Bayram sonrası zam yağmuru

Ekonomiyi batıran iktidarın seçim sonrası ilan ettiği ‘rasyonel zemine dönüş’ politikası da zam ve pahalılık olarak döndü. Dolar 26 lirayı, avro 28 lirayı aştı. Dövizdeki artış başta akaryakıt olmak üzere iğneden ipliğe zam olarak yağmaya başladı.

Bayram sonrası zam yağmuru

Benzin fiyatlarına bayram tatili sonrası 2 TL 11 kuruş zam yapıldı. Taşıma maliyetlerinin artması temel ihtiyaç ürünlerine zam olarak yansıyor. Konya'da toplu ulaşıma yüzde 90'a varan zamlar yapılırken, Fırıncılar Federasyonu "Ekmeğe zam kaçınılmaz" diyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in “Rasyonel zemine dönüş" dediği politikaların etkisi döviz kurunun fırlaması ve zamlarla kendini gösterdi. Dolar 26 lirayı, avro 28 lirayı aştı. Döviz kurlarındaki artış başta akaryakıt olmak üzere iğneden ipliğe zam olarak piyasalara yansıdı.

Benzin fiyatlarına bayram tatili sonrası ilk günde büyük zam geldi. Dün geceden itibaren benzinin litre fiyatına 2 lira 11 kuruş zam geldi. Zam sonrası benzinin litre fiyatı İstanbul’da 26,19 TL’ye, Ankara’da 26,64 TL’ye, İzmir’de 26,67 TL’ye yükseldi. Motorine en son 20 Haziran’da 1,65 TL zam gelmişti.  Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 23,87 TL, Ankara’da 24,32 TL, İzmir’de 24,44 TL seviyesinde bulunuyor.

YÜZDE 90’A YAKIN ARTIŞ

Konya Büyükşehir Belediyesi, maliyetlerin ve benzine yapılan zamların artışıyla birlikte toplu ulaşım ücretlerine yüzde 90’a yakın bir zam yaptı. Öğrenci biletleri 2,50 liradan 4 liraya, tam bilet ücretleri ise 4,50 liradan 8,50 liraya yükseldi. Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, yüksek dolar kuru ve diğer maliyet artışlarının toplu ulaşıma yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ancak zam oranının çok yüksek olduğunu ve dar gelirli yurttaşları zor durumda bırakacağını vurguladı. Ekici, iktidarın ekonomi yönetimini eleştirerek zam oranının makul seviyeye çekilmesi gerektiğini ifade etti.

EKMEK ZAMLARI YAYILACAK

Öte yandan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ülke genelinde ekmek fiyatlarının Temmuz ayı başından itibaren 7 ila 7,5 lira arasında olacağını duyurdu. Balcı, temmuz ayı içinde peyderpey illerde bu fiyatın uygulanmaya başlayacağını belirterek, “Bazı vilayetlerde bu 200 gram 7 lira olarak uygulanır, bazı vilayetlerde 210 gram 7,5 lira olarak uygulanır. İle göre farklılık arz edebilir; ama 200-220 gram bandında değişiklik arz edebilir. Esnafımız bu fiyat farkını minimum seviyede tutmaya çalışıyor. 200 gram ekmek 7 lira olduğunda 35 lira oluyor kilosu. Eğer 210 gram 7,5 lira olursa bu da 35,5 lira oluyor. 220 gram olursa o da 34,5 denk gelir. Azami 35,5 üzerinde olmaması için çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi. 

BİR GÜN GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER