Merkez Bankası'ndan KKM'siz TL mevduat teşviki için yeni karar: 1,5 kat olarak hesaplanacak

Merkez Bankası, yatırımcıyı uzun vadeli TL mevduata teşvik için yeni bir karara gitti. Buna göre, menkul kıymet tesisinde 3 aydan uzun vadeli kur korumasız TL mevduata geçiş 1,5 kat olarak hesaplanacak. Kararı değerlendiren Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota "Kur korumasız" TL mevduata teşvik gelmiş. Böylece TL mevduatın "sevileni" ve "pek sevilmeyeni" resmen ilan edilmiş.'' dedi.

Merkez Bankası'ndan KKM'siz TL mevduat teşviki için yeni karar: 1,5 kat olarak hesaplanacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Menkul Kıymet Tesisine İlişkin Uygulama Talimatı’nda değişikliğe gitti.

Buna göre menkul kıymet tesisinde üç aydan uzun vadeli kur korumasız TL mevduata geçişlerin TL mevduat hesaplamasında 1,5 kat olarak hesaplanacağı belirtildi.

TCMB daha önce son düzenlemeleri içeren talimatta bankaların bilançolarında uygulanan TL dönüşüm oranı sınırının yüzde 60’tan yüzde 57’ye çekildiği belirtilmişti.

Banka sonrasında aynı TL ağırlığının zorunlu karşılıklı için de aynı seviyeye çekildiğini duyurmuştu. Bununla birlikte oranı tutturamayan bankalar için yüzde 10 olan menkul kıymet tesis oranı da yüzde 5’e indirilmişti.

''TL MEVDUATIN "SEVİLENİ" VE "PEK SEVİLMEYENİ...''

Merkezin KKM'siz TL mevduat teşviki için yeni adımını değerlendiren Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, eski TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun 'liralaşma' yazısına paylaşarak KKM'siz mevduatı, TL mevduatın 'pek sevilmeyeni' olarak betimledi. Rota, şu ifadeleri kullandı:

"Kur korumasız" TL mevduata teşvik gelmiş.

Böylece TL mevduatın "sevileni" ve "pek sevilmeyeni" resmen ilan edilmiş.

Kısa süre önce TCMB güncesinde KKM ile "Liralaşma" masalı anlatan eski başkanın yazısı aşağıda.

Bu yazıyı yazıp ona verenler muhtemelen bugünkü talimatı da yazanlardır.''

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER