Küresel Petrol Talebinin Normalleşmesi En Az 3 Yıl Alacak

Dünya petrol talebi Kovid-19 salgının yaralarını sararak normalleşmesi en az 3 yıl devam edecek.

Küresel Petrol Talebinin Normalleşmesi En Az 3 Yıl Alacak

Salgın daha uzun sürede kontrol altına alınması durumunda petrol talebin Kovid-19 öncesi seviyesine dönmesi 2027'yılını bulacak.

Dünya enerji talebi bu yıl yüzde 5 azalırken, petrol talebindeki düşüş yüzde 8'i bulacak.

Kovid-19 salgının yayılmasını önlemek için ülkelerin uyguladığı seyahat yasakları başta olmak üzere çeşitli karantina kuralları, talepteki düşüşte etkili olacak.

Geçen yıl günlük 98 milyon varil olan küresel petrol talebi, bu yıl sonunda günlük 89,6 milyon varile gerileyecek.

Kovid-19 salgını 2021'yılında kontrol altına alınması durumunda, küresel petrol talebi gelecek yıl günlük 94,5 milyon varile yükselecek. Dünya petrol talebinin Kovid-19 öncesindeki seviyesine dönmesi ise 2023'yılında gerçekleşecek ve bu dönemde günlük talep 98 milyon varile çıkacak.

Petrol talebi 2025'yılında 100 milyon varile, 2030'yılında ise 103,2 milyon varile yükselecek fakat söz konusu miktar 2040'yılına kadar yatay bir seyir izleyecek. Küresel petrol talebi, 2040'yılında ise günlük 104 milyon varil seviyesine çıkabilecek.

Salgının kontrol altına alınmasından sonra uzun sürmesi ve ekonomik toparlanma ise 2023'yılını bulması durumunda, dünya petrol talebi 2027'yılında günlük 98 milyon varil seviyesine ulaşarak Kovid-19 öncesi seviyesine dönebilecek.

Bu senaryoda, küresel petrol talebi 2040'yılında ise günlük 99,7 milyon varil seviyesine çıkacak.

Talebi etkileyecek birçok faktör mevcut

Kovid-19 sonrasında araç satışlarındaki yavaşlama, ülkeler arası taşımacılıkta kamyon trafiğinin gerilemesi, elektrikli ulaşımın yaygınlaşması, enerji tüketimindeki alışkanlıkların değişmesi, seyahatlerin azalarak video konferans yoluyla yapılan toplantıların artması, hava yolu kullanımının azalması, zayıf ekonomik büyüme sebebiyle petrokimya sektöründe küçülme ve enerji verimliliği yatırımların büyümesi petrol talebin düşük seyretmesinde etkili olacak.

Toplu taşıma kullanımında isteksizlik, SUV modeli araçların satışındaki hızın devam etmesi, petrol fiyatlarının düşük seyretmesi, emisyonların azaltılmasını sağlayacak uygulama ve kararların ertelenmesi, tek kullanımlık plastik ve paketleme malzemelerinin kullanımındaki artış ise petrol talebinin yüksek seyretmesinde belirgin rol oynayacak.

Petrol talebi, özellikle gelişmiş ülkelerde ekonomik büyümenin en önemli göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER