Emeklilikte Maaşa Takılanlar(!)

Milyonlarca insan yıllarca çalışarak bir gün emekli olmanın hayalini kurdu. Pirim gününü ve sigortalılık süresini doldurduğu halde emekli olamayanların oluşturduğu EYT sorunu sonunda çözüldü ve yasalaştı ancak, hala emekli olamayan binlerce insan için o ilk maaş hayali ilk günkü gibi devam ediyor.

Emeklilikte Maaşa Takılanlar(!)

Emeklilikte yaşa takılanların yıllardır beklediği yasa düzenlemesi yapıldı yapılmasına ancak, binlerce EYT'li yeni düzenlemeden henüz faydalanamadı. Kiminin emekli olabilmek için işinden ayrıldığı, kiminin de emekli olabilmek ve prim borcu için kredi çektiği birçok insan hala ilk maaşlarını alamadı.


Sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsalar dahi yaşından dolayı emekli olamayanlar için beklenen yasa düzenlemesi yapıldı yapılmasına ancak, binlerce insan hala ilk maaşını almanın hayalini kuruyor.


EYT'DE BAŞVURU TARİHİ VE ŞARTLARIN TAMAM OLMASI ÖNEM TAŞIYOR


EYT düzenlemesi çerçevesinde 2 milyonu aşkın kişi emeklilik hakkı kazandı ve yaklaşık 1 milyon 500 bini aşkın başvurudan 250 binden fazlasının işlemi tamamlandı. Emeklilik başvurusunu Mart ayı içinde yapanlar için ise birikmiş tutar ödemesi yapılmaya başlandı. Başvuruların başladığı 3 Marttan, 31 Mart tarihleri arasında başvuran EYT'liler, Nisan ayının emeklilik maaşı ve Ramazan Bayramı ikramiyesi almaya hak kazanıyorlar.


EYT'den emekli olacakların maaşlarının Temmuz'a, Ağustos'a hatta Eylül ayına sarkacağı, sürecin neden geciktiği soruları bir süredir tartışılıyor. 1.5 milyon EYT'linin emeklilik için başvuru yaptığı Türkiye'de bu kapsama girenlerin durumları teker teker inceleniyor.
Yapılan düzenleme ve gelinen son noktada, başvuruda bulunan 250 bin kişinin aylıkları bağlandı ve geriye 1 milyon 250 bin kişi kaldı. Nisan ayında da EYT'liler halen başvurularına devam ediyor. Nisan'da başvuran sayısının ise 150 bin kişi olduğu tahminen ediliyor. Dolayısıyla nisan ayında aylıkları bağlanan 250 bin kişiyi çıkarınca geriye 1 milyon 400 bin kişinin kaldığını görülüyor. Fakat bu 1 milyon 400 bin kişinin tamamına nisan ayı içerisinde emekli aylığı bağlanmasına ise matematiksel olarak imkansız olarak bakılıyor. Bu nedenle uzmanlara göre, geriye kalan 1 milyonun üzerinde EYT'linin aylığının bayramdan önce ödenemeyeceği açık gibi görülüyor.


"EN KÖTÜ İHTİMALLE AĞUSTOS"


Mart ayında başvuran fakat işlemi tamamlanmayan EYT'liler hakkında maaşlarında bir eksik olamayacağına dikkat çeken Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, "Mart ayı içerisinde dilekçe verilmişse kesinlikle nisan ayındaki birikmiş farkı da alacaksınız, normal aylığınızı da alacaksınız, ayrıca 2 bin liralık Ramazan Bayramı ikramiyesini de alacaksanız. Diyelim ki maaşınız bağlanmasında, en kötü ihtimalle ağustos ayına kadar gecikme oldu. Bu durumda mart ayında başvuru yapmışsanız hem nisan ayı gecikme birikme farkını, nisan ayı tam maaşı, bayram ikramiyesi ve takip eden ayların yani mayıs, haziran, temmuz, ağustos aylarının tamamını alıyorsunuz" açıklamalarında bulundu.

SamsunSonHaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER