Merkez Bankası'nda sert düşüş devam ediyor! Son 19 yılın en dip seviyesi

Türkiye Merkez Bankası (TCMB) rezervleri son 19 yılın en dip seviyesini gördü. Geçen hafta 8,6 milyar dolar olan net rezervler, 8,3 milyar dolara geriledi, brüt rezerv ise 110 milyar dolardan 111 milyar 52 milyon dolara yükseldi.

Merkez Bankası'nda sert düşüş devam ediyor! Son 19 yılın en dip seviyesi

Geçen hafta sert düşüşün yaşandığı TCMB rezervlerinde gerileme devam ediyor. Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervleri geçen yıl içinde görülen dip seviyelerin de altına inerek Ağustos 2002’den bu yana yeni en düşük seviyeye indi. 31 Aralık haftasında net rezerv 8,6 milyar dolardan 8,3 milyar dolara indi. Brüt rezerv ise 110 milyar dolardan 111 milyar 52 milyon dolara çıktı. Swap hariç bir önceki hafta 55,7 milyar dolar olan rezervler bu hafta eksi 56,4 milyar dolara ulaştı.

'ARKA KAPI' İDDİALARINI GÜÇLENDİRDİ

Rezervlere etki eden swap anlaşmalarında, iki ülke arasında arasında belirlenen tutarda bir para başka bir parayla değiştiriliyor. Değiştirilen ana paralar belirli bir süre sonunda geri veriliyor. Bu durumda Merkez Bankası’nın döviz rezervi kağıt üstünde artmış olsa da bu, net rezerve yansımıyor. Öte yandan bir önceki hafta net rezervin 12,2 milyar dolardan 8,6 milyar dolara kadar düşmesi, hükümetin doları düşürmek için arka kapıdan döviz sattığı iddialarını güçlendirmişti.

NEBATİ'NİN AKSİNE VATANDAŞ DOLAR ALMAYA DEVAM EDİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise dolardaki düşüşü büyük oranda yeni çıkarılan Dövize Endeksli Mevduat sonrası vatandaşın sattığı dolarlara bağlıyor. Ancak veriler, dolar hesaplarında bir değişim olmadığını hatta gerçek kişiler yani vatandaşların dolar almaya devam ettiğini gösteriyor.

Dolar/TL, aralık ayı içinde18,4 seviyesine kadar yükseldikten 20 Aralık’ta tarihi bir düşüşle 11 liralı seviyeleri görmüştü. Ancak bu kazançların bir kısmı yeniden geri verildi. TL’nin sadece 2021’deki değer kaybı ise yüzde 45’in üzerinde görünüyor. 

Kaynak: Karar Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER