Malatya Kayısısı Geçen Sene 110 Ülkeye İhraç Yapıldı

Türkiye'nin Antep baklavası ve Aydın incirinden sonra Avrupa Birliği nezdinde tescillenen üçüncü ürün ise Malatya kayısısı, yurt dışında tüketicilerin damaklarını tatlandırdı.

Malatya Kayısısı Geçen Sene 110 Ülkeye İhraç Yapıldı

Malatya'da üretilen kuru kayısı geçen sene 110 ülkede ağızları tatlandırdı.

Türkiye'de 17 milyon kayısı ağacı 8 milyon olduğu Malatya'da, 50 bin aile geçimini bu üründen sağlıyor.

Ülkenin, Antep baklavası ve Aydın incirinden sonra Avrupa Birliği nezdinde coğrafi olarak tescillenen üçüncü ürün de Malatya kayısısı geçen sene 110 ülkeye satıldı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, yapmış olduğu açıklamada, Malatya kayısısı damaklarda bıraktığı tat dolayısıyla tercih yapıldığını, ihracatçıların mevcut pazarlarını koruduklarını söyledi.

Kentten 2018 senesinde 95 bin 350 ton kuru kayısı ihracatı yapıldığını belirten Özcan, şöyle devam etti:

Geçen sene 99 bin 666 ton kuru kayısı ihracatına karşılık 253 milyon 500 bin dolar gelir elde ettik. Bir önceki sene ihracat rakamıyla karşılaştırdığımızda tüketici kitlesinde stabil bir piyasa oluşmuş durumda. Bu seneki ihracat rakamlarıyla geçen seneki ihracat rakamları paralel seyrettiğini görüyoruz. Dünyada belli bir tüketici kitlesi oluştu.

Özcan, geçen sene miktar bazında en çok ürün gönderilen ülkelerin ABD, Fransa, Rusya, Almanya ve İngiltere olarak sıralandığını, ihracatı artırmak için yeni pazar arayışında olduklarını dile getirdi.

Çin'de ciddi artış var

Ramazan Özcan, Avrupa'da yapılacak tanıtım faaliyetleriyle yeni tüketici kitlelerine ulaşmak istediklerini, Uzak Doğu pazarını da çok önemsediklerini söyledi.

Uzak Doğu'nun kendileri için keşfedilmemiş pazarlardan biri olduğunu belirten Özcan, şunları söyledi:

Çin'e yapılan naturel kuru kayısı ihracatında artış var. 2018 senesine göre Çin'de kuru kayısı tüketiminde ciddi artış söz konusu. Bu ülkeye ihracat 2019'yılında bir önceki seneye göre 2 bin ton arttı. Çin yeni pazar olarak görülürse ve buraya ihracat artışı devam ederse naturel kayısı daha büyük noktalara ulaşacağını tahmin ediyoruz.

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2020, 12:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER