Emekli ve memur zammında kritik detay: Masada 2 formül var

Hükümetin açıkladığı memur ve emeklinin temmuz zammı milyonları hayal kırıklığına uğratırken, memurun ve emeklinin gözü Ocak ayında açıklanacak olan yeni zamma çevrildi. İşte kritik detay...

Emekli ve memur zammında kritik detay: Masada 2 formül var

Türkiye'de EYT yasası sonrası 15,5 milyonu aşkın SSK, Bağ-Kur emeklisi, 2,7 milyon civarında memur emeklisi, 4 milyona yakın memur bulunuyor. Yani Ocak dönemi için 22 milyonu aşkın vatandaş için çalışmalar yapılıyor. Bir yandan orta vadede tek haneli enflasyonu hedefleyen ekonomi yönetimi bir yandan da bütçe hedefi doğrultusunda adımlar atıyor. Bu nedenle ince hesaplar yapılıyor.

TEMMUZ AYI ENFLASYON ORANI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2023 enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon aylık bazda aylık %9,49 yıllık %47,83 olarak gerçekleşti. TÜFE bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,14, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,83 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,45 olarak gerçekleşti.

1. FORMÜL

Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine göre; TÜFE endeksi 1782,95 seviyesine yükselecek. Bu rakam değerlendirildiğinde yılın ikinci yarısı için 6 aylık enflasyon oranı yüzde 31,92 olarak hesaplandı. Yani bu rakam refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammı olacak.

2. FORMÜL

17 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan enflasyon beklenti anketine göre 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 61,01 oldu. Bu tahmine göre TÜFE endeksi yıl sonu 1.816,92 seviyesine yükselecek. Bu rakama göre hesaplarsak; yılın ikinci yarısı için 6 aylık enflasyon oranı yüzde 34,43 olacak. Yani bu rakam refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammı olacak.

GünBoyu Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER