JP Morgan'dan 14 Mayıs seçimleri analizi: Dolarda korkutan 30 lira sinyali

Dünyaca ünlü Amerikan yatırım bankası JPMorgan, Türk Lirası’nın 14 Mayıs’ta Türkiye'de gerçekleşecek olan ve büyük bir merakla tüm dünyada beklenen seçimlerden sonra hızla değer kaybedebileceği ve 1 doların 30 TL’ye yaklaşabileceği tahmininde bulundu. Bahsi geçen haberde seçimlerin yabancı yatırımcı için de dönüm noktası niteliği taşıdığı yazıldı.

JP Morgan'dan 14 Mayıs seçimleri analizi: Dolarda korkutan 30 lira sinyali

JPMorgan’ın analizlerinin ve tahminlerinin bulunduğu haberde, Türkiye’de zorlu ve fırtınalı geçeceği düşünülen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin, sonuçların yaratacağı etki bakımından ülkede son 100 yılın en önemli seçimlerinden biri olarak görüldüğü yazıldı.

Seçimlerin, hem enflasyondan kaynaklı hayat pahalılığı krizinden etkilenen Türkler hem de son yıllarda piyasalardaki çalkantı nedeniyle çoğu ülkeden ayrılan yabancı yatırımcılar için dönüm noktası niteliği taşıdığı yorumu yapıldı.

Reuters'te yer alan haberde; JPMorgan uzmanları sonuçlardan bağımsız bir şekilde makro düzenlemelerin beklendiğini ifade edilirken ancak enflasyonu düşürmek için faiz oranlarının arttırılması gibi daha geleneksel politikalara ne kadar bağlı kalınacağı konusunda iki farklı senaryo ortaya koydu.

30 LİRAYA YAKLAŞACAK

Uzmanlar, ekonomide geleneksel politikalara güçlü şekilde bağlı kalınması durumunda nihai olarak ülkede doların 24-25 liradan işlem görebileceği ve yıl sonunda 26'ya çıkabileceğini öngörüyor. Şu anda dolar 19 TL civarında işlem görüyor.

Ekonomide borçlanma maliyetlerini arttıran gösterge olan devlet tahvili getirilerinin de yüzde 25'e çıkabileceği tahmin ediliyor.

JPMorgan uzmanlarına göre, seçimler öncesindeki büyük teşvik paketlerinin baskısıyla lira başlangıçta değer kaybedecek. Bu öngörüye göre mali baskı hafifledikçe yerel halk döviz portföyünü arttırırken, yabancıların piyasaya girmek için Türk lirasının değer kazanmasını bekleyeceği tahmin ediliyor. 

Karar Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER