Merkez Bankası’nın Faiz İndirimiyle Birlikte Dolar 11 TL'yi Geçti

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında dolar/TL kurunda 11 TL seviyesi de aşıldı.

Merkez Bankası’nın Faiz İndirimiyle Birlikte Dolar 11 TL'yi Geçti

Merkez Bankası (TCMB) merakla beklenen faiz kararını açıkladı ve politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 15'e çekti.

Böylece eylül, ekim ve kasım ayı toplantılarında toplamda 400 baz puanlık indirim yapılmış oldu.

TL'deki sert değer kaybına ve enflasyon artışına rağmen banka, aralık ayında indirimlere devam edeceğinin de mesajını verdi.

Para Politikası Kurulu (PPK) karar metninde yer alan “Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir” ifadesi dikkat çekti.

Karar öncesinde 10,57 seviyesinde olan USD(TL kuru, karar sonrasında önce 10,97'ye, sonra 11,31’e kadar yükseldi. Kur, faiz indirimleri öncesinde eylül başında 8,27 idi.

Euro/TL’de ise 12,82 seviyesi görüldü.

Alışılmadık bir şekilde 5 dakika gecikmeli açıklanan karar öncesinde ve sonrasında döviz kurlarında aşağı ve yukarı yönlü büyük dalgalanmalar dikkat çekti. Gün içinde dolar kuru 10,44 ile 10,97 aralığında, euro kuru ise 11,85 ile 12,46 arasında sert dalgalandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER