Kur fırladı, zam dalgası başladı

Seçim sonrası TL'deki değer kaybı yüzde 10'u aştı. Kurlarda yaşanan sert yükseliş zam yağmurunu da beraberinde getirdi. Benzine 2 lira 70 kuruş, çaya yüzde 43, una yüzde 21,4, otomobile yüzde 7,6 zam yapıldı.

Kur fırladı, zam dalgası başladı

Döviz kurundaki hareketlilik, akaryakıttan gıda fiyatlarına elektronikten otomobile ithal ürün pazarında zam dalgası başlattı. Zamların önümüzdeki günlerde artarak devam etmesi bekleniyor.

Benzin, motorin, otogaz fiyatlarına dün geceden geçerli olmak üzere büyük zam geldi. Sektör kaynaklarının verdiği bilgiye göre, litre fiyatı benzinde 2 lira 70 kuruş, motorinde 1 lira 37 kuruş, otogazda 67 kuruş zamlanacak. Zamla birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 23,99 TL’ye, Ankara’da 24,35 TL’ye, İzmir’de 24,38 TL’ye yükselecek. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 22,11 TL’ye, Ankara’da 22,50 TL’ye, İzmir’de 22,52 TL’ye yükselecek.

ÇAYA YÜZDE 43 ZAM 

Çaykur, çaya ortalama yüzde 43 oranında zam yaparken, yeni fiyat listeleri toptan satış yapan şirketlere gönderildi. Ocak 2023'te yayımlanan eski listede 1 kilogramlık Rize Turist çayının tavsiye edilen perakende satış fiyatı 97,81 TL'den 141,54 TL'ye yükseltildi. Böylece Rize Turist çayı yüzde 44,7 zamlandı. Eski listede 1 kilogramlık Tiryaki çayının tavsiye edilen perakende satış fiyatı 95,95 TL'den 138,38 TL'ye çıktı. Tiryaki marka çayın fiyatı da yüzde 44,2 zamlandı. Sektör temsilcileri, Çaykur'un önümüzdeki aylarda çaya yüzde 10-15 oranında bir zam daha yapabileceğini iddia ediyor.

TÜİK’in mayıs ayı verilerine göre çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitleri grubu aylık bazda yüzde 1,48 artarken, yıllık bazda yüzde 47,25 yükseldi. Haziran ayında gelen bu zammın etkisi temmuz ayı enflasyon rakamlarında görülecek.

UNA YÜZDE 21,4 ZAM

Toptan unun fiyatı ise yüzde 21,4 arttı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Fırıncılar Odası gelişmeler sonrası unun çuvalına bir günde 100 TL birden zam geldiğini ve 490 TL’den satılan 50 kiloluk unun 595 TL’ye çıktığını belirtti. Fiyat artışının markette satılan unun fiyatına da yansıyacağı belirtilirken, makarnaya da 1-2 ay içinde yüzde 15 zam gelmesi bekleniyor. İTO ve Esnaf Odası’na bağlı fırıncılar ise İstanbul’da satılan ekmeğe yüzde 33-40 aralığında bir zam gelmesi için çalışmalara başladı. İstanbul'daki fırıncılar ise gelecek ay 240 gram ekmeğin 6 TL'den 8 TL'ye çıkmasını isteyecek.

OTOMOBİLE ZAM YOLDA

Döviz kurundaki hareketin ardından ABD'li otomobil grubu Ford ve Çinli otomobil grubu MG fiyatlarını güncelledi.  Ford ortalama yüzde 7,6 fiyat artışına giderken MG ise fiyatları yüzde 3,2 oranında artırdı. Diğer otomotiv markalarının da kurdaki artışa paralel bugün ve cuma günü fiyatlarını güncellemesi bekleniyor. Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, özellikle aracını önceden sipariş etmiş ve teslimat süresi yaklaşan alıcıların fiyatlar daha da artmadan ‘‘satış sürecini tamamlama telaşına düştüğünü’’ söyledi. Gülan, bünyelerindeki markaların cuma akşamına kadar fiyatları güncelleyeceğini öngördüklerini vurguladı.

3 GÜNDE İKİNCİ ZAM

ABD'li teknoloji şirketi Apple, Türkiye'deki fiyatlarına 1 ay içerisinde 3’üncü zammını yaptı. Zammın ardından iPhone fiyatları da katlandı. iPhone 14'ün başlangıç fiyatı 42 bin 499 TL'ye çıkarken, 14 Pro başlangıç fiyatı ise 54 bin 999 TL'ye yükseldi.  iPhone 14 Pro Max'ın en yüksek fiyatı 76 bin 499 TL'ye kadar yükselirken toplam üç hafta içerisindeki zam oranı yüzde 30'lara geldi.     

DAMACANA 50 TL'Yİ GEÇTİ

2022’de su fiyatları ikiye katlanırken bu yılın başında da damacanaya markaya göre 5-8 TL arası zam gelmişti. Geçen ay da bazı markalar 7,5 TL zam yaptı. Türkiye’de 300 markanın faaliyet gösterdiği paketli su pazarında ortalama damacana su fiyatı 50 lirayı aştı. GetirSu Başkan Yardımcısı Hakan Kal, “Bu ay ve temmuzda suya yeni zam olursa sürpriz olmaz. Su fiyatları arttıkça tüketici de yüksek fiyatlı markalardan düşük fiyatlı su satan markalara yöneldi” dedi. 

BİR GÜN GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER