Detaylar belli oluyor . Sosyal konutta merak edilenler

Gözler o güne çevrildi: Detaylar belli oluyor! Sosyal (ucuz) konut projesiyle 81 ilde 250 Belirtilecek özelliklere sahip olanlara farklı avantajlarla ev sahibi olma fırsatı sunulacak. Hak sahipleri kura ile belirlenecek.bin ev satışa çıkacak

Detaylar belli oluyor . Sosyal konutta merak edilenler

Tüm Türkiye'nin merakla beklediği Sosyal (ucuz) Konut Projesi salı günü başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 81 ilde başlayacak projenin detayları açıklanacak. Proje dar gelirli aileleri ev sahibi yapma hedefiyle oluşturuldu ve proje kapsamında 250 bin konut satışa çıkacak. İsteyen vatandaşlar ise arsa projelerine başvurup kendi evini yapabilecek. Son olarak açıklama yapan Bakan Kurum, salı günü Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatacaklarını belirtti

Ev sahibi olmak isteyen çok sayıda vatandaş, detaylarını salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı ve ucuza ev sahibi olma imkanı sağlayacak olan sosyal konut projesine kilitlenmiş durumda. Proje ilişkin bazı noktalar netleşmeye başladı. Son olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,'dan da projeye ilişkin bir açıklama geldi. Bakan Kurum, 13 Eylül Salı günü itibarıyla Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatacaklarını söyledi. Peki, TOKİ başvuruları ne zaman başlayacak? İşte vadeler, aylık taksit tutarları, gerekli şartlar ve ucuz konutlarla ilgili diğer ayrıntılar...

İŞTE MERAKLA BEKLENEN UCUZ KONUTLARLA İLGİLİ DETAYLAR

Dar gelirlilerin ev sahibi olabilmesi için hazırlanan Sosyal Konut Projesi ile ilgili bilgileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salı günü açıklayacak. Projeyle beraber 250 bin konut, 100 bin altyapılı arsa satılacak.

Projeye ilişkin aylık taksit tutarları da merak edilenler arasında. Proje kapsamında aylık taksit tutarlarının hane gelirinin yüzde 30'unu aşmayacağı belirtiliyor.

Buna göre beklentiler de netleşmeye başladı. Asgari ücrete ve ailede bir kişinin çalışmasına göre bir hesaplama yapıldığında aylık taksitin bin 650 lira olması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yaptığı açıklamasında, salgın döneminde azalan konut arzını hızla artırmak ve dar gelirli aileleri ev sahibi yapmayı amaçladıklarını belirterek ''Bu adım son dönemde ciddi şikayet konusu olan kiraların da düşmesine de yol açacaktır'' demişti.

Projeye başvurabilecek vatandaşlarla ilgili bazı detaylar da biliniyor. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak projeye ev sahibi olmayanlar ve belli bir gelir seviyesinin altında olanlar başvuru yapabilecek.

İstanbul’da aylık hane gelirinin 16 binin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olması şartlar arasında yer alıyor. TOKİ konutları 240 aya varan vadelerle satışa sunacak.

TOKİ tarafından yürütülecek projede gençler, emekliler, engelliler, şehit yakınları ve gazilere yönelik özel kontenjanlar da olacak. 30 yaş altı gençlere yüzde 20 oranında kontenjan ayrılması planlananlar arasında.

Projenin arsa ayağı ise altyapılı arsa sahiplerini ilgilendiriyor. Bu türde arsası olanlar kendi evlerini yapabilecek. Altyapı ve imar planı ise devlet tarafından hazırlanacak.

BAKAN KURUM'DAN AÇIKLAMA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 13 Eylül Salı günü itibarıyla Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatacaklarını açıkladı.
Bakan Kurum, yeni sosyal konutlara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2002'de, "Ev sahibi olmayan, yeni yuvasına kavuşmayan tek bir dar gelirli vatandaşımız kalmayacak." sözünden hareketle başlayan sosyal konut seferberliğinin, bugün tam 1 milyon 170 bin sayısına ulaştığını belirtti.
TOKİ'nin yüz binlerce aileyi yeni, sağlıklı ve güvenli yuvalarına kavuşturduğunu ifade eden Kurum, şunları kaydetti:
"Şimdi de 13 Eylül Salı günü itibarıyla çok daha büyük bir adım atarak, Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. Gençlerimize, emeklilerimize, engelli kardeşlerimize, şehit ve gazi ailelerimize, yeni yuvalar armağan etmenin, yeni iş yerleri kazandırmanın mutluluğunu ve gururunu hep birlikte yaşayacağız.
Yuva kuran liderimiz, büyük Türkiye'nin mimarı Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdeleriyle aziz milletimiz yeni yuvalarına kavuşacak, yeni istihdam alanları oluşacak, milli ekonomimiz daha da güçlenecek, Türkiye mutlu aileleriyle yükselecek. 13 Eylül Salı saat 14.00'te, yüz binlerce ailemizin yeni yuvalarına kavuşma heyecanını hep birlikte paylaşalım."

Dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasına yönelik projedeki 250 bin konut, yaklaşık 362 milyar liralık yatırımla inşa edilecek. Projenin, en az 100 bin kişilik istihdam katkısı sağlaması bekleniyor. Yatırımın çarpan etkisiyle 1,5 trilyon liradan fazla ekonomik hareketliliğe yol açması öngörülüyor.

Projeyle ilk kez TOKİ tarafından, elektrik, su, doğal gaz altyapıları ve planları tamamlanmış, inşaat yapmaya hazır 100 bin altyapılı arsa da satışa sunulacak. Söz konusu arsaların ve konutların satışıyla, inşaat ve inşaat malzemesi sektörü başta olmak üzere 250'den fazla alt sektörde hareketlilik yaşanacak.

TOKİ tarafından ilk kez küçük ve orta ölçekli sanayicilere yönelik imkanlar da sağlayan projeyle, Ankara’da 100, Adana’da 500, İzmir’de 700 olmak üzere toplam 28 ilde 10 bin sanayi sitesi kurulacak. Sanayi alanları, tamiratla uğraşan küçük işletmelerden, oto tamirhanelerine, mobilyacılardan, makine üreticilerine kadar onlarca farklı sektörü içinde barındıracak şekilde inşa edilecek.

Tüm bunların yanı sıra sosyal konutların can ve mal güvenliğini sağlayacak güçte ve donanımda inşa edilmesiyle proje, deprem ülkesi olan Türkiye’nin kentsel dönüşümü noktasında da öncü rol üstlenecek. Projenin ilk etabıyla 1 milyondan fazla kişinin güvenli konutlara taşınması hedefleniyor. 81 ilde hayata geçirilecek ve TOKİ eliyle yürütülecek konut projesinde, en fazla konut, olası depremin en çok etkileyeceği İstanbul'da yapılacak.

MYNET

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER