Emeklinin isyanı büyüyor

Vergileri artırarak yurttaşın belini büken iktidar, 9 milyon emekliyi maaş zammından mahrum bıraktı. Emekliler, Erdoğan'a mektup yazarak 'iyileştirme' talep etti.

Emeklinin isyanı büyüyor

Emeklilere yüzde 25 oranında zam yapılmasını da içeren ekonomik torba teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Ancak emekli zammının yalnızca kök aylığa yapılıp, Hazine'den sağlanan destek tutarının da arttırılmaması, sayıları 9 milyonu bulan en düşük gelir seviyesindeki emeklileri hüsrana uğrattı. Zamma tepki gösteren yurttaşlar, emekli maaşının en az 15 bin lira olması gerektiğini ifade etti.

İki yıl önce emekli olduğunu fakat geçinebilmek için hala çalıştığını söyleyen Zeki Demirkan, “Yeterli değil. İki yıldır emekliyim. İki yıldır mecburen çalışıyorum. Geçinilmiyor. Aldığım maaş faturalara anca yetiyor. Gıda ona keza. Açlık sınırı nerede? Biz neredeyiz? Emekli maaşı en az 15 bin lira olması lazım” diye konuştu. Geçinmekte zorlandıklarını anlatan Hayri Kılıç, “Yetersiz bu zam. Geçinmek çok zor artık. 25 sene oldu emekli olalı. Zorlanıyoruz geçinmekte. Her şey çok pahalı. Satın alma gücü de düştü” şeklinde konuştu.

Tatile dahi gidemediklerini söyleyen Sema Aylakçı, “Yüzde 25 yeterli değil. Asgari ücretten çok düşük kaldı maaşım. 8 bin lira. Emekli maaşı en düşük 15 bin lira olmalı. Hayatımızı kısıtlıyoruz. Biz tatile gidemiyoruz. Standart bir hayat yaşıyoruz. Biz de isteriz tatile gidelim. Anlatacak şey çok. Yasak ama” diye konuştu.

Emekli öğretmen Ahmet Aylakçı, “Yeterli değil. 19 yıldır emekliyim. Emekli öğretmenim. Aileden kalan bir iki kiralık yerim var. Aksi halde mümkün değil geçinmek. Sürünmeye devam edecekler. Kendileri karar verdiler. Tek emekli maaşla geçinmek zor. En fazla gıdasını karşılar” dedi.

 ERDOĞAN’A ZAM MEKTUBU

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi ve aylıklara seyyanen 4 bin lira iyileştirme yapılması talebiyle mektup gönderdi.

Emeklilerin zam kararını hüsranla karşıladığını belirten Ergün, 10 milyon emeklinin 7 bin 500 TL ile yaşam mücadelesi verdiğini belirtti. Milyonlarca emeklinin aylıklarda yapılacak yüzde 25’lik zamma ilave artış istediğini vurgulayan Ergün, "Emekliler olarak talebimiz; 7 bin 500 lira üzerinde aylık alanlara da en az yüzde 25 + 4 bin lira seyyanen zam yapılarak gerçek anlamda, devlet korumalı sosyal güvenliğin hayata geçirilmesidir" ifadelerini kullandı.

BirGün Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER