Dolardan Yeni Atak! Rekor Üstüne Rekor Kırıyor

25 Ekim'de 9,8590 ile rekor kıran dolar kuru bugün ABD tüketici fiyatlarının beklentiyi aşmasıyla yeni zirve olan 9,87'yi gördü.

Dolardan Yeni Atak! Rekor Üstüne Rekor Kırıyor

Dolar kuru, ABD'de enflasyonun 31 yılın zirvesine çıkmasıyla yeni rekorunu kaydetti. Dolar, ABD tüketici fiyatlarının beklentiyi aşmasıyla yeni rekoru olan 9,87'nin üzerine çıktı.

Dolar/TL'de analistlerin dikkat çektiği seviyelerden bir olan 9,75'in aşmasıyla yukarı yönlü hareket bugün hız kazandı. Veri öncesi yüzde 1'e yakın yükselişle 9,84'ün üzerine çıkan dolar/TL ABD verisi sonrası 9,87 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

ABD ENFLASYONU BEKLENTİLERİ AŞTI

ABD TÜFE aylık artış yüzde 0,5 olması öngörülürken ekimde yüzde 0,9'luk artış gerçekleşti. Bir önceki ay TÜFE aylık yüzde 0,4 artmıştı. Çekirdek TÜFE ise aylık bazda yüzde 0,3 artması öngörülürken eylüldeki yüzde 0,2 oranından yüzde 0,6'ya yükseldi. 

Tüketici enflasyonundaki yıllık artış eylüldeki yüzde 5,4 düzeyinden ekim ayında yüzde 5,3'e gerilemesi beklenirken, yüzde 6,2'ye ulaştı. Çekirdek TÜFE'nin yıllık artışının ise eylüldeki gibi yüzde 4'te kalması tahmin edilirken, ekimde TÜFE yüzde 4,6 arttı.
 
DOLAR ENDEKSİ 94 SEVİYESİNİN ÜZERİNDE

Dolar endeksi cuma günü 94.634 ile bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesini görmesinin ardından kademeli olarak geriledi. Dolar Endeksi, beklentiyi aşan TÜFE sonrası 94,4 seviyesine çıktı.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin, dünkü düşüşünün neredeyse tamamını telafi ederek tekrar yüzde 1,48'e çıkmasının küresel dolar talebini artırdığını belirten analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 94,5 seviyesinin önemli direnç, 93,8'in destek olarak takip edileceğini söyledi.

YABANCI POZİSYONU İZLENİYOR

Yurtiçi piyasada takip edilen bir diğer konu; yabancı yatırımcı pozisyonu. Yabancı yatırımcılar oldukça düşük seviyelere çektikleri Türk Lirası cinsi varlıklarından çıkış yönlü işlemlerine devam ediyor. Bankacıların hesaplamasına göre yabancı yatırımcı swap işlemlerinde son yedi haftanın toplam çıkışı 6.2 milyar dolara ulaştı. Bankacılar yabancı yatırımcı eksikliğinde TL'nin seyrini görmek için daha çok lokallerin döviz tevdiat hesaplarında (DTH) yapacakları işlemlere bakıyor. 

Kaynak: Yeniçağ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER