Benzin ve motorine şok zam geliyor

Benzin ve motorinin litre fiyatına 2 Şubat’ta 70-80 kuruş oranında zam gelebileceği belirtildi. Uzmanlar yine şubat ayında akaryakıt istasyonlarına verilecek komisyon oranın 1 TL artacağını ve bu tutarın da pompaya yansıyacağını açıkladı.

Benzin ve motorine şok zam geliyor

KRT’den Olcay Aydilek’in haberine göre, Brent petrolün varili 90 doları aştı, sonra bir miktar gevşedi. Brent petrol, halen 88-89 dolardan işlem görüyor. Bu hafta başında küresel piyasalarda benzinin tonu 813, motorinin tonu 750 dolardı. Ürün fiyatı arttı. 4 gün içinde benzinin tonu 854 doları, motorinin tonu da 787 doları aştı.

Sektör uzmanları, bu veriler çerçevesinde gelecek hafta ortasında benzin ve motorine 75-80 kuruş aralığında zam beklendiğini belirtti. Uzmanlar yaptığı açıklamada 2 Şubat’a dikkat çekerek, “Bugün gerek Brent petrol, gerekse de küresel piyasalarda ürünlerin kapanış verileri önemli. Bu trend devam ederse 2 Şubat Çarşamba günü benzin ve motorine zam yapılabilir” dedi.

Uzmanlar "Akaryakıt istasyonları şu an litre başına yaklaşık 4 kuruş komisyon alıyor. Hükümet bu komisyonu 1 lira 4 kuruşa çıkaracak ya da istasyonların kapanmasına göz yumacak" açıklamasını yaptı.

2 Şubat'ta yapılacak 70-80 kuruş zamma bir de akaryakıt istasyonlarının talep ettiği 1 TL'lik komisyon zammının eklenmesi sürücüleri isyan noktasına getirebilir. Bu iki zammın gerçekleşmesiyle araç sahiplerinin araç kullanmaya hasret kalacağını belirten uzmanlar, Şubat sonunda bu zamların gerçekleşmesiyle mazot ve benzinin litre fiyatının 16 TL'yi geçebileceğini ileri sürdü. 

HAM PETROL FİYATI UÇUŞTA

Brent petrolün varil fiyatı, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin artmasıyla ekim 2014'ten bu yana ilk kez 90 dolara ulaştı. Küresel petrol talebindeki toparlanma devam ederken jeopolitik gerilimlerin muhtemel arz kesintilerine yönelik endişeleri artırması petrol fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu. Batı Teksas türü ham petrolün varili de yüzde 2'nin üzerinde artarak 87,45 dolara yükseldi.

YÜKSEK FİYAT BEKLENTİSİ

Petrol piyasasında dengenin sağlanması için daha yüksek fiyatlara ihtiyaç olduğunu savunan Goldman Sachs, petrol fiyatın 2023 yılında ortalama 105 dolar/varil olabileceğini bildirdi. Bu yıl Brent petrolünde ortalama fiyatın 96 dolar/varil olacağını tahmin etmeyi sürdüren Goldman Sachs, cari 85 dolar/varil fiyat seviyesinde düşük OECD stokları ve düşen OPEC+ atıl üretim kapasitesi nedeniyle piyasanın kritik şekilde yetersiz arz ile karşı karşıya olduğunu savundu.

YENİÇAĞ GAZETESİ 

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2022, 00:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER