Ev bulanın da derdi bitmiyor: Öğrencinin eşya maliyeti yüzde 100'ü aştı

Üniversiteye yerleşen öğrenciler önce barınma şimdi de eşya kriziyle boğuşuyor. Öğrenciler ikinci eli tercih etse de ev döşeme maliyeti geçen yıla oranla yüzde 100'ün üzerinde arttı. İkinci el eşya satan esnaflar, geçen sene 15 bin liraya düzülen bir evin bu yıl en az 30-35 bin liraya düzüldüğünü söyledi. Eşyayı halleden öğrencilerin derdi taşıma maliyetleriyle devam ederken esnaf, nakliye maliyetlerinin bir yılda yüzde 400 arttığını aktardı.

Ev bulanın da derdi bitmiyor: Öğrencinin eşya maliyeti yüzde 100'ü aştı

Türkiye'de pek çok vatandaşın derdi olan barınma krizi üniversite öğrencilerinin de en büyük derdi oldu. Barınma sorununu halleden öğrenci bu kez eşya kriziyle karşı karşıya kaldı.

Sözcü'den Gülben Dikmen'in haberine göre, öğrenciler daha uygun fiyatlı olduğu için ikinci el eşyalara yönelse de ev döşeme maliyeti geçen yıla oranla yüzde 100’ün üzerinde arttı. İstanbul’da ortalama bir öğrencinin evini düzmesi 35 bin liraya kadar çıkarken Ankara’da bu fiyat 20 bin liraya ulaştı.

EV DÜZMENİN MALİYETİ

İstanbul Üsküdar’da yıllardır ikinci el eşya satan esnaf Hüseyin Akyüz; öğrencilerin ev düzme maliyetinin bu yıl yüzde 100’ün üzerinde arttığını, geçen sene 15 bin liraya düzülen bir evin bu yıl en az 30-35 bin liraya düzüldüğünü söyledi.

Akyüz “Normal fiyatlardan 3-5 bin indirim yapmamıza rağmen fiyatlar buraya çıktı. Sadece ortalama bir buzdolabı 7 bin lira, çamaşır makinesi 5 bin liradan satılıyor. Bulaşık makinesi de 5 bin liraya. Sadece bu beyaz eşyalar 17-20 bin bandında oluyor. Diğer eşyalar da dahil olduğunda ortalamanın altında bir eşya bile alsa öğrencinin masrafı en az 30 bin lira oluyor” dedi.

Eskiden öğrencilere tencere-tava perde gibi küçük eşyalarını hediye ettiklerini belirten Akyüz, artık en kötü perdenin bile 500 liradan satıldığını söyledi.

Ayrıca Akyüz, ikinci el eşya satan esnafın eşya bulmakta zorluk yaşadığını belirterek “Eskiden spotçulara çok fazla eşya geliyordu ancak ekonomi temelli bu durumun değişti” dedi.

NAKLİYE MALİYETİ

Ankara Çankaya’da ikinci el eşya dükkanı olan başka bir esnaf ise İstanbul’dan farklı olarak Ankara’da ikinci el eşya bulmakta zorlanılmadığını ancak taşımacılık da sorunlar yaşandığını belirtti.

Eşya fiyatlarından ziyade nakliye ve hamaliye maliyetlerinin arttığını bunun da fiyatlara yansıdığını belirten ikinci el eşya esnafı, nakliye maliyetlerinin bir yılda yüzde 400 arttığını, ortalama bir çamaşır makinesinin taşımacılık maliyetinin bile 1000 liraya ulaştığını söyledi.

Dükkan kiraları ve nakliye fiyatlarındaki artışın öğrencilerin maliyetine yansıdığını belirten esnaf, geçen yıl Ankara’da yaşayan bir öğrencinin evini ortalama 5-6 bin liraya döşeyebildiğini ancak bu yıl ev döşeme maliyetinin yüzde 300 artışla 20 bin liraya çıktığını belirtti. Bu artıştaki temel sebebini ise dükkan kiralarındaki artış ve nakliye ücretindeki artış olarak açıkladı.

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER