Bütçede EYT için kaynak ayrılmadı

Bütçede EYT için kaynak ayrılmadı: Yıllık en az ek 146 milyar TL gerekiyor

Bütçede EYT için kaynak ayrılmadı

EYT yasasının yürürlüğe girmesi durumunda ilk etapta 1,5 milyon kişinin faydalanacağı EYT'linin 3 bin 500 TL aylıkla emekli olması durumunda bütçeye yıllık ek 146 milyar TL para gerekiyor. 5 milyon EYT'linin emekli olması halinde ise bu rakam yıllık ek 489 milyar TL'ye ulaşacak. Ancak 2023 yılı bütçesinde EYT'ye kaynak ayrılmadı.

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) vatandaşlar için yasal düzenleme hazırlayan iktidarın ilk etapta en az 146 milyar TL para bulması gerekiyor. Fakat 2023 yılı bütçesinde EYT'liler için kaynak ayrılmadı.

İYİ Partili Durmuş Yılmaz'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesine 120 milyar TL ödenek konulması için verdiği önerge ise AK Parti oylarıyla reddedildi.

SGK'DA YILLIK 40 MİLYAR TL GELİR KAYBI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yaş şartının kaldırılması halinde ağustos itibarıyla ilk etapta 1.5 milyon kişinin emekliliğe hak kazanacağını, yıl başına kadar bu sayının daha da artacağını söyledi.

Sözcü'de yer alan habere göre, 1,5 milyon EYT'liye en düşük emekli aylığı olan 3 bin 500'er TL ödenmesi halinde bütçeye yıllık 63 milyar TL ek para bulunması gerekiyor.

Ayrıca 1,5 milyon EYT'linin asgari ücret üzerinden maaş aldıkları varsayıldığında, emekliye ayrıldıkları anda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yıllık 40,1 milyar TL prim geliri kaybına uğrayacak.

1,5 MİLYON EYT'Lİ İÇİN YILLIK 146,6 MİLYAR TL GEREKİYOR

İşsizlik Sigortası Fonu da emeklilikle birlikte yıllık 3.5 milyar TL civarında prim gelirinden olacak. 1,5 milyon EYT'liye emekli olduklarında iki bayram ikramiyesi olarak toplam 3,3 milyar TL ödenecek.

Böylece 1,5 milyon EYT'li için kaynak ihtiyacı ve gelir kaybı toplamı yıllık 146 milyar 652 milyon TL'ye ulaşacak. Yaklaşık 5 milyon EYT'linin emekli olması halinde ise bu rakam yıllık 489 milyar TL'ye dayanacak.

İYİ PARTİNİN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Çalışma Bakanlığı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında önerge veren İYİ Partili Milletvekili Durmuş Yılmaz, ilk etapta emekli olacak 1,5 milyon EYT'linin maaş ödemesi için bakanlık bütçesine 120 milyar TL ek ödenek konulmasını istediAncak önerge iktidarın oylarıyla reddedildi.

Yılmaz, "Aralık ayında EYT teklifi geldiğinde bizi tekrar toplayıp buraya bir ödenek mi konulacak?" diye sordu.

AYLIK ARTTIKÇA FATURA YÜKSELİYOR

Emekliye ayrılacak EYT'lilerin ortalama emekli aylıklarının 5 bin TL olacağı varsayıldığında, SGK önümüzdeki yıl 1,5 milyon TL ilave emekliye ödeyeceği tutarı 63 milyar TL'den 90 milyar TL'ye, ortalama aylık 7 bin TL varsayıldığında ise 126 milyar TL'ye çıkacak.

5 milyon EYT'linin emekli olması halinde ise 5 bin TL'lik maaş ortalamasında ek fatura 300 milyar TL'yi, 7 bin TL ortalamasında 420 milyar TL'yi buluyor.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER