KDV İadeleri İçin Yeni Sistem

Vergi sistemini daha basit, etkin, geniş tabanlı ve daha adil bir yapıya kavuşturmak için vergi mevzuatının sadeleştirilmesine yönelik çok önemli adımlar atılacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, etkinliği olmayan istisna, muafiyet ve indirimleri kademeli olarak kaldıracaklarını, mecbur olmadıkça yeni istisna ve muafiyet getirmeyeceklerini bildirdi.

KDV İadeleri İçin Yeni Sistem

Bakanlığın ve ilgili kuruluşların 2019 bütçelerin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yapan Bakan Albayrak, Katma Değer Vergisi (KDV) mükelleflerinin iade taleplerinin hızlı bir şekilde neticelendirilmesini sağlayacaklarını söyledi. 

Albayrak, "KDV iadeleri hızlı ve doğru yapılabilmesini sağlamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Nitekim bu kapsamda daha önce yapmış olduğumuz hizmetlere ilave olarak belirli şartları sağlayan mükelleflerimizin, Yeminli Mali Müşavirlerce hazırlanmış KDV iadesi tasdik raporu ile talep ettikleri KDV iade tutarlarının yüzde 50'sinin, yapılacak ilk kontrollere göre 10 iş günü içerisinde teminat alınmaksızın iade edilmesini, kalan tutarın daha sonra yapılacak kontroller çerçevesinde iade edilmesini öngören bir sistemi de oluşturacağız.

TEDBİRLERİN ETKİSİ GÖRÜLDÜ

Albayrak, ağustosta döviz kurunda makroekonomik temellerle bağdaşmayan spekülatif ataklar yaşandığını hatırlatarak, finansal piyasalarda gözlenen bu dalgalanmaları azaltmak, likidite sıkışıklığını gidermek, finansal istikrarı desteklemek ve piyasaların etkin işleyişini sağlamak için Türk Lirası ve döviz likiditesine yönelik gerekli tedbirlerin alındığını, bu tedbirlerin finansal piyasalar üzerindeki olumlu etkilerinin görülmeye başlandığını söyledi. 
Albayrak, öncü göstergelerin 2018 senenin ikinci yarısında ekonomide yavaşlamaya ve dengelenme sürecinde olduğunu söyledi.

TAHVİLLERE ÜÇ KAT TALEP

Enerji ve altın hariç cari işlemler hesabının 2.6 milyar dolar çok verdiğini söyledi Bakan Albayrak, önümüzdeki dönemde mali disiplinin temel çıpa olmaya devam edeceğini söyledi. 

Bakan Albayrak uluslararası piyasalardan sağlanan 7.7 milyar dolarlık borçlanmayı hatırlatarak, özellikle yaz aylarında maruz kalınan finansal dalgalanmalarından sonra, ekim ve kasım aylarında yapılan dolar ve euro cinsinden tahvil ihraçlarına ihraç tutarı 3 katından çok talep gelmesinin süreç içinde alınan ekonomik tedbirlerin uluslararası yatırımcılar nezdinde de güçlü bir karşılık bulduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

e-Tebligat Sistemi ile 300 milyon lira tasarruf sağladıklarını belirten Albayrak, "Yeni bir eylem planı çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Vergi Veri ve Risk Analiz Merkezi kuruyoruz. 

Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulacak bu merkezde farklı veri kaynaklarından elde edilen bilgilerle, faaliyet grupları ve sektörler itibarıyla mükellefler analiz edilecek, risk alanları tespit edilecek.

BORCUN ŞOKLARA DUYARLILIĞI AZALDI

Stratejık ölçütlere dayalı borçlanma politikası sayesinde borç stokunun faiz, kur ve likidite risklerine karşı duyarlılığını önemli ölçüde azalttıklarını dile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "Türk Lirası faizlerdeki 500 baz puanlık artış 2001 sene stok yapısında borç stokunu 1.6 puan artırırken mevcut yapıda yalnızca 0.8 puan artırıyor. 

Türk Lirası cinsi borçlanmaya ağırlık vererek borç stokunun yapısını döviz kuru şoklarına karşı daha güçlü hale getirdik. 2001 senesindeki stok yapısı sürdürülüyor olsaydı Türk Lirası'nın yüzde 5 değer kaybı borç stokunu 1.6 puan artıracakken, 2017 senesinde bu artış yalnızca 0.8 puandır.

DOLAR 5.30 TL'NİN ALTINDA

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "Tedbirlerin olumlu etkisi finansal piyasalarda görülmeye başlandı" açıklamasını yaparken, dolar 5.28 TL'ye, euro 6.03 TL'ye kadar geriledi. 

Analistler, ekonomideki dengelenme sürecinin piyasaya olumlu yansıdığını, son dönemdeki küresel gelişmelerin de TL lehine olduğunu dile getirdi. Dolar 7.25 TL ile tarihi zirvenin görüldüğü ağustos ortasından beri yüzde 28 değer kaybetti.Tüketici Güven Endeksi de 3 ay sonra ilk defa kasımda artışa geçti.

ENFLASYONDA GÜÇLÜ DÜŞÜŞ TRENDİ

Komisyonda milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, şunları söyledi:

DÖNÜŞÜMDE TARİHİ YIL

Üretici ve tüketici enflasyonunda aşağıya yönlü trend güçlü bir şekilde görülecek. Bugün devletin kasasında gelir-gider dengesi hiç olmadığı kadar güçlü. Türkiye'nin ekonomik dönüşüm yolculuğunda 2018 sene tarihi bir sene olarak kayıtlara geçecek.

DEVLET GEREĞİNİ YAPAR

Bir ülkede insicam bozulursa devlet müdahale etmekle mükelleftir. Soğan bugün 2.5 liradan 5 liraya çıkıyorsa, birileri bunu halkın ekmeğiyle oynamak için yapıyorsa, vatandaş da 'Nerede bu devlet' diyorsa, devlet insicamın bozulmaması için gereğini yapar.

HAZİNE'NİN BORÇLANMAYA İHTİYACI YOK

(Hazine ihalelerine dair soru üzerine) Sene sonuna kadar ihtiyacım yok. Uygun fırsatları bulursam, faiz maliyetini düşürmek ve kamu kaynaklarını etkin kullanmak için değerlendireceğim.
 
İKRAZ SENETLERİ ALTERNATİF ENSTRÜMAN

Bu senenin bütçesinde ikraz senetlerinde limit artışı olduğu doğru. Olası piyasa anomalitelerine karşı ihtiyaç halinde alternatif enstrüman. Kullanırız, kullanmayız bakacağız.

VARLIK FONU GÜÇLENECEK

Bilançosunu daha da güçlendirmeye dayalı daha etkin şekilde yöneltilmesi ve kullanılması açısından sermaye, borçlanma olabilir alternatif enstrümanlar kullanılabilir. 

Konjonktüre göre bu yapılabilir. Görüşmelerin ardından, 2019 Sene Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

858 BİN ÜRETİCİYE 50 MİLYAR TL DESTEK

Ekim ayı itibarıyla Ziraat Bankası'nca kullandırılan düşük faizli kredi bakiyesi 45 milyar liraya ulaştı.

Tarım Kredi Kooperatifleri'nce kullandırılan düşük faizli kredi bakiyesi 5 milyar lira oldu.

2004 senesinde 205 bin üreticiye 700 milyon lira olarak verilmeye başlanan destek 2018'de 858 bin üretici ile 50 milyar liraya çıktı.

Kalkınma Bankası'nın, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak tekrardan yapılandırılması ile 6.9 milyar TL olan kredi hacmi yükselecek.

KİT'lere yapılan sermaye transferi tutarı 2017 senesinde 4.4 milyar lira olarak gerçekleşmiş olup, bu tutar 2018 senesinde 5.8 milyar lira, 2019 senesinde ise 6.9 milyar lira olması programlandı.

2002 senesinde yüzde 72.1 olan Avrupa Birliği Tanımlı Genel Yönetim Borç Stoku'nun GSYH'ye oranı, 2018 sene ikinci çeyrek sonu itibarıyla yüzde 29.2 seviyesine geriledi.

Ülkemizin resmi kalkınma yardımları 2017 senesinde yüzde 40 artarak 9.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Gelecek sene merkezi yönetim bütçe gelirleri yüzde 17.4 artarak 880.4 milyar liraya, vergi gelirleri yüzde 20 artarak 756.5 milyar liraya, vergi dışı gelirlerin ise yüzde 4 artarak 123.9 milyar liraya ulaşacağı öngörülüyor.

2014-2018 döneminde 245 bin mükellef nezdinde vergi incelemesi yapıldı. 36 milyar TL vergi tahriyatı ve buna bağlı olarak 78 milyar TL ceza kesilmesi önerildi.

Hazine garantili kredilerde, 2002'de yüzde 51.9 olan üstlenim oranı 2018'de yüzde 1'le tarihi seviyelere indi.

EXİMBANK'TAN TARIMSAL ÜRÜN İHRACATÇILARINA DESTEK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank'ın yeni başlattığı Mevsimsel Kredi Destek Programı ile yıl sonuna kadar pamuk, incir, üzüm, zeytin, fındık, kayısı ve diğer tarım ürünleri ihracatı yapan firmalara 200 milyon dolar ilave finansman sağlayacağını bildirdi. 

Pekcan, tarım sektörünün, gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye dış ticaretinde önemli bir paya sahip olduğunu belirtti.

KAYNAK:SABAH

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER