etti.

ÖZELLER DE KİRA MAĞDURU

Azaklı, artan maliyetlerden vatandaşlar kadar işletmelerin de etkilendiğini ve son dönemde açılan yeni huzurevleri olsa da artan maliyetlerden dolayı bir o kadarının da kapandığını söyledi.

İstanbul’da özel bir huzurevi binası için istenen kiranın 250 bin TL’den 750 bin TL’ye çıkması sonucu bu işletmenin kapatılacağı bilgisini veren Azaklı, “Günlük yaşamda zamlanan her kalem huzurevlerini de olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla ‘aylık ücretler çok yüksek’ denilerek eleştirilse de işletmeler de maliyetlerindeki artışa göre ücretlerini artırmak durumunda. Maliyet artışına dayanamayıp kapanan ya da devreden özel huzurevleri var” diye konuştu.

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER