Borsada kayıplar artınca devre kesiciler çalıştı: İşlemler durdu

Dolar/TL 18,78 seyirlerinin üstünü test edip yeni rekor seviyeyi gördü. 2023 yılına rekorlarla giren borsada da satış dalgası oldukça dikkat çekti. BIST 100 endeksinde günlük kayıp yüzde 5'e ulaşırken KAP'a yapılan bildirimde Endekse Bağlı Devre Kesici (EBDK) Sistemi devreye girdi.

Borsada kayıplar artınca devre kesiciler çalıştı: İşlemler durdu

Borsada gün içinde dalgalı seyrin ardından kayıplar yüzde 5'e kadar çıkarken Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan bildirimde Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin uygulandığı bildirildi.

Gün içi en düşük seviye olarak 5246 puanın görüldüğü endekste yaşanmış olan düşüşte geçtiğimiz aralık sonunda SPK tarafından yayımlanan ve para piyasası fonlarının Pay Senedi Repor Pazarı’nda ters repo sözleşmesi yapmasına yasak getirilmesi ve bu sözleşmelerin teminat gösterilerek kredili işlem yapılamayacak olmasının etkilerinin hissedildiği kaydediliyor. 

HALKA ARZ TAKVİMİ ETKİLİ

Tüm bunların yanında 2023 yılının ilk günlerinin sonrasında piyasanın kar satışlarına başlaması ile beraber algoritma işlemlerinin de ivmeye katılıp satışları daha da derinleştirmiş olabileceği düşünülüyor.

Halka arz takviminin de yatırımcıların tercihlerinde etkili olduğu ifade ediliyor. Bunun yanında borsa yatırımcısının siyasi taraftaki gelişmeleri de yakından izlediği ve dalgalı seyirden sonra aşağı yönlü harekette bu gelişmelerin etkili olmuş olabileceği değerlendiriliyor.

Gösterge tahvil faizi yüzde 8,61 olurken, Türkiye'nin risk primi de 516 baz puan seviyesinden işlem gördü. 

Karar Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER