İndirim esnafın cebinden

Cepleri yakan hayat pahalılığına çözüm olarak gıdada KDV’nin düşürülmesi kararı alındı. Ancak hükümet indirimin faturasını bakkala, manava kesti. Geçmişte de fiyat artışlarının sorumlusu olarak gösterilen esnaf, alırken yüzde 8 oranında vergisini ödediği ürünü yüzde 7 indirimli satmak zorunda. Fiyatları indirmeyen esnafa ağır para cezaları yazılmaya başlanması özellikle küçük işletmeleri isyan ettirdi.

İndirim esnafın cebinden

Temel gıda maddelerinde uygulanan KDV’nin yüzde 8’den 1’e düşürülmesi olumlu karşılanırken, ürünleri yüzde 8 üzerinden alan iş yerlerinin bu maddeleri yüzde 1’den satması tartışma konusu oldu.

‘İŞİNİ ÖNÜNÜ ARKASINI DÜŞÜNMEDİLER FATURAYI BAKKALA KESTİLER’

Enflasyondaki yükselişin önü alınamayınca hükümet temel gıdada KDV’yi yüzde 8’den 1’e indirdi. Ancak iki üç kat artan fiyatlar karşısında yeterliliği tartışma konusu olan düzenleme düşünülmeden hayata geçirilince fatura esnafa çıktı. CHP Sözcüsü Öztrak “İşin önünü arkasını hiç düşünmemişler. Esnaf yüzde 8 KDV’yle faturayı kesmiş. Şimdi hemen 1’e indirin diyorlar. Tehdit edeceğinize aradaki vergi iadesini yapın” dedi.

‘KDV ANCAK 1.5 YIL SONRA İADE EDİLİR BİR GENELGEYLE BU ÖNE ALINMALI’

Marketler KDV maliyetiyle karşı karşıya kalırken bir de ‘ek indirim yapın’ baskıları geldi. Bunun karşısında ‘esnaf bu yükü nasıl kaldırsın’ tepkileri yükseldi. Sistemde KDV iadesinin olduğunu hatırlatan CHP’li Akif Hamzaçebi ise kritik detaya dikkat çekti: KDV iadesi normalde ertesi yıl yapılıyor. Yani aradan 1-1.5 yıl geçecek. Marketlerin zararsız satış yapması için bir genelge yayımlanıp stoktaki malların vergi iadesi ertesi ay yapılabilirdi.

ESNAF YÜZDE 8 İLE ALDI YÜZDE 1 İLE SATACAK

Temel gıda maddelerinde uygulanan KDV’nin yüzde 8’den 1’e düşürülmesi olumlu karşılanırken eleştirleri de beraberinde getirdi. Yüzde 8 KDV ile ürün alan işyerlerinin ürünleri yüzde 1 oranla satması tartışma yaratırken konuya ilişkin değerlendirme yapan CHP sözcüsü Faik Öztrak plansız yapıldığını belirterek ‘’Esnaf yüzde 8 KDV ile faturayı kesmiş. Şimdi esnafa KDV’yi yüzde 1’e hemen indirin diyorlar. Esnafı tehdit edeceğinize yüzde 8 ile yüzde 1 arasındaki KDV iadesini en kısa sürede yapacağınızı esnafa açıklayın’’ dedi.

Enflasyon canavarıyla mücadele kapsamında temel gıda maddelerinde Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 1’e düşürülmesi olumlu karşılanırken, eleştirilere de neden oldu. Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) Sözcüsü Faik Öztrak konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede düzenlemenin plansız yapıldığını, ‘yaptım oldu’ anlayışıyla adım atıldığını belirtti.

Öztrak, düzenlemenin daha önce CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirildiğini belirterek ‘’Temel gıdada KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi CHP’nin ve Sayın Genel Başkanımızın önerisi. Hükümet geç de olsa, diğerleri gibi, bu önerimizi de uyguladı. Ama burada da işin önünü arkasını hiç düşünmemişler. Esnafla görüşmeden, ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla adım atmışlar. Plansızlık ticaret zincirinde esnafı esnafla; esnafı halkla karşı karşıya getirecek. Esnaf yüzde 8 KDV ile faturayı kesmiş. Şimdi esnafa KDV’yi yüzde 1’e hemen indirin diyorlar. Esnafı tehdit edeceğinize yüzde 8 ile yüzde 1 arasındaki KDV iadesini en kısa sürede yapacağınızı esnafa açıklayın’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: KARAR 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER