EYT Teklifinin Maddeleri Belli Oldu

Milyonlarca insanın beklediği EYT teklifi pazartesi günü TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Görüşülecek teklifin beş maddeden oluşacağı öğrenildi.

EYT Teklifinin Maddeleri Belli Oldu

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasının meclise girmesine bir gün kalmışken, detaylar ise belli olmaya başladı. Pazartesi günü teklifin TBMM Başkanlığı'na sunulması beklenirken, CNN TÜRK'ün haberine göre Çalışma Bakanlığından AK Parti Grubu'na gönderilen taslak sekiz maddeden oluşuyordu. Taslağın üç maddesinde EYT ile ilgili olmayan konular yer alıyordu. Ancak sekiz maddeli teklif beş maddeye düşürüldü.

Beş maddelik EYT teklifinin iki maddesi yürütme ve yürürlük maddelerinden oluşuyor.

–Teklifin ana maddesinde, 8 Eylül 1999 öncesinde yani 4447 yasa öncesinde işe girenlerden kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim gününü dolduran tüm vatandaşların emekli olabilmesi sağlanacak. Başka deyişle EYT için herhangi bir yaş sınırı bulunmayacak.

–Teklifle emekli olup çalışmaya devam edeceklere yönelik teşvik primi düzenlemesi de yasal hale gelecek.

–Yine teklif, taşerondan kamuya geçenlerin zorunlu olan emekliliğini de isteğe bağlı hale getirecek. EYT teklifinin Meclis’te önce Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, ardından Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi bekleniyor.

Teklif daha sonra Meclis Genel Kuruluna inecek.

Komisyon ve Genel Kurul görüşmeleri sırasında muhalefetin başta staj mağduriyeti olmak üzere diğer sorunları da önergelerle gündeme getirmesi ve EYT’nin 1999 yılının tamamını kapsaması için bastırması bekleniyor.

Beş aşamada teklif yasalaşacak:

  • Kanun teklifi metinleri hazırlandı
  • Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek
  • TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak
  • Erdoğan'ın onayına sunulacak
  • Resmi Gazete'de yayımlanacak

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2023, 15:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER