Artık o da lüks oldu: Yumurtaya yüzde yüz zam!

Artan maliyetler nedeniyle birçok ürüne zam gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda 30 lira olan 30’lu yumurta kolisine yüzde yüz zam geldi. Böylelikle fiyatı 60 liraya yükseldi.

Artık o da lüks oldu: Yumurtaya yüzde yüz zam!

Artan maliyetler nedeniyle birçok ürüne zam gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda 30 lira olan 30’lu yumurta kolisine yüzde yüz zam geldi. Böylelikle fiyatı 60 liraya yükseldi. Yumurta işletmeciliği yapan Vehbi Yalın, şu anki fiyatlara göre üreticinin hala zararda olduğunu belirterek "Yumurtanın kolisinin perakendede 60-70 TL bandında satılması lazım ki, üreticiyi kurtarsın” dedi.

Yem, nakliye ve akaryakıt fiyatları temel gıda ürünlerinin fiyatlarına zam olarak yansımayı sürdürüyor. Yumurta üreticileri, maliyetlerin artmasından dolayı yumurta fiyatlarına yüzde yüz zam yaptı. Geçtiğimiz haftalarda 30’lu kolisi 30 lira olan yumurtanın zamlı fiyatı 60 lirayı buldu.

Geçen yıl bugün orta boy (M) Yumurta tanesi 60 kuruşken yüzde 96.89 zamla 1.86 kuruştan satışa sunuluyor. Büyük boy yumurta (L) yüzde 96.62 zamlı fiyatıyla 2.09 TL'den raflarda yerini alıyor.

Cumhuriyet'in haberine göre son gelen zam ile birlikte 30'lu orta boy (M) yumurta 55.95 TL'den, 30'lu büyük boy (L) ise 95 TL'den satışta.

YUM-BİR FİYAT DAHİ AÇIKLAMIYOR

Geçtiğimiz ay Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Kurul, 12.05.2022 tarihli toplantısında, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) ve YUMBİR’e üye birliklerin rekabeti kısıtlayıcı çeşitli eylemlerde bulunmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma açmıştı.

Afyon, soruşturma hakkında açıklamalarda bulundu. "Üreticilerin anlaşarak fiyatı yükselttiği" anlamında bir soruşturma açıldığını aktaran Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, "Üreticilerin bir araya gelerek fiyat belirleme veya yükseltme imkanı, şansları" olmadığını söyledi. Afyon, "Üreticiler birleşerek fiyatı yükseltecek olsaydı, bir senedir zarar ediyor olmazdı" ifadelerini kullandı.

Üreticilerin zarar etmemek için bir araya geldiğini anlatan Afyon, Yumurta Üreticileri Merkez Birliğinin, üreticisini korumak adına piyasadaki günlük fiyatları derleyerek bunları resmi kurumlarla paylaşma görevi olduğuna dikkati çekti.

YUMBİR temmuz ayı fiyat listesini yayımlamadı.

‘MALİYETLERLE SATIŞ FİYATLARI BİRBİRİNİ KURTARMIYOR’

Diyarbakır’da yumurta işletmeciliği yapan Vehbi Yalın, yumurta üretim maliyetlerinin ciddi oranda arttığını ve üreticilerin zararda olduğunu söyledi. Artan maliyetlere dikkat çeken Yalın, fiyatın 60-70 lira bandına gelmesi gerektiğini söyledi. Yalın “Şu anki fiyatlara göre bile üretici hala zararda. Beyaz yumurtanın perakende satış fiyatı 55-60 bandında. Kahverengi yumurta ise şu an piyasada yok. Kahverengi yumurtanın fiyatı da 5 TL daha fazla. Aslında yumurta fiyatları üretim fazlalığından dolayı çok geri kalmıştı. Şu anki maliyetlerle satış fiyatları birbirini kurtarmıyor, üretici hala zararda” dedi.

‘FİYATLARIN DÜŞÜK OLMASI ÜRETİCİYİ İFLASA GÖTÜRDÜ’

“Yaz sezonu iş yok ve üretim fazlalığından dolayı yumurta para etmiyor” diyen Yalın “Birçok tavukçu zararda olduğu için üretimini kapattı, tavuklarını kesti. Piyasada mal daralınca fiyatlar olması gereken seviyeye geldi. Ama bu fiyatlar da yetersiz, yeni bir zam gelmesi lazım. Çünkü bu fiyatlarla üreticinin ayakta kalma şansı zayıf. Fiyatların düşük olması üreticiyi iflasa götürdü. Yüzde 30-40 zarar var. Bütün üreticiler borç altında. Bu fiyatların üstüne biraz daha gelmesi lazım ki üretici ayakta kalabilsin. Yumurtanın kolisinin perakendede 60-70 TL bandında satılması lazım ki, üreticiyi kurtarsın” şeklinde konuştu.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER