Ayçiçek yağına zam kapıdaa

Ayçiçek yağına zam kapıda: Gümrük vergisi yüzde 0'dan 10'a yükseltildi

Ayçiçek yağına zam kapıdaa

Geçen yıl Kovid-19 salgını nedeniyle bitkisel yağların fiyatlarında yaşanan artışın önüne geçilebilmesi ve iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulabilmesi amacıyla 1 Temmuz 2021'den itibaren yüzde 0 olarak belirlenen ham ayçiçeği yağı ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranı yüzde 10'a yükseltildi. Yüzde 1000'lik artış market fiyatlarına zam olarak yansıyacağı belirtiliyor.

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ham ayçiçeği yağı ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranı yüzde 10'a yükseltildi.

Değişiklikle, yağlı tohumlar ile bitkisel yağların dünya fiyatları ve tedarikine ilişkin son dönemde yaşanan bölgesel gelişmeler dikkate alınarak, Türkiye'nin içinde bulunduğu yağlık ayçiçeği hasadı döneminde yerli üretimin sürdürülebilirliğini ve çiftçinin desteklenmesini temin amacıyla ham ayçiçeği yağında uygulanan gümrük vergisi yüzde 10'a çıkarıldı.

PANDEMİDE 0'A İNDİRİLMİŞTİ

Geçen yıl Kovid-19 salgını nedeniyle bitkisel yağların fiyatlarında yaşanan artışın önüne geçilebilmesi ve iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulabilmesi amacıyla 1 Temmuz 2021'den itibaren ayçiçeği tohumunda gümrük vergisi oranı yüzde sıfır olarak uygulanmıştı.

Yüzde 0 uygulaması 31 Aralık 2022 tarihine kadar sürecekti. Ancak bugünden itibaren yüzde 0 uygulaması sona erdi. Yüzde 1000'lik artış market fiyatlarına zam olarak yansıyacağı belirtiliyor.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER