Fahiş kirada yeni yöntem: 1 Temmuz'da sona erecek

Konut kira fiyatlarında yüzde 25 şeklinde uygulanan tavan fiyat uygulaması 1 Temmuz günü sona erecek. Kira fiyatlarındaki artış oranı yüzde 70’i aşarken, 1 Temmuz’dan sonra ne olacağı henüz belli değil. Fırsatını bulan ev sahipleri yine harekete geçti. Bazı ev sahipleri bu kez de kiracılardan tahliye taahhütnamesi istemeye başladılar.

Fahiş kirada yeni yöntem: 1 Temmuz'da sona erecek

Türkiye bütününde ortalama olarak kiralık konut metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı şubat ayında yüzde 189,5 olurken, fiyat ise 86,9 TL'ye yükseldi. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 138,5, Ankara’da yüzde 153, İzmir’de ise yüzde 182,1 oldu. Ortalama şekli kiralık konut metrekare fiyatı ise İstanbul'da 116,9 TL, Ankara'da 60,7 TL, İzmir’de 84,6 TL’ye yükseldi. Enflasyondan arındırılmış reel kira fiyatları ise hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde attı.

1 TEMMUZ’DA BİTİYOR

MyNet'ten Sinem Eryılmaz'ın haberine göre; konut kirasında fahiş artışının önüne geçmek için 2022 Temmuz'da ayında yüzde 25 sınırı getirilmişti. Tavan fiyat uygulaması 1 Temmuz 2023’te sona erecek fakat sonrası için yeni bir önlem alınıp alınmayacağı ise henüz belli değil. Kira fiyatları artış oranı şu anda bile yüzde 70’in üzerine tırmanmış durumda. TÜİK tarafından açıklanan iki aylık ortalamalara göre Nisan ayı kira artış oranı yüzde 70,20 olarak belirlendi.

ARABULUCULUK ŞARTI

Ancak ev sahipleri bu dönemde de boş durmadı. Birçok yolu deneyerek yüksek kira alma peşinde koşan fırsatçı ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşananlardan dolayı mahkemelerde dava dosyaları doldu taştı. Son olarak alınan karar ile kiracı-ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklar için yargıda yeni düzenlemeleri içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da arabuluculuk şartı getirildi.

EV SAHİPLERİNDEN YENİ YÖNTEM

Ancak ev sahiplerinin yeni yöntemi ise herkesi şaşırttı. Ev sahipleri kira sözleşmelerinin yanında bir de tahliye taahhütnamesi istemeye başladı. Uzmanlardan ise konuya ilişkin uyarı gecikmedi.

Tahliye taahhütnamesinin yazılı olması gerektiğini dile getiriyor. Tahliye taahhütnamesinin bir sözleşme olduğunu söyleyen Avukat Sinan Keskin, Türk Borçlar Kanunu’ndaki genel hükümlere göre baskı altında imza atılması durumunda, bunun geçersiz sayılacağını belirtti. Uzman isim emlak satış sitesinde yer alan ilan ve diğer delillerle mahkemeye başvurulması durumunda tahliye taahhütünün geçersiz sayılabileceğini ifade etti.

'TÜKETİCİ DERNEKLERİNE BAŞVURUN'

Keskin, böyle bir durumla karşı karşıya kalındığı takdirde hem ev sahibi hem de kiracının mağdur olmaması için muhakkak bir avukat ya da tüketici derneklerine başvurmaları gerektiğinin altını çizdi. 

KARAR GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER