Kamu işçisinin zam oranı belli oldu

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 700 bin kamu işçisini ilgilendiren zam oranını yüzde 45 olarak açıkladı. Böylece en düşük kamu işçisi maaşı refah payı dahil 15 bin TL'ye yükseldi. Seçim öncesi asgari ücret mesajını da yineleyen Erdoğan, temmuz ayını işaret ederek "Asgari ücret artışından memur ve emekli maaş zammına yılbaşında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların devamını getireceğiz" ifadesini kullandı.

Kamu işçisinin zam oranı belli oldu

Ülkedeki 700 binden fazla kamu işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.  

Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da yer aldı.

Erdoğan'ın açıklamasına göre, refah payı dahil ücretlerde refah payı dahil olmak üzere yüzde 45 oranında zam yapıldı. Böylece en düşük kamu işçisinin ücreti 15 bin lira oldu. 

"Gazi, terör mağduru ve şehit yakını" olan işçilerin net ücretlerine yüzde 10, fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidildi. Gece çalışanların ücretlerinin ise yüzde 8 zamlı ödenmesine karar verildi.

Erdoğan, açıklamasında özetle şunları söyledi: "Refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. Ayrıca gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz."

SEÇİM ÖNCESİ ASGARİ ÜCRET MESAJINI YİNELEDİ 

Konuşmasının devamında asgari ücret zammı için temmuz ayına işaret eden Erdoğan, "Asgari ücret artışından memur ve emekli maaş zammına yılbaşında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların devamını getireceğiz. Temmuz ayı için bu doğrultuda enflasyon farkı ve refah payı esasına dayanan hazırlıklarımız var. Bilhassa memurlarımız müsterih olsun" ifadelerini kullandı.

Türk-İş ve Hak-İş'in talebi, aylık brüt taban ücretin 15 bin TL'ye çıkması, bütün ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi, ardından birinci 6 ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 ay için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı olmuştu.

DİĞER SÖZLEŞMELERİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.

Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER