Dolar/TL, serbest piyasada 20,50 seviyesinin üzerinde

Serbest piyasada döviz kurları hızla yükselirken dolar/TL'de 20,50 seviyesi de aşıldı.

Dolar/TL, serbest piyasada 20,50 seviyesinin üzerinde

Serbest piyasada döviz kurları hızla yükselirken dolar/TL'de 20,50 seviyesi de aşıldı.

Bankalar ise döviz alış ve satış arasındaki makası yaklaşık 1 liraya kadar çıkardı. Haber yazıldığı sırada ülkenin en büyük özel bankalarından birisinde dolar 19,58 TL'den alınırken 20,40 TL'den satılıyor.

Ülkenin en büyük kamu bankalarından birinde ise dolar 19,38 TL'den alınıp 20,28'den satılıyor.

Bütün büyük bankalarda dolar satışının 20 TL seviyesinin üzerinde olduğu belirtiliyor.

Ekonomistlerin tepkileri

Yalçın Karatepe, dolar/TL kurunun 19,39 olduğunu, serbest piyasada ise 20,44'e çıktığını paylaşarak "Arbitraj mı yapsak?" diye sordu.

Uğur Gürses ise yaptığı paylaşımda "Bankalararası 'tabela' ve TCMB kuru 19.40,

Bankaların müşterilerine uyguladığı kur 20.45,

Kapalıçarşı ve serbest piyasa 20.60,

Serbest kambiyo rejimine geçilen 1989 sonrasında, yüzde 6'ya yakın fiyat farklı paralel piyasa-karaborsaya ilk defa tanık oluyoruz..." diye yazdı.

Cem Başlevent ise "Televizyonda sağ-altta gördüğümüz kurdan dolar alma olayı bitti. Bankadan ya da döviz bürosundan alım yaparken, o kurun üzerine 1 lira daha koyuyorsun" değerlendirmesini yaptı.

Kerim Rota ise şu ifadeleri kullandı:

"TCMB kuru ile piyasa kuru arasındaki makas birkaç haftada %5'e ulaştı. Bu artış ekonomi yönetiminin sandığı gibi döviz talebini azaltmaz, tam tersine arttırır. Döviz bozmak isteyenler de daha iyi fiyat bulmak için finansal sistem dışına çıkarlar. Bu dövizlerin sistem içine dönüşü de şansa kalır. Sonrasında yapacağınız müdahaleler de kızgın yağa su dökmek olur. Bu aymazlıkla devam ederseniz kısa zamanda "bu fiyat makası ne zaman %20 oldu?" diye şaşırırsınız."

Ne olmuştu?

Merkez Bankası'nın bankalara döviz talebinin baskılanmasını tavsiye ettiği yönündeki haberlerin ardından sektörde döviz alış ve satışı arasındaki makas, son günlerde 1 liraya kadar çıkmıştı. 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimler öncesi artan döviz talebiyle beraber serbest piyasada dolar kuru bu hafta 20 TL seviyesinin üzerine çıkmıştı.

Uzmanlar, Merkez Bankası kuru, banka kuru ve serbest piyasa kuru olmak üzere üç farklı döviz kuru oluştuğunu belirtiyor.

T24

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER