İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz

Gözler asgari ücret görüşmelerine çevrilirken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ekonomik gelişmelerin değerlendirileceğini söyledi. Emek-meslek örgütleri ise “İnsanca yaşayacak bir ücret talep ediyoruz” dedi. Birleşik Kamu İş, asgari ücretin brüt en az 25 bin lira olmasını talep etti.

İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz

Gözler asgari ücret görüşmelerine çevrilirken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, olası zamla ilgili yaptığı açıklamada “Yaşanan ekonomik gelişmeler değerlendirilecek ve uzlaşmayla sonuçlandırılacak” dedi. ODTÜ Mezunları Birliği Vakfı Konağı açılışının ardından açıklamalarda bulunan Yılmaz “Müzakereler başlayacak. Mutlaka yaşanan bir takım gelişmeler, ekonomik gelişmeler enflasyon başta olmak üzere değerlendirilecek ve bir uzlaşmaya bir sonuç çıkacak” ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanın yanında tüm yurttaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TÜRK-İŞ ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) arasındaki müzakereler sonrasında belirlenecek.

AÇLIK SINIRINI BİLE KARŞILAYAMIYOR

Mevcut asgari ücret net 8 bin 506 lira. İşçiler ve sendikalar ücretin insanca yaşanabilir bir seviyeye yükseltilmesi çağrısı yapıyor. Birleşik Kamu İş, ‘'Asgari değil gerçek ücret istiyoruz'' çağrısı yaptı. Asgari ücretin brüt en az 25 bin lira olması istendi. Sendikanın Genel Sekreteri Özgür Aras, ‘'Ülkede ekonomik kriz derinleştikçe milyonlarca emekçi enflasyon altında eziliyor. AKP iktidarı ise krizi izlemekle yetiniyor'' dedi. Aras, şunları söyledi: "Eylül 2021'den bu yana TL yüzde 75 değer kaybetti. Kamuda işçi ve memur arasında ücret adaletsizliği doğdu. 10 bin 440 lira düzeyindeki en düşük memur maaşı sefalet ücreti seviyesindedir. Açlık sınırını bile karşılayamamaktadır.” 

***

ULAŞIMDA AKP ZAMLARI 

AKP’li Trabzon Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımaya yüzde 40 oranında zam kararı aldı. Haber61’de yer alan habere göre, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Toplantısı’nda alınan kararla, şehir içi ulaşımda en yakın mesafe ücretleri siviller için bilet 6 lira 50 kuruştan 9 liraya, öğrenci için 5 lira 50 kuruştan 6 lira 50 kuruşa çıkarıldı.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerde, sivil 5 liradan 6 lira 90 kuruşa, öğrenci 4 liradan 5 lira 50 kuruşa çıkarıldı. Alınan zam kararı dolmuşlarda 12 Haziran Pazartesi, Büyükşehir Belediyesi otobüslerinde ise 16 Haziran Cuma gününden geçerli olacak.

KAYYUM DA DURMADI

Kayyum'un yönettiği Mardin'de, şehir içi ulaşıma yüzde 33 ile yüzde 45, ilçeler arası ulaşıma ise yüzde 25 ile yüzde 42 oranında zam yapıldı. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre kartlı binişlerde 5 lira 25 kuruş olan şehir için ulaşım ücreti 7 liraya yükseldi. 7 lira olan kartsız biniş ücreti ise 10 lira olarak belirlendi.  Belediye otobüslerinde ise daha önce 5 lira olan ulaşım ücreti 6 lira 25 kuruşa yükseldi.

İKİNCİ ELDE DE ARTIŞ

Bu hafta döviz kurunda yaşanan hızlı yükseliş, sıfır kilometre araçlarda yeni fiyat artışlarına neden oldu. Zam dalgası kısa sürede ikinci el piyasasına da sıçradı.

Ekonomim'den Aysel Yücel'in haberine göre, Oto Merkezi CEO'su Muhammed Ali Karakaş, bayrama kadar ikinci el araçlarda fiyatların yükselmeye devam edeceğini söyledi. Karakaş, “Kurdaki değişime bağlı olarak sıfır otomobillere gelen yüzde 7 ila yüzde arası zamlar, ikinci piyasasına da yansımaya başladı. Dijital bir piyasa olduğu için özellikle ilan sitelerine fiyat yansımaları artık 24 saati bulmuyor” açıklamasını yaptı.

Muhammed Ali Karakaş, Kurban Bayramı’nın etkisi, yaz aylarına giriş, kiralama sezonunun açılması ve araç tedarikinde yaşanan problemlere paralel haziran ayının son haftasına kadar ikinci el otomobillerde yüzde 4 ila yüzde 6 arasında fiyat artışı öngördüklerini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER