KKM'nin bitiş tarihi belli oldu

Bütçe üzerinde oldukça büyük bir yük oluşturan Kur Korumalı Mevduat uygulaması yılbaşına kadar devam edecek. Reuters haber ajansına konuşan ve ismi açıklanmayan bir yetkilinin "Maliyeti yüksek ama bu miktar dövizde tutulsaydı daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalırdık" diyerek KKM'yi savunması dikkat çekti.

KKM'nin bitiş tarihi belli oldu

Hükümetin kurtarıcı olarak uygulamaya koyduğu Kur Korumalı Mevduat'ın vatandaşın cebine ve Hazineye yükü her ay katlanırken Reuters'in adını vermediği bir kaynak maliyete rağmen sistemi övdü ve uzatılacağını belirtti. Kaynak "Maliyeti yüksek ama bu miktar dövizde tutulsaydı daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalırdık" iddiasında bulundu. Başka bir seçeneğin olmadığını savunan kaynak "Bu en azından gelecek yılbaşına kadar devam edecek gibi görünüyor" dedi. Ekonomistler ise sistemin uzatılmasının getireceği zararların çok fazla olduğu konusunda uyarıyor.

Reuters'in adını vermediği bir kaynak, "Maliyeti yüksek ama bu miktar dövizde tutulsaydı daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalırdık" dedi. Başka bir seçeneğin olmadığını savunan kaynak, "bu (uygulama) en azından gelecek yılbaşına kadar devam edecek gibi görünüyor" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın geçtiğimiz dönemlerde politika faizini art arda düşürmesi ve Aralık ayında Türk Lirası'ndaki tarihi çöküş yüksek enflasyonu da beraberinde getirdi. Reuters'te yer alan haberde, Temmuz'da uluslararası yaptırımlar nedeniyle gidecek pek yeri olmayan Rusların Türkiye'ye gelen turist sayısını yüzde 50'den fazla artırması cari finansmanın açığını azaltmada yardımcı olduğu belirtildi.

Dokuz ay boyunca TL'nin değerinin daha fazla düşmemesi için döviz satan Merkez Bankasının rezervleri tükendi. Bankacılar, yetkililerin bu tür verileri açıklamamasına rağmen, Rusya'nın yaklaşık 5 milyar dolarlık girişle destek sağladığını söylüyor.

Bankacılar tarafından hesaplanan verilere göre, Aralık'ta dolar 18 TL'ye yaklaşırken açıklanan lira koruma planı, Erdoğan'ın elini biraz daha rahatlattı.

Bu yıl TL'nin dolar karşısında yüzde 27 oranında değer kaybettiği göz önüne alındığında, Hazine ve mudilere aradaki farkı ödeyen merkez bankası için KKM maliyetleri artıyor.

Yine de konuyla ilgili bilgisi olan bir kaynak, KKM'nin yüksek maliyetine rağmen bu kadar miktar Türk Lirasının "dövizde tutulması daha büyük sorun olurdu" dedi.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER