Kovid-19 Kaynaklı Ekonomik Bozulmalar Hafifledi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından güncellenen Küresel Ekonomik Görünüm Raporu, "Koronavirüs bozulmaları hafifliyor" başlığıyla yayımlandı.

Kovid-19 Kaynaklı Ekonomik Bozulmalar Hafifledi

Küresel ekonomiye dair büyüme tahmininin sabit bırakıldığı raporda, dünya ekonomisinin bu sene yüzde 4,6 daralacağı, 2021'yılı yüzde 4,9 ve 2022'yılı yüzde 3,4 büyüyeceği tahmin edildi.

Toparlanma sinyalleri

Raporda, nisan ayından beri ekonomik faaliyetteki toparlanma sinyallerin arttığı söylenerek, kuruluşun küresel ekonomiye dair büyüme tahminlerinin istikrar kazanmaya başladığı aktarıldı.

Raporda, yeni tip koronavirüs kaynaklı ekonomik bozulmaların hafiflediğine belirtilerek, fakat salgının tekrardan yayılmaya başlamasıyla salgına karşı uygulanan kısıtlamaların tekrardan getirilmesine yönelik aşağı yönlü risklerin yüksek kalmaya devam ettiği söylendi.

Çin, Almanya, Güney Kore ve Avustralya'nın büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edilen raporda, Brezilya, İngiltere, Meksika, Rusya, Türkiye, Endonezya ve Güney Afrika'nın büyüme tahminleri ise aşağı yönlü güncellendi.

Avro Bölgesi'nin ekonomik büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Raporda, daha önce bu yıl yüzde 8,2 daralması beklenen Avro Bölgesi ekonomisi yüzde 8 küçüleceği kaydedildi. Bölge ekonomisi gelecek yüzde 4,5, 2022'yılında ise yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Almanya'da bu yıl yüzde 6,3 daralmasının beklendiği raporda, Kovid-19 salgınının bölgede en çok etkilediği ülkelerden İtalya ekonomisinin 2020'yılı yüzde 9,5, İspanya ekonomisi yüzde 9,6 ve Fransa ekonomisi yüzde 9 küçüleceği öngörüldü.

Raporda, İngiltere ekonomisine dair büyüme tahmini aşağı yönlü revize edilerek, daha önce bu yıl yüzde 7,8 küçüleceği tahmin edilen ülke ekonomisi yüzde 9 küçülmesinin beklendiği bildirildi.

Bu zaman kadar uygulanan politika müdahalelerinin Avrupa'daki ekonomik şoku hafiflettiğinin altı çizilen raporda, fakat bölgedeki işsizlik oranı önümüzdeki aylarda önemli ölçüde artmasının beklendiği dikkat çekildi.

Çin'de toparlanma sağlam bir hızda devam ediyor

ABD ekonomisinin görünümüne dair tahminlerin sabit tutulduğu raporda, ülke ekonomisi bu yıl yüzde 5,6 daralacağı, 2021'yılı yüzde 4 ve 2022'yılı yüzde 2,7 büyüyeceği tahmin edildi.

Raporda, ABD ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 daralması bekleniyor, son zamanlarda Kovid-19 vakalarındaki yükselişin aşağı yönlü riskleri artırdığına vurgu yapıldı.

Fitch'in raporunda, Kovid-19 salgınının ortaya çıktığı Çin'de ise ekonomik toparlanmanın sağlam bir hızda devam ettiği belirtilerek, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 1,2, gelecek yıl yüzde 7,5 ve 2022'yılı yüzde 5,5 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Gelişmekte olan ülke ekonomilerine dair büyüme tahminlerine de yer verilen raporda, Hindistan ekonomisinin bu yıl yüzde 5, Brezilya ekonomisi yüzde 7 ve Meksika ekonomisinin yüzde 9,1 küçülmesinin beklendiği aktarıldı.

Raporda, Rusya ekonomisi ise bu yıl yüzde 5,8 daralacağı, 2021'yılı yüzde 3,6 ve 2022'yılı yüzde 2 büyüyeceği öngörüldü.

Türkiye ekonomisiyle alakalı tahminlerin de yer aldığı raporda, ülke ekonomisi bu yıl yüzde 3,9 daralacağı, 2021'yılı yüzde 5,4 ve 2022'yılı yüzde 4,6 büyüyeceği tahmin edildi.

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2020, 21:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER