Petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor: Benzin ve motorine bir zam daha geliyor

Petrol, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Batılı ülkelerin Moskova'ya karşı yaptırım endişeleriyle bugün 118 dolara yükselerek 9 yılın zirvesini gördü. Brent petrolün varil fiyatı sene başında 73 dolardı. Rusya'nın işgal girişiminin başlamasından bu yana petrol fiyatlarında yüzde 24'lük artış yaşandı. Sektöre yakın kaynaklar, dün gece zamlanan akaryakıta tekrar zam yapılacağını aktarmıştı. EPGİS'ten yapılan açıklamaya göre; benzine 53 kuruş, motorine 1,33 TL zam yapıldı.

Petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor: Benzin ve motorine bir zam daha geliyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Batı ülkelerinin Rusya'ya karşı uyguladıkları yaptırımlar, enerji fiyatlarını daha da yükseltti. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah itibarıyla günlük yüzde 2.9 yükselerek 118 doları gördü. Böylece petrol fiyatları son 9 yılın zirvesini gördü.

Bu brent petrolün varil fiyatının Şubat 2013'ten bu yana gördüğü en yüksek seviye oldu. Küresel petrol üretiminde savaş nedeniyle bir düşüş yaşanmadı. Ancak uzmanlar şirketlerin Rus petrolünü, bu alanda bir yaptırım olmamasına rağmen, almayı tercih etmediğini ve bunun da arzda düşüş anlamına geldiğini belirtti.

GÜVENLİK ENDİŞELERİ

Rusya'dan gaz akışında herhangi bir kesilme olmadı ancak boru hatlarıyla taşınan gazdan farklı olarak Rus petrolünün önemli bir kısmı Karadeniz'deki limanlardan gemiyle Avrupa'ya ihraç ediliyordu. Ancak savaşla birlikte hava yolu kapalıyken deniz yolunda da güvenlik sorunları yaşanıyor.

Sigorta şirketlerinin Rusya'dan petrol nakliyatını sigortalamaması sebebiyle Avrupalı şirketler de alımları durdurdu.

ALINAN KARARLAR İŞE YARAMADI

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, dün günlük 400 bin varillik kademeli üretim artışı planına nisan ayında da devam etme kararı aldı.

Başta ABD olmak üzere Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri de dün stratejik rezervlerinden 60 milyon varil petrolü piyasaya süreceğini açıkladı ancak alınan kararla ateşi söndürmedi.

YÜZDE 24 YÜKSELDİ

Petrol arzını artırmaya yönelik bu adımların fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir etkisi olmadı. Rusya'nın işgal girişimi öncesi brent petrolün varil fiyatı 95 dolar seviyesindeydi. Savaşla beraber petrol fiyatlarında yüzde 24'lük artış yaşandı.

AKARYAKITA ZAM ÜSTÜNE ZAM

Petrol fiyatlarındaki bu artış, akaryakıt fiyatlarını da olumsuz etkiliyor. Dün gece Türkiye’de benzine 88 kuruş, motorine 1,51 TL zam gelmişti. Ancak akaryakıt sektörüne yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre büyük bir zam daha bekleniyor.

Bu gece yarısından sonra benzine 53 kuruş, motorine 1.33 zam daha gelecek.

Zam sonrası litre fiyatı benzinde yaklaşık olarak 17,43 TL'den, 17,96 TL'ye, motorinde ise 17,58 TL'den 18,91 TL'ye yükselecek.

EPGİS ZAMMI DUYURDU

EPGİS, sektör kaynaklarını doğrulayarak, akaryakıta gelen zammı duyurdu. Açıklamada, ''Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışı 04/03/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Benzinde 0,53 Motorinde 1,33 TL/LT Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.'' ifadelerine yer verildi.

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER